Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / КР_МДФЕИ_методичка_дневное_отделение.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Варіант 23

Задача № 1.

А) Визначити кінцеву прибутковість власника облігації, якщо він не отримав дохід по відсотках (купонній ставці). Купив він облігації за ціною 110 грн. за штуку, продав по 140 грн./шт., податкова ставка на дохід за облігацією 16 %.

Б) Обчислити ринкову капіталізацію та ринкову вартість акції після останньої емісії, якщо до останньої емісії загальна кількість акцій дорівню­вала 50 000 шт., ринкова вартість акції — 10 гр. од. У результаті останньої емісії було розміщено 25 000 акцій серед акціонерів за підписною ціною 9гр. од.

В) Розрахуйте поточну вартість привілейованої акції номіналом 100 грн. і величиною дивіденду 9% річних, якщо ринкова норма доходу 12%.

Г) Останній дивіденд, що був виплачений, по акції рівний $1. Очіку­ється, що він буде зростати протягом наступних трьох років з темпом 14%; потім темп приросту стабілізується на величині 5%. Яка ціна акції, якщо ринкова норма доходу 15%.

Задача № 2.Підприємству для здійснення інвестиційного проекту потрібно 10 млн дол. За наведеною у таблиці структурою капіталу за різними варіантами проекту визначте, який із варіантів слід вибрати.

Структура капіталу за різними варіантами проекту

Показник

Одиниця виміру

Варіант

1

2

3

4

5

Загальна сума інвестиційних ресурсів: у тому числі:

тис. дол.

10 000

10 000

10 000

10 000

10 000

  • власний капітал

10 000

5000

7000

3000

  • позичковий капітал (довгостроковий кредит)

10 000

5000

3000

7000

Рентабельність власного капіталу

%

25

25

25

25

25

Процентна ставка за кредит

%

20

20

20

20

20

Розрахуйте коефіцієнт заборгованості та ефект фінансового лівериджу. Чи вплине на вибір оптимальної структури капіталу зниження процентної ставки за кредит до 15 %?

Задача № 3.

Об'єктом оцінки є локальна обчислювальна мережа, призначена для розв'язання декількох завдань управління організацією. У зв'язку з розширенням організації виникає необхідність у розв'язанні додаткових завдань управління. Необхідно визначити вартість розробки нового обладнання, якщо розробка доручена тій самій організації, що здійснювала розробку діючого обладнання локальної обчислювальної мережі.

Відомо, що розробка діючого обладнання виконана 3 роки тому. Вона продовжувалася 2 роки та на її виконання було витрачено 20 тис. грн. У розробці брало участь 50 чоловік основного виробничого персоналу головної організації-розробника. Пропорції власних і контрагентських робіт відповідають середньостатистичним (таблиця).

Гранична тривалість розробки зразка складає 2 роки, до розробки необхідно залучити 60 чоловік основного виробничого персоналу головної організації-розробника.

Розподіл вартості наукових розробок за статтями калькуляції

Статті калькуляції

Питома вага, %

Матеріали, покупні комплектуючі вироби, спеціальне обладнання для наукових цілей

11,3

Основна заробітна плата

25,6

Накладні витрати

19,7

Інші виробничі витрати (відрядження)

0,8

Інші витрати

од

Усього власні витрати

57,5

Контрагентські витрати

42,5

Разом

100,0

Норматив рентабельності, що рекомендується для визначення лімітної ціни науково-технічної продукції, складає 20%.

При розрахунках врахувати, що діюче обладнання локальної обчислювальної мережі відноситься до третього покоління елементної бази, а розроблювальне - до четвертого покоління. Відповідно індекс зміни матеріальних витрат складає 1,05, трудових витрат - 0,95.

На момент розрахунку в організації-розробнику затверджені такі нормативи додаткових витрат:

накладні витрати - 240 % фонду заробітної плати;

інші виробничі витрати - 1,5 % фонду заробітної плати;

інші витрати - 0,75 % фонду заробітної плати.

Задача № 4.

А) ВАТ “Альфа” виробляє радіоприймачі. Повна собівартість приймача становить 22 грн., з яких на змінні витрати припадає 80%. Відпускна ціна виробу буде встановлена на рівні 30 грн., а річна програма випуску 18000 шт. Визначити: а) критичний обсяг виробництва й реалізації продукції та коефіцієнт безпеки виробництва; б) необхідний для отримання прибутку у розмірі 25000 грн. обсяг виробництва й продажу приймачів.

Б) Підприємство виготовляє за рік продукції на 1450 тис. грн. Витрати на оренду приміщень та їх утримання становить 130 тис.грн., видатки на управління, інженерне i виробничо-господарське обслуговування, амортизацію устаткування - 250 тис.грн. за рік, змінні витрати складають 850 тис. грн. Розрахуйте коефіцієнт маржинального прибутку, точку беззбитковості та коефіцієнт безпеки виробництва.

Задача № 5.

Прийнято рішення про реорганізацію приватного акціонерного товариства „Альфа” (далі ПрАТ „Альфа”) шляхом приєднання його до відкритого акціонерного товариства „Бета” (далі ВАТ „Бета”). При приєднанні корпоративні права ЗАТ „Альфа” обмінюються на корпоративні права додаткової емісії ВАТ „Бета” у співвідношенні 10 до 7. У якості компенсації акціонерам ЗАТ „Альфа” виплачує виплачується 2,25 грн. за кожну акцію номінальною вартістю 10,0 грн. Статутний капітал ЗАТ “Альфа” сформований із 65,0 тис. простих акцій. В обігу перебуває 186,0 тис. простих акцій ПАТ „Бета” номінальною вартістю 5,0 грн. кожна. Абсолютна величина активів ПрАТ “Альфа” складає 1 165,0 тис. грн.; ВАТ „Бета” — 3 254,0 тис. грн. Визначте на основі наведених вище даних величину додаткової емісії корпоративних прав ПАТ “Бета” та збільшення абсолютної величини його активів після проведення приєднання ПрАТ „Альфа.”

Задача № 6. Побудувати багатофакторну економіко-математичну модель (первинні данні для побудови моделі за вибором студента), перевірити адекватність побудованої моделі та її параметрів. Провести перевірку на автокореляцію та мультиколінеарність. Навести економічну інтерпретацію побудованої моделі.

Задача № 7. На основі побудованої багатофакторної економіко-математичної моделі (задача 6) зробити прогноз результативного показника за декілька періодів. Перевірити адекватність зробленого прогнозу. Навести економічну інтерпретацію отриманих результатів.

Задача № 8. Провести економіко-статистичний аналіз інвестиційних процесів в регіонах Україні за п’ять останніх років (на прикладі Миколаївської області).

Задача № 9. Провести економіко-статистичний аналіз функціонування місцевих бюджетів (на прикладі бюджету Миколаївської області) за п’ять останніх років.

Соседние файлы в папке МИФЭИ