Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / КР_МДФЕИ_методичка_дневное_отделение.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

1 Загальні вимоги до оформлення курсової роботи

1.1 Розкриття значення курсової роботи у вивченні дисципліни «Методи дослідження фінансово-економічної інформації»

Основою вивчення даної дисципліни є засвоєння методів дослідження її фундаментальних засад. Саме це визначає місце навчальної дисципліни «Методи дослідження фінансово-економічної інформації» у системі економічної освіти. Метою вивчення дисципліни є надання базових знань з теорії і практики використання сучасних методів дослідження та опанування методів аналізу й оцінки фінансово-економічної інформації за умов ринкової економіки.

Курсова робота з дисципліни «Методи дослідження фінансово-економічної інформації» є завершальним етапом вивчення цього курсу.

Метою курсової роботи є систематизація та застосування теоретичних знань студентів на практичних задачах, здобутих у процесі вивчення дисципліни «Методи дослідження фінансово-економічної інформації».

У курсовій роботі студент має закріпити, засвоїти й показати:

  • знання прийомів та процедур, які застосовуються в процесі дослідження фінансово-економічної інформації;

  • вміння і навички щодо проведення аналізу фінансово-економічної інформації та інтерпретації отриманих результатів;

  • основні методи та підходи до аналізу фінансово-економічної інформації;

  • особливості, методики та етапи дослідження фінансово-економічної інформації;

  • вміння аналізувати фінансово-економічну інформацію;

  • використовувати методи дослідження для вирішення конкретних практичних задач.

Також курсова робота як форма навчального процесу дозволить підготувати студентів до виконання дипломної роботи.

У процесі підготовки курсової роботи необхідно вивчити методи дослідження фінансово-економічної інформації та отримати досвід їх практичного застосування.

Курсова робота потребує поглибленого та творчого вивчення студентом предмету дослідження. Рекомендовані практичні завдання курсової роботи дозволяють студенту докладно й поглиблено засвоїти методи дослідження, якомога повніше виявити свої здібності та старання.

1.2 Основні етапи виконання курсової роботи та вимоги по оформленню

Виконання курсової роботи передбачає такі етапи:

1) підбір та опрацювання літератури;

2) вибір методів дослідження відповідно практичним завданням;

3) консультація з викладачем щодо вирішення практичних завдань;

4) написання та оформлення тексту курсової роботи;

5) передання завершеної курсової роботи на кафедру фінансів для рецензування;

6) захист курсової роботи.

Текст роботи слід писати тільки на одній сторінці стандартного аркуша (формату А4) та розміщувати таким чином, щоб залишалися поля: з лівого боку – 30 мм, з правого – 10 мм, зверху та знизу – по 20 мм.

Загальний обсяг текстової частини курсової роботи не повинен перевищувати 40 сторінок друкованого тексту (TimesNewRoman, 14 кегель, 1,5 міжрядковий інтервал)

1.3 Вимоги до змісту курсової роботи

Курсова робота повинна мати чітку й логічну структуру, складовими якої є вступ, основна частина (складається з двох розділів, поділених на підрозділи), висновки, список використаної літератури, додатки.

У вступінеобхідно коротко обґрунтувати методи, які студент застосовує для розв’язання завдань.

Розробка першого розділуроботи передбачає проведення аналітичного огляду літератури щодо визначення методів дослідження відповідно змісту практичних завдань, висвітлення теоретико-методологічних аспектів методів дослідження та методики розв’язання практичних завдань.

У другому розділі– практичної частини курсової роботи студент розв’язує персональні практичні завдання.

У висновкахвідображається ступінь вирішення практичних завдань, підкреслюється особливість застосування відповідних методів дослідження.

Список використаноїпід час написання курсової роботилітературимає бути оформлений у відповідності з вимогами держстандарту та за обсягом становити не менше 20.

1.4 Наукове керівництво та контроль за виконанням курсової роботи

Керівництво роботою студента під час виконання курсової роботи покладається на наукового керівника, який може бути як штатним робітником кафедри фінансів, так і викладачем, залученим з інших кафедр університету, практичним робітником (фахівцем) в галузі фінансової справи.

Кожен науковий керівник призначає розклад консультацій з питань виконання курсової роботи.

Перша консультація – установча. Вона проводиться з групою студентів, що обрали теми, запропоновані викладачем.

Друга консультація – індивідуальна. Кожний студент повинен проконсультуватися з науковим керівником щодо питань розв’язання завдань та скласти бібліографію.

Третя консультація має контрольний характер. Студент обговорює з викладачем концепцію своєї роботи та показує чернетки, які при необхідності корегуються викладачем.

Нарешті, до встановленого строку слід подати курсову роботу на рецензування й подальшого захисту.

1.5 Рецензування та захист курсової роботи

Орієнтиром у підготовці до захисту курсової роботи є рецензія наукового керівника, а також зауваження на сторінках у тексті роботи. В рецензії не вказується остаточна оцінка, а надається попередня оцінка у формі висновку: «Робота рекомендується до захисту з оцінкою ________» чи «Робота не допускається до захисту». Остаточна оцінка робиться після захисту.

Якщо робота не допущена до захисту, то студент повинен повністю або частково переробити її у відповідності до вимог, наведених у рецензії та знову подати на перевірку. Змінювати тему курсової роботи забороняється.

Задача рецензії на курсову роботу – не тільки проконтролювати знання студента, але й надати допомогу у вивченні курсу «Методи дослідження фінансово-економічної інформації». На підставі рецензії студент проводить аналіз своєї роботи, з’ясовує, що йому вдалося викласти добре, які побажання виказав рецензент щодо поглиблення знань з теми, за допомогою якої літератури доцільно доопрацювати тему.

Повторна робота рецензується тільки в тому випадку, якщо до неї прикладено попередню, не зараховану роботу. При рецензуванні повторної роботи викладач перевіряє, чи враховані його зауваження. Якщо зауваження не враховані, то робота знову повертається студентові для доопрацювання.

Захист курсових робіт організується кафедрою в установлені терміни. Під час захисту курсової роботи студентам надається можливість відстоювати свої рішення завдань. Комісія із захисту курсових робіт, що складається з трьох викладачів кафедри, враховує якість виконання роботи, її оформлення, мову та стиль викладення матеріалу, рецензію наукового керівника, відповіді на запитання під час захисту.

Слід зазначити, що наявність зауважень та вказівок на недоліки роботи, зазначених у рецензії, ще не може буди свідоцтвом того, що курсова робота одержить низьку оцінку на захисті. Добре оволодівши основними положеннями роботи, студент досить часто під час захисту показує гарну теоретичну та практичну підготовку з питань дослідження, доводить правоту своєї позиції з того чи іншого питання. Це свідчить про те, що студент зміг усунути зазначені рецензентом недоліки, цілеспрямовано працюючи над вивченням теми у відповідності до методичних вказівок викладача, і може отримати позитивну оцінку.

Захист курсової роботи – це підведення підсумків самостійної роботи студента, набуття й розвиток навичок застосовувати методи дослідження фінансово-економічної інформації на практичних прикладах.

1.6 Критерії оцінювання курсової роботи

За результатами захисту курсової роботи студент отримує оцінку, яку викладач виставляє в екзаменаційну відомість. Оцінка диференціюється так:

0-59 балів – незадовільно / FабоFX;

60-63бали – задовільно /E;

64-74 бали – задовільно /D;

75-82балів – добре /C;

83-89 балів – добре /B;

90-100 балів – відмінно / А.

Соседние файлы в папке МИФЭИ