Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_бакалавра_Хом'як.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Висновки до експериментальної частини

  1. За хімічною природою ПАР, синтезовані N. vacсinii К-8 на гліцерині є комплексом нейтральних, аміно- та гліколіпідів. Вдалося ідентифікувати міколові кислоти, триацилгліцероли, трегалозо-діацелати, трегалозо-6,6'-диміколати, п-алканові кислоти.

  2. Інтенсифікація синтезу ПАР N. vacсinii К-8 спостерігається за умови внесення органічних кислот у середовищі з гліцерином на початку стаціонарної фази росту.

  3. Встановлено, що оптимальними для біосинтезу поверхнево-активних речовин є концентрації цитрату і фумарату – 0,1-0,2 % для – 0,1 % (підвищення синтезу ПАР становило 31 % - 36 %).

  4. За спільного внесення попередників на початку стаціонарної фази росту у концентрації 0,1 % кількість синтезованих ПАР підвищувалася на 40 - 45 %.

  5. Нейтралізація культуральної рідини перед внесенням попередників суттєво не впливає на кількість синтезованих ПАР, проте у варіанті з 0,1 % цитратом та 0,2 % фумарату підвищення синтезу ПАР становить 45 %.

  6. Внесення попередників у середовище для отримання посівного матеріалу підвищує рівень біомаси, але не інтенсифікує біосинтез ПАР.

Розділ 4 охорона праці

4.1 Організація служби охорони праці в лабораторії

Для виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям створена служба охорони праці.

Управління охороною праці в цілому здійснює керівник, власник, а в підрозділах (цехах, відділах, службах) - їх керівники або головні фахівці.

Основними функціями, що розробляє і втілює служба охорони праці, є:

  • здійснення оперативно-методичного керівництва роботою з охорони

праці;

  • розробка заходів по забезпеченню норм безпеки, гігієни праці та

виробничого середовища;

  • забезпечення працюючих правилами, стандартами та іншими

нормативними актами;

  • здійснення оперативного та поточного контролю за станом

охорони праці на підприємстві;

  • участь у комісіях по введенню в дію цехів, нового устаткування та

обладнання.

Складовою частиною системи управління охороною праці є навчання та інструктажі працівників з питань охорони праці. Мета інструктажу - навчити працівника правильно і безпечно для себе і оточуючого середовища виконувати свої трудові обов'язки.

Інструктажі за часом і характером проведення бувають вступними, первинними, повторними, позаплановими та цільовими.

Складовою частиною системи управління охороною праці є навчання та інструктажі працівників з питань охорони праці. Мета інструктажу - навчити працівника правильно і безпечно для себе і оточуючого середовища виконувати свої трудові обов'язки [48].

Інструктажі за часом і характером проведення бувають вступними, первинними, повторними, позаплановими та цільовими.