Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / КР_МДФЕИ_методичка_дневное_отделение.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Варіант 5

Задача № 1.

А) Скільки б ви заплатили за привілейовану акцію із щорічним дивідендом 0,23 грн.? На ринку подібні акції дисконтуються під 23 %.

Б) У минулому році компанія сплатила річний дивіденд на акцію 200 грн. Протягом наступних 4 років щорічний приріст дивідендів становитиме 10 %, а потім нормалізується і становитиме 8 %. Визначте сьогоднішню ціну звичайної акції, якщо необхідну ставку доходу взяти 12 %.

В) Компанія випустила 6-річну облігацію з номінальною вартістю 400 грн. та з купонною ставкою 4 %. Інтереси сплачуються щорічно, дисконтна ставка для подібних облігацій на ринку - 7 %. Визначте вартість облігації.

Задача № 2.

А) Підприємство має на рахунку у банку 1,2 млн грн. Банк нараховує 12,5 % річних. Існує пропозиція увійти всім капіталом до спільного підприємства, при цьому прогнозується подвоєння капіталу через 5 років. Чи варто приймати таку пропозицію?

Б) Фірмі необхідно нагромадити 2 млн грн. для прид­бання через 10 років будівлі під офіс. Найбезпечнішим способом нагромадження є придбання безризикових державних цінних паперів, що генерують річний дохід за ставкою 8 % річних з нарахуванням процентів кожних півроку. Яким має бути початковий внесок фірми?

В) Розрахуйте теперішню вартість 1000 грн., які будуть отримані через 12 років, зважаючи на те, що ставка дисконтування (вартість капіталу, процентна ставка, дисконтна ставка, ставка капіталізації) — 12 %.

Г) Розрахуйте теперішню вартість 623 грн., що будуть отримані через 8 років, плюс 1092 грн., які будуть отримані через 8 років після цього, за умови, що процентна ставка становить 7 %.

Д) Розрахуйте теперішню вартість 10-річного ануїтету вартістю 100 грн., за ставкою 20 % річних.

Задача № 3.Фірма розглядає інвестиційний проект, який потребує початкових інвестицій у 110 тис. дол. Припустимо, що на основі аналізу ринку, проектного ризику і можливих джерел фінансування одержано таку інформацію:

  1. середньоринкова дохідність (Кm) = 15 % становить;

  2. рівень систематичного ризику проекту (p) = 1,9 %;

  3. капітал може бути залучений за рахунок кредитів банку і коштів, які інвестори готові вкласти в прості акції;

  4. банк згоден надати кредит у 66 тис. дол. з річною процентною ставкою (Кd) = 12 % (припускаємо, що тут ураховано поправку на податки);

  5. Кs=Кrf+ (КmКrf) ∙p, деКrf— дисконтна ставка без урахування ризику.

Розрахуйте WАСС (середньозважену вартість капіталу), дисконтну ставку з урахуванням ризику К, NРV проекту і зробіть висновок щодо можливості прийняття або відхилення проекту чи необхідності передбачення умов залучення та структури капіталу.

Задача № 4.

А) Промислове підприємство виробляє продукцію одного найменування та реалізує її на внутрішньому ринку за ціною 230 грн. за одиницю. Питомі змінні витрати становлять 180 грн. Постійні витрати становлять разом 550 000 грн. Внаслідок підвищення орендної плати постійні витрати збільшилися на 8 %. Крім того, кон’юнктура внутрішнього ринку спричинила зниження продажної ціни на продукцію підприємства на 5 %. Визначити, яким чином збільшення постійні витрат і зниження продажної ціни на продукцію вплинуть на розрахункову величину критичного її обсягу, який треба виготовляти на підприємстві.

Б) Для придбання об'єкта нерухомості було залучено кредит у сумі 300000 грн. Іпотечна постійна (кое­фіцієнт капіталізації на позиковий капітал) складає 17,5 %. Очікується, що об'єкт нерухомості принесе чистий операційний доход 65000 грн. Аналіз порівнянних продажів показує, що інвестори очікують 19%-ий коефіцієнт капіталізації на власні кошти від капіталовкладень у подібні об'єкти. Оцініть вартість об'єкта нерухомості.

Задача № 5.

А) Визначте параметри точки беззбитковості для МП „Люкс” та запас його фінансової міцності на основі наступних даних. Оптова ціна підприємства становить 12,0 грн. за одиницю продукції, а умовно-змінні витрати на одиницю продукції дорівнюють 5,75 грн. При цьому, у звітному періоді при обсязі реалізації у 254 000 одиниць продукції підприємство отримує прибуток у розмірі 453,3 тис. грн. У плановому періоді очікується незмінність структури витрат підприємства.

Б) Діяльність підприємства-об'єкта оцінки характеризується такими даними за останній звітний період. Частка зобов'язань, необхідних для забезпечення про­гнозованого прибутку, та величина доходів у даному прикладі є постійними протягом усього інтервалу прогнозу (5 років). Зміни оборотного капіталу та чистих інвестицій не очікується, оскільки не передбачається зростання підприємства в про­гнозному періоді.

Продовжена вартість розраховується шляхом капіталізації доходу першого постпрогнозного періоду за умов необмеже­ного періоду життя підприємства в стабільних умовах (постійних грошових потоках).

Інформація про діяльність об'єкта оцінки за останній

звітний період

Найменування показника

Одиниці виміру

Значення

Частка зобов'язань

%

20

Інвестиції

тис. грн.

1200

Амортизація

тис. грн.

800

Зміна власного оборотного капіталу

тис. грн.

100

Прибуток до виплати процентів і податків

тис. грн.

1000

Сума процентів за зобов'язаннями

тис. грн.

36,7

Ставка податку на прибуток

%

25

Вартість власного капіталу

%

25

Вартість зобов'язань підприємства

%

5

Оцінити вартість підприємства за допомогою методів, заснованих на прогнозах грошових потоків.

Задача № 6. Побудувати багатофакторну економіко-математичну модель (первинні данні для побудови моделі за вибором студента), перевірити адекватність побудованої моделі та її параметрів. Провести перевірку на автокореляцію та мультиколінеарність. Навести економічну інтерпретацію побудованої моделі.

Задача № 7. На основі побудованої багатофакторної економіко-математичної моделі (задача 6) зробити прогноз результативного показника за декілька періодів. Перевірити адекватність зробленого прогнозу. Навести економічну інтерпретацію отриманих результатів.

Задача № 8. Провести економіко-статистичний аналіз інвестиційних процесів в регіонах Україні за п’ять останніх років (на прикладі Донецької області).

Задача № 9. Провести економіко-статистичний аналіз міжнародного фінансового ринку за п’ять останніх років.

Соседние файлы в папке МИФЭИ