Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / КР_МДФЕИ_методичка_дневное_отделение.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

3 Правила оформлення курсової роботи

Курсова робота повинна мати наступні складові частини, які необхідно розташовувати у нижченаведеному порядку:

1. Титульний лист.

2. Зміст.

3. Вступ.

4. Основна частина

5. Висновки.

6. Список використаної літератури.

7. Додатки.

Титульний лист

Титульний лист має єдину форму та реквізити для всіх курсових робіт (приклад його оформлення наведений у додатку Б). Виконується з особливою акуратністю (без підчисток та інших недбалостей). Титульний лист вважається першою сторінкою курсової роботи, проте номер на ньому не ставиться.

Зміст

Зміст подається на початку курсової роботи (на другій сторінці). У змісті послідовно пишуться найменування частин роботи (вступ, назви розділів та підрозділів, висновки, список літератури, додатки) у повній відповідності до тексту. Навпроти кожного найменування у правій стороні аркуша вказується номер сторінки, з якої починається ця частина роботи. Вступ, висновки, список літератури та додатки нумерації не мають.

Текстова частина

Курсову роботу необхідно чітко поділяти на окремі, логічно поз’вязані частини. Розділи повинні мати в межах роботи послідовні номери, позначені арабськими цифрами. Підрозділи нумеруються в межах кожного розділу. Номери підрозділів складаються з номерів розділу та підрозділу, поділених крапкою. В кінці номера крапка не ставиться.

Кожен розділ курсової роботи повинен починатися з нової сторінки. До підрозділів такі вимоги не застосовуються. Підрозділи в межах розділу мають розташовуватись один за одним через інтервал у два рядки. Назви розділів, підрозділів повинні бути стислими та записуватися у вигляді заголовків симетрично до тексту. Перенос слів у заголовках не допускається і крапка в кінці не ставиться.

Назви розділів слід розташовувати посередині рядка (симетрично до тексту без урахування абзацного відступу) і друкувати великими літерами без крапки в кінці. Заголовки підрозділів слід починати з абзацного відступу і друкувати послідовно до тексту маленькими літерами, крім першої великої, без крапки в кінці. Відстань між заголовком розділу, підрозділу і подальшим текстом – два рядки. Відстань текстом і заголовком наступного підрозділу – два рядки.

Нумерація аркушів повинна бути послідовною. Нумеруються всі аркуші, що входять до роботи. Номер сторінки проставляється у правому верхньому куті аркуша. Першою сторінкою курсової роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок роботи, але на ньому номер сторінки не ставиться.

Посилання на використану літературу у тексті наводяться в квадратних дужках із зазначенням номера джерела у відповідності до списку використаної літератури та конкретної сторінки у цьому джерелі. Наприклад, «...використовуються рекомендації роботи12, с.37...». У списку використаної літератури ця робота розташована під номером 12.

Текст курсової роботи викладається від імені третьої особи множини або в безособовій формі. Термінологія, визначення повинні бути єдиними та відповідати вимогам стандартів. При введенні нових абревіатур (скорочень) насамперед обов’язково надають їх повний та скорочений (у дужках) вигляд і лише потім використовують у тексті. Наприклад, «Національний дохід (НД) ...».

Курсова робота має включати таблиці та рисунки (усі схеми, діаграми, ілюстрації в курсовій роботі називаються рисунками). Оформлення таблиць та рисунків здійснюється відповідно до вимог державного стандарту. Рисунки і таблиці слід подавати в роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Рисунки і таблиці, розміщені на окремих сторінках роботи, включають до загальної нумерації сторінок. Таблицю або рисунок, розміри якого більші від формату А4, враховують як одну сторінку й розміщують відразу після згадування в тексті.

Рисунки нумерують послідовно в межах розділу (за винятком рисунків, поданих у додатках). Номер рисунку складається з номера розділу і порядкового номера рисунку, відокремлених крапкою. Після номера рисунка ставлять тире й зазначають його назву. Наприклад: Рисунок 1.2  (другий рисунок першого розділу). Слово «Рисунок», його номер, назву та пояснювальні підписи друкують, починаючи з абзацного відступу (послідовно до тексту) і розміщують під рисунком. Рисунок відокремлюється від тексту вільними рядками: вище і нижче рисунка залишають один вільний рядок. Приклад оформлення рисунків наведений у додатку В до цих рекомендацій.

Таблиці позначають словом «Таблиця» і нумерують послідовно в межах розділу (за винятком таблиць, поданих у додатках). Номер таблиці складається з номера розділу й порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка. Після номера таблиці ставлять тире й зазначають її назву. Наприклад: Таблиця 1.2 – (друга таблиця першого розділу). Слово «Таблиця», її номер та назву друкують з абзацного відступу (послідовно до тексту) і вміщують над таблицею. Таблиця відокремлюється від тексту вільними рядками, тобто вище й нижче таблиці залишають один вільний рядок. Шрифт тексту таблиці може бути зменшений, але висота рядків не менше 12 пт Times New Roman та через 1,2 міжрядковий інтервал. Приклад оформлення таблиць наведений у додатку Г до цих рекомендацій.

Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на інший аркуш. Таблицю з великою кількістю граф можна поділити на частини й розміщувати одну над одною в межах тієї самої сторінки. Якщо частину таблиці перенесено на іншу або ту саму сторінку, назву подають тільки над першою частиною таблиці, над її іншими частинами пишуть «Продовження таблиці___» із зазначенням номера таблиці. Наприклад: «Продовження таблиці 1.2».

Формули розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище та нижче формули повинно бути залишено не менше одного вільного рядка.

Формули в роботі (якщо їх більше однієї) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу й порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери пишуть в круглих дужках біля правого поля аркуша в одному рядку з відповідною формулою, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу). Нумерувати слід лише ті формули, на які є посилання в тексті. Інші нумерувати не рекомендується. Номер, який не вміщується у рядку з формулою, переносять на наступний, нижче формули. Номер формули в разі її перенесення вміщують на рівні останнього рядка. Номер формули-дробу подають на рівні основної горизонтальної риски формули.

Список використаної літератури

Цей розділ складається з бібліографічного опису наукових робіт, безпосередньо використаних під час написання курсової роботи. Список повинен бути достатньо великий (не менше 40 джерел) та відображати глибину розробок, виконаних студентом. До списку використаної літератури мають бути включені законодавчі акти України (закони, постанови ВРУ, укази Президента) та нормативна база (інструкції, накази та листи відомчих установ). Літературу необхідно розміщувати в алфавітному порядку. Законодавчі та нормативні акти, а також матеріали з електронних ресурсів зазначають в списку літератури на загальних підставах.

Відомості про джерела, що внесені до списку, необхідно давати згідно з вимогами державного стандарту (Державний стандарт України ДСТУ 3008 – 95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення»). Приклад оформлення списку використаної літератури наведений у додатку Д.

Додатки

Додатки оформлюють як продовження курсової роботи на наступних її сторінках. У додатках до курсової роботи розміщують ілюстраційний матеріал, таблиці, текст допоміжного характеру, схеми, діаграми тощо. Кожен додаток починається з нової сторінки, де зверху посередині поміщується слово “Додаток”. Якщо в курсовій роботі більше, ніж один додаток, то їх нумерують літерами українського алфавіту (без знаку №), наприклад: “Додаток А”, “Додаток Б” і т.ін. Винятком є літери Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.Текст кожного додатка при необхідності може бути поділений на окремі розділи, які нумерують у межах кожного додатка. Рисунки, таблиці й формули, які розміщені в додатках, нумерують у межах додатка, наприклад: Рисунок А.2 – другий рисунок додатка А.

Курсова робота виконується українською мовою і повинна бути переплетена.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Навчальна та довідкова література

  1. Вітлінський В. В. Моделювання економіки: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2003. — 407 с.

  2. Глівенко С.В., Соколов М.О., Теліженко О.М. Економічне прогнозування: Навчальний посібник. – Суми: Видавництво “Університетська книга”, 2001. – 207 с.

  3. Доугерти К. Введение в эконометрику. Перевод с англ. – М.: ИНФРА-М, 1997. – 402 с.

  4. Костіна Н.І., Алексєєв А.А., Василик О.Д. Фінансове прогнозування: методи та моделі: Навчальний посібник. – К.: Товариство “Знання”, 1997. – 183 с.

  5. Марюта А.Н., Бойцун Н.Е. Экономико-математическое моделирование и оптимизация управления организациями. – Дн-ск: Издательство Днепропетровского университета, 2001. – 540 с.

  6. Марюта А.Н., Бойцун Н.Є. Статистичні методи і моделі в економіці: Монографія. – Дніпропетровськ: Пороги. 2002. – 384 с.

  7. Многомерный статистический анализ в экономике / авт.Сошникова Л.А.и др. –М., 1999.

  8. Моделирование народнохозяйственных процессов: Учебное пособие / Под ред. И.В. Котова. – Л.: Изд-во Ленинградского университета, 1990. – 288 с.

  9. Орлов А.И. Нечисловая статистика / А.И.Орлов. – М.: МЗ-Пресс, 2004. – 513 с.

  10. Орлов А.И. Прикладная статистика. Учебник. / А.И.Орлов.- М.: Издательство «Экзамен», 2004. - 656 с.

  11. Орлов А.И. Теория принятия решений. Учебное пособие / А.И.Орлов.- М.: Издательство «Март», 2004. - 656 с.

  12. Писарева О.М. Методы социально-экономического прогнозирования: Учебник /ГУУ - НФПК, М., 2003.

  13. Присенко Г. В., Равікович Є. І. Прогнозування соціально-економічних процесів: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — 378 с.

  14. Прогнозирование и планирование в условиях рынка: Учебное пособие для вузов / Под ред. Т.Г. Морозовой, А.В. Пикулькина. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 1999. – 318 с.

  15. Святець Ю.А. Формально-кількісні та математико-статистичні методи: Підручник. – Д.: Вид-во Дніпропетр. Ун-ту, 2003.-384 с.

  16. Системи оброблення економічної інформації: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / За заг. ред. В. Ф. Ситника. — К.: КНЕУ, 2004.— 332 с.

  17. Ситник В. Ф., Гордієнко І. В. Системи підтримки прийняття рішень: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. — К.: КНЕУ, 2004. — 427 с.

  18. Сотсков А.И., Колесник Г.В. Оптимальное управление в примерах и задачах. – М.: Российская экономическая школа, 2002 – 58 с.

  19. Статистическое моделирование и прогнозирование: Учебное пособие / Под ред. А.Г. Гранберга. – М.: Финансы и статистика, 1990. – 383 с.

  20. Статистичне забезпечення управління економікою: прикладна статистика: Навч. посібник / А. В. Головач, В. Б. Захожай, Н. А. Головач. — К.: КНЕУ, 2005. — 333 с.

Нормативна та інструктивна література

  1. Бюджетний кодекс України: 21 черв. 2001 р. № 2542-ІІІ // Офіційний вісник України. — 2001. — № 29. — Ст. 1291.

  2. Господарський кодекс України від 16.03.2003 № 436-IV

  3. Конституція України: Прийнята на п’ятій сес. Верховної Ради України 28 черв. 1996 р. — К.: Преса України, 1997.

  4. Податковий Кодекс України

Методична література

    1. Котлова Л.М., Бикова В.Г. Фінансовий аналіз: навч.-метод посіб. – Дніпропетровськ, ДНУ. -2003. – 150с

    2. Котлова Л.М., Солонько О.В. Практикум з курсу «Фінансовий аналіз». -Дніпропетровськ: РВВ ДНУ.-33 с.

ДОДАТКИ

Додаток А

Соседние файлы в папке МИФЭИ