Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з біології за редакцією Воробця.doc
Скачиваний:
452
Добавлен:
08.11.2017
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Зміст теми:

1. Гаметогенез - процес утворення і формування статевих клітин.

2. Особливості сперматогенезу і овогенезу людини.

3. Будова статевих клітин.

4. Осіменіння, запліднення.

Обладнання для проведення заняття: навчальні таблиці, методичні матеріали.

Інтегративні зв’язки теми: матеріал даної теми використовують при вивченні розділів гістології та ембріології, патоанатомії.

Хід заняття:

1. Контроль вихідного рівня знань студентів з даної теми (на основі перелічених питань змісту теми)

2. Практична частина

2.1. Характеристика етапів роботи

2.1.1 Гаметогенез - процес формування статевих клітин.

Гаметогенез - процес утворення статевих клітин (гамет). У жіночому організмі в яйниках відбувається овогенез, у чоловічому в сім’яниках - сперматогенез.

Сперматогенез. У сім’яниках клітини, з яких згодом утворюються сперматозоони, інтенсивно діляться шляхом мітозу ( зона розмноження ). Їх називають сперматогоніями (2n,2c). Останні збільшуються за розмірами і перетворюються на сперматоцити 1-го порядку (2n,4c). Це відбувається в зоні росту, яка припадає на період інтерфази 1. Тоді сперматоцити 1-го порядку вступають в мейоз ( зона дозрівання ). У результаті першого мейотичного поділу утворюються два сперматоцити 2-го порядку (n, 2c), у результаті другого мейотичного поділу утворюються чотири сперматиди(n,c). Завершується процес сперматогенезу зоною формування, в якій ядра сперматид ущільнюються внаслідок надспіралізації хромосом, що стають функціонально інертними. Пластинчастий комплекс Гольджі переміщається до одного з полюсів ядра і утворює акросомний апарат, що відіграє велику роль в процесі запліднення. Центріолі займають місце на протилежному полюсі ядра, причому від однієї з них відростає джгутик, і в його основі у вигляді спірального чохлика концентруються мітохондрії. На цій стадії майже вся цитоплазма сперматиди відторгнена, тому у головці зрілого сперматозоона її практично немає.

Овогенез. В клітинах яйника є овогонії(2n, 2c), що утворюються внаслідок мітотичного поділу в період ембріонального розвитку ( зона розмноження). Вони збільшуються за розмірами і пертворюються на овоцити 1-го порядку(2n, 4c)в зоні росту . Під час статевого дозрівання вони вступають в мейоз ( зона дозрівання ). У результаті 1-го мейотичного поділу з овоцита 1-го порядку утворюються дві клітини: овоцит 2-го порядку і 1-е полярне тільце (n, 2c). Утворені клітини вступають у другий мейотичний поділ і утворюються одна яйцеклітина та три полярні тільця(n,c). Полярні тільця в розмноженні участі не беруть і завдяки цьому в яйцеклітині концентрується максимальна кількість поживного матеріалу - жовтка.

      1. 2.1.2 Будова яйцеклітини і сперматозоїда.

Яйцеклітина – це жіноча статева клітина (гамета), яка містить одну Х-хромосому. Яйцеклітина людини кулястої форми з великою кількістю цитоплазми і всіма органелами загального призначення, за винятком центросоми. Ядро яйцеклітини велике, містить ядерце і хромосоми типу “лампових щіток”. Звичайно ядро розташоване ексцентрично, тому яйцеклітина полярна і має анімальний полюс та вегетативний. Ззовні яйцеклітина людини оточена кількома оболонками: цитоплазматична мембрана, жовткова віттелінова мембрана, утворена яйцеклітиною, блискуча оболонка (зона), утворена мукополісахаридами. Між жовтковою і блискучою оболонками може утворюватись перивіттеліновий простір, в якому часто розташовується полярне тільце. Також є промениста оболонка - зовнішня оболонка яйцеклітини, що утворена фолікулярними клітинами і міжклітинним матриксом.

Сперматозоон – це чоловіча статева клітина (гамета), яка містить Х- чи У-хромосому. Морфологічно складається з головки, шийки, середньої частини і хвостика. В головці розміщене велике ядро, а на кінчику є акросома (видозмінений комплекс Гольджі, що виділяє фермент гіалуронідазу, який руйнує оболонку яйцеклітини). Шийка утворена двома центріолями, які розміщені перпендикулярно одна до одної. Центріолі, потрапивши в яйцеклітину, утворюють ахроматинове веретено для першого мейотичного поділу зиготи. Середня частина розміщена за шийкою і утворена з мітохондріальної спіралі. Хвостик – це рухома і найдовша частина сперматозоона. Складається з аксонеми (осьової нитки, яка утворена мікротрубочками) і цитоплазматичної мембрани. Хвостик здійснює коливні рухи, які забезпечують просування сперматозоона вперед.

2.1.3 Запліднення у людини здійснюється в матковій трубі. В результаті злиття чоловічої (сперматозоїда) і жіночої (яйцеклітини) статевих клітин виникає одноклітинний зародок – зигота. У цитоплазмі заплідненого овоцита здійснюється низка послідовних змін. Зокрема, завершується другий поділ дозрівання, в результаті якого з овоцита ІІ утворюється зріла яйцеклітина і одне полярне тільце. Ядро сперматозоїда після проникнення в овоцит рухається вперед і перетворюється у чоловічий пронуклеус. З ядра яйцеклітини формується жіночий пронуклеус. Кожний з пронуклеусів реплікує свою ДНК, після чого вони втрачають ядерні оболонки й утворюють загальну метафазну пластинку зиготи з веретеном поділу. Таким чином забезпечується диплоїдність клітин майбутнього зародка. Взаємодією пронуклеусів завершується власне запліднення. У складі шийки сперматозоїда в яйцеклітину потрапляє центріоль, необхідна для поділу зиготи. Окрім батьківських хромосом сперматозоїд вносить в новий організм свій мітохондріальний геном разом з мітохондріями, а також сигнальний білок дроблення.

а) розглянути таблицю і зарисувати схему овогенезу

б) розглянути таблицю і зарисувати схему сперматогенезу

в) розглянути будову яйцеклітини і зарисувати в альбом, підписати основні елементи її будови.

г) розглянути будову сперматозоїда і зарисувати в альбом, підписати основні елементи його будови.

2.2. Оформлення результатів практичної роботи

Зарисувати в альбомі схему гаметогенезу,будову сперматозоїда і яйцеклітини.

3. Вироблення практичних навиків

На основі знань процесу гаметогенезу, як специфічного процесу при формуванні статевих клітин вміти довести біологічну перевагу статевого розмноження над безстатевим.

4. Питання для контролю засвоєння теми

1. Овогенез. Цитогенетична характеристика. Біологічне значення.

2. Характеристика статевих клітин.

3. Цитогенетична характеристика та біологічне значення сперматогенезу.

4. Особливості репродукції людини.

5. Тестовий контроль до практичного заняття № 19

1. Скільки сперматозоонів утвориться з 600 сперматогоній:

A. 600

B. 2000

C. 2400

D. 800

E. 3600

2. Які клітини утворюються у сперматогенезі в процесі мейозуII:

A. Сперматозоон

В. Сперматогонії

C. Сперматоцити I порядку

D. Сперматиди

E. Сперматоцити II порядку

3.Скільки яйцеклітин утвориться з 400 овогоній:

A. 400

B. 1200

C. 1600

D. 2400

E. 800

4.Сперматозоон відрізняється від яйцеклітини:

A. Наявністю клітинної оболонки

B. Наявністю цитоплазми

C. Наявністю мітохондрій

D. Наявністю акросоми

E. Наявністю рибосом

5. Які клітини утворюються при овогенезі в процесі мейозуI:

A. Овогонії

B. Яйцеклітини

C. Овоцит I порядку

D. Овотида

E. Овоцит II порядку

  1. Як називається період гаметогенезу, в якому відбувається мейоз?

A. Розмноження

B. Дозрівання

C. Формування

D. Ріст

E. Підготовка

  1. Який набір хромосом у овоцитах ІІ порядку?

A. 1n, 1c

B. 2n, 4c

C. 2n, 2c

D. n, 2c

E. 2n, 3c

  1. Вкажіть кількість хромосом і комплексів ДНК в зоні росту сперматогенезу:

A. n, 4c

B. n, 2c

C. 2n, 4c

D. n, c

E. 2n, 8c

  1. Мейоз при овогенезі відрізняється від мейозу при сперматогенезі наявністю стадії:

A. Діакінезу

B. Диктіотени

C. Диплонеми

D. зигонеми

E. Лептонеми

  1. Розходження хромосом до полюсів клітини відбувається на стадії мейозу:

A. Метафаза І

B. Метафаза ІІ

C. Анафаза І

D. Анафаза ІІ

E. Профаза І

Заняття № 20

Тема. Особливості пренатального періоду розвитку людини.

Вид заняття: лабораторно-практичне.

Актуальність теми: знання загальних розвитку зародка на прикладі хордових важливі для діагностики і профілактики аномалій і вад розвитку плоду.

Мета заняття: вміти ідентифікувати типи дроблення і частини бластули; знати основні етапи і способи гаструляції; вміти визначати зародкові листки і осьові органи.