Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / КР_МДФЕИ_методичка_дневное_отделение.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Варіант 27

Задача № 1.

А) Корпорація здійснила дві емісії акцій, причому акції останньої емісії загальною кількістю 10 000 шт. було розміщено серед акціонерів з дискон­том 10% до ринкової вартості. Визначити величину переважного права, якщо загальна кількість акцій 40 000 шт.

Б) Обчислити ринкову капіталізацію та ринкову вартість акції після останньої емісії, якщо до останньої емісії загальна кількість акцій дорівню­вала 50 000 шт., ринкова вартість акції — 10 гр. од. У результаті останньої емісії було розміщено 25 000 акцій серед акціонерів за підписною ціною 9гр. од.

В) Знайти коефіцієнт забезпеченості привілейованих акцій, коли відомо, що акціонерне товариство емітувало 21560 привілейованих акцій, а його чисті активи становлять 5675 грн.

Задача № 2.

Розрахуйте підсумкову величину вартості власного капіталу підп­риємства "Експроком". Інформація тис. грн.:виручка від реалізації 20 000;витрати 15000;у тому числі амортизація 3 000;сума сплачених відсотків 1 800;ставка податку на доход 55 %;балансова вартість чистих активів 22 000;мультиплікатори:ціна/чистий доход 15;ціна/грошовий потік до сплати податків 8; ціна/виручка від реалізації 1,9;ціна/балансова вартість активу 2.Підприємство "Експроком" є найбільшим в даному секторі послуг, його частка на ринку досягає 20%. Фірма не має пільг по оподаткуванню. Частка устаткування в активах підприємства складає 60%. Фірма "Експроком" не має дочірніх підприємств, тоді як аналоги мають родинну мережу дочірніх компаній. Частка активів-аналогів, представлена контрольними пакетами акцій дочірніх фірм, коливається в діапазоні 15 -30%. Підприємство "Експроком" потребує термінової реконструкції гаража. Витрати на реконструкцію складають 200 тис. грн. На дату оцінки виявлений недолік власного оборотного капіталу 1300 тис. грн. Підприємству "Експроком" належить спортивний комплекс, ринкова вартість якого рівна 8500 тис. грн.

Задача № 3.

Використовуючи наступну інформацію, оцінити вартість підприємства методом дисконтованих грошових потоків:

  • підприємство виробляє електрообладнання двох видів - машини свердлильної ударно-обертальні та машини шліфувальні;

  • виробничі потужності для свердлильних машин скла­дають 25 тис. одиниць на рік;

  • виробничі потужності для шліфувальних машин скла­дають 40 тис. одиниць на рік;

  • у звітному періоді обсяг виробництва склав 18 тис. одиниць машин свердлильних і 35 тис. одиниць шліфувальних машин;

  • бізнес-планом підприємства передбачено розширення виробничих потужностей для виробництва свердлильних машин до 40 тис. одиниць до початку третього прогнозного року;

  • маркетингова служба підприємства прогнозує наступні темпи зростання попиту на електрообладнання:

Темпи зростання електрообладнання

Вид електрообладнання

1-й рік

2-й рік

3-й рік

4-й рік

Машини свердлильні

15,0%

10,0%

10,0%

5,0 %

Машини шліфувальні

10,0%

10,0%

5,0 %

5,0 %

  • ціна продажу машини свердлильної в звітному періоді складає 300 грн. за одиницю і очікується її подальше зростання на 5% щорічно, а ціна шліфувальної машини дорівнює 120 грн за одиницю і прогнозується незмінною протягом усього розрахункового періоду;

  • валові витрати звітного року склали 7980 тис. грн і очікується, що їх сума буде зростати на 10 % щорічно;

  • ставка податку на прибуток -25%; ставка дисконту - 22 %;

  • амортизаційні відрахування звітного року - 180 тис. грн, прогнозується їх зростання протягом 1-го, 2-го і 3-го року на 10% у зв'язку з розширенням виробничих потужностей для виробництва свердлильних машин. Амортизаційні відра­хування 4-го прогнозного року плануються на рівні 3-го року; грошовий потік першого року по завершенні прогноз­ного періоду очікується на рівні 4-го прогнозного року;

  • очікувані темпи зростання грошового потоку в без­строковій перспективі - 3 % на рік.

Задача № 4.

У звітному році підприємство реалізувало 80 тис. т. продукції за ціною 620 грн./т. (з ПДВ). Величина сукупних поточних витрат на виробництво й реалізацію продукції становила 12100 тис. грн. Середньорічна вартість основних засобів складала 8400 тис. грн., а оборотних коштів – 3500 тис. грн. Ставка ПДВ становить 20%. У розрахунковому році підприємство планує збільшити натуральний обсяг виробництва й реалізації продукції на 15%, при цьому величина сукупних витрат має зрости на 1450 тис. грн. Ринкова ситуація вимагатиме зниження ціни підприємства на 5%. Як зміниться величина чистої рентабельності активів у розрахунковому році порівняно зі звітним, якщо ставка податку на прибуток становить 25%?

Задача № 5.

А) Статутний капітал підприємства складає 500 тис. грн. і сформований лише із простих акцій. Усі емітовані акції знаходяться у обігу. За результатами діяльності у звітному році оподатковуваний прибуток підприємства склав 170 тис грн., у тому числі у фонд дивідендних виплат спрямовано 40% чистого прибутку. Підприємство реалізовує політику стабільних дивідендів із ставкою 10%. Визначте на основі розрахунків, чи може підприємство за рахунок сформованого фонду дивідендних виплат реалізувати обрану дивідендну політику у звітному році.

Б) 1 лютого підприємство поставило продукцію іноземному покупцю на загальну суму 240 тис. грн. Строк платежу 15 квітня поточного року, підприємство для покриття потреби в оборотному капіталі у розмірі 350 тис. грн. 1 березня звернулося до комерційного банку з метою проведення форфейтенгу. Розрахуйте розмір плати комерційному банку за надану послугу (ставка дисконту – 30% річних, премія банка – 2,5% суми). Визначте суму банківського кредиту, яку підприємство має отримати для повного покриття потреби в оборотному капіталі.

Задача № 6. Побудувати багатофакторну економіко-математичну модель (первинні данні для побудови моделі за вибором студента), перевірити адекватність побудованої моделі та її параметрів. Провести перевірку на автокореляцію та мультиколінеарність. Навести економічну інтерпретацію побудованої моделі.

Задача № 7. На основі побудованої багатофакторної економіко-математичної моделі (задача 6) зробити прогноз результативного показника за декілька періодів. Перевірити адекватність зробленого прогнозу. Навести економічну інтерпретацію отриманих результатів.

Задача № 8. Провести економіко-статистичний аналіз рівня соціально-економічного розвитку регіону (на прикладі Дніпропетровської області)

Задача № 9. Провести економіко-статистичний аналіз функціонування місцевих бюджетів (на прикладі бюджету м. Дніпропетровськ) за п’ять останніх років.

Соседние файлы в папке МИФЭИ