Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / КР_МДФЕИ_методичка_дневное_отделение.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Варіант 24

Задача № 1.

А) Яка ціна продажу векселя, якщо банк випустив їх на суму 36 тис. грн. терміном до 90 днів зі сплатою 7 % річних.

Б) Необхідно визначити поточну ціну акції за умови, що останні фа­ктичні дивіденди, що виплатила компанія, склали 10 дол. Очікувані щорі­чні темпи зростання дивідендів складають 13% протягом 10 років, а після закінчення 10 років і до безкінечності - 10%. Необхідна норма доходу по акціях компанії рівна 16%.

В) Дев'яностоденний вексель вартістю 500000 грн. проданий за 8-процентною ставкою дисконту.Визначте величину дисконту.Обчисліть ціну, сплачену за вексель.Розрахуйте дійсний доход (при 365—366 днях).

Задача № 2.

Використовуючи наступну інформацію, оцінити вартість підприємства метолом дисконтованих грошових потоків:

• підприємство виробляє електрообладнання двох видів -машини свердлильної ударпо-обертальні та машини шліфувальні;

• виробничі потужності для свердлильних машин складають 25 тис. одиниць на рік;

• виробничі потужності для шліфувальних машин складають 40 тис. одиниць на рік;

• у звітному періоді обсяг виробництва склав 18 тис. одиниць машин свердлильних і 35 тис. одиниць шліфувальних машин;

• бізнес-планом підприємства передбачено розширення виробничих потужностей для виробництва свердлильних машин до 40 тис. одиниць до початку третього прогнозного року;

• маркетингова служба підприємства прогнозує наступні темпи зростання попиту на електрообладнання:

Вид електрообладнання

1 -й рік

2-й рік

3-й рік

4-й рік

Машини свердлильні

15,0%

10,0%

10,0 %

5,0 %

Машини шліфувальні

10,0%

10,0%

5,0 %

5,0 %

• ціна продажу машини свердлильної в звітному періоді складає 300 грн. за одиницю і очікується її подальше зростання на 5% щорічно, а ціна шліфувальної машини дорівнює 120 грн за одиницю і прогнозується незмінною протягом усього розрахункового періоду;

• валові витрати звітного року склали 7980 тис. грн. і очікується, що їх сума буде зростати на 10 % щорічно;

• ставка податку на прибуток - 25 %;

• амортизаційні відрахування звітного року - 180 тис. грн., прогнозується їх зростання протягом 1-го, 2-го і 3-го року на 10% у зв'язку з розширенням виробничих потужностей для виробництва свердлильних машин. Амортизаційні відрахування 4-го прогнозного року плануються на рівні 3-го року.

• ставка дисконту - 22 %;

• грошовий потік першого року по завершенні прогнозного періоду очікується на рівні 4-го прогнозного року;

• очікувані темпи зростання грошового потоку в безстроковій перспективі - 3 % на рік.

Задача № 3.

На основі даних бухгалтерського балансу торгового підприємства за звітний період, а також з урахуванням наданої нижче інформації оцінити вартість торгового підприємства методом економічної доданої вартості.

Фінансовим відділом торгового підприємства надана наступна інформацію про його діяльність в звітному періоді та про її зміни в прогнозному періоді:

• рентабельність активів підприємства за звітний період склала 18,2 %, у постпрогнозний період її величина очікується на рівні 16,5 %;

• вартість зобов'язань складає 10 %;

• вартість власного капіталу оцінюється на рівні його рентабельності;

• прогнозований темп зростання доходів - 10 /6;

• тривалість прогнозного періоду - 4 роки;

• необхідний приріст власного оборотного капіталу пропорційний прогнозованому темпу зростання доходів;

• капіталовкладення першого прогнозного року (за винятком амортизації) - 100 тис. грн, подальше їх зростання прогнозується в розмірі - 5 % на рік;

• інвестований капітал постпрогнозного періоду залишається на рівні 4-го прогнозного року;

• ставка податку на прибуток - 25 %;

• частка зобов'язань, необхідних для забезпечення прогнозованого прибутку, та рентабельність активів є постійними протягом всього інтервалу прогнозу;

• продовжена вартість являє собою капіталізовану величину доходу в перший постпрогнозний період за умов необмеженого періоду життя підприємства в стабільних умовах (постійних грошових потоках).

Задача № 4.

Завод виробляє продукцію, на виготовлення якої витрачається метал за чистою масою 100 кг., при цьому відходи становлять 5% від чистої витрати. Ціна металу 2500 грн./т. Виріб обробляють у ливарному і механічному цехах. Витрата енергії та палива на один виріб складає 7 грн. Основна зарплата у ливарному цесі 23 грн., а у механічному 30 грн. Додаткова зарплата становить 8% основної, а відрахування до фондів соціального страхування складають 40%. Річна сума загальновиробничих витрат 650 тис. грн., а загальногосподарських 930 тис. грн. Сукупний розмір зарплати основних робітників підприємства за відрядними розцінками обчислюється 800 тис. грн. Позавиробничі витрати оцінюються на рівні 2 % виробничої, а запланований прибуток 10% повної собівартості одного виробу. Ставка акцизу 6 грн./виріб, а ПДВ 20 %. Знайти собівартість і відпускну ціну виробу.

Задача № 5.

Результати фінансової діяльності ПАТ „Альфа” у поточному періоді характеризувалися наступними даними.

тис. грн.

Статутний капітал

900,00

Резервний капітал

388,00

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

380,00

інший власний капітал

132,00

Власний капітал

1800,00

Забезпечення

615,00

Довгострокові зобов’язання

1920,00

Короткострокові кредити

735,00

інші короткострокові зобов’язання

850,00

Короткострокові зобов’язання

1585,00

Доходи майбутніх періодів

80,00

Усього пасиви

6000,00

Визначте на основі наведених вище даних вартість ВАТ „Альфа” методом капіталізації очікуваних доходів, зважаючи, що фінансовою стратегією підприємства на наступні періоди передбачено, що (1) цільова структура капіталу товариства складає 3:7; (2) чистий прибуток підприємства очікується на рівні 270 000 грн.; (3) середня вартість позикового капіталу складає 18,0% річних; (4) безризикова ставка доходності на ринку капіталу складає 3,0%, (5) системний ризик корпоративних прав підприємства (β) складає 1,5; (6) середня доходність ринку складає 13,0%.

Задача № 6. Побудувати багатофакторну економіко-математичну модель (первинні данні для побудови моделі за вибором студента), перевірити адекватність побудованої моделі та її параметрів. Провести перевірку на автокореляцію та мультиколінеарність. Навести економічну інтерпретацію побудованої моделі.

Задача № 7. На основі побудованої багатофакторної економіко-математичної моделі (задача 6) зробити прогноз результативного показника за декілька періодів. Перевірити адекватність зробленого прогнозу. Навести економічну інтерпретацію отриманих результатів.

Задача № 8. Провести економіко-статистичний аналіз інвестиційних процесів в регіонах Україні за п’ять останніх років (на прикладі Херсонської області).

Задача № 9. Провести економіко-статистичний аналіз функціонування місцевих бюджетів (на прикладі бюджету Херсонської області) за п’ять останніх років.

Соседние файлы в папке МИФЭИ