Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етал_відпов.doc
Скачиваний:
1371
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
7.57 Mб
Скачать

Окоп для бмп з круговим обстрілом.

В умовах відсутності зіткнення з противником інженерне обладнання позицій починається з розбивки і трасування інженерних споруд. Після цього проводиться відривання землерийними машинами траншей і ходів сполучення на усьому фронті оборони підрозділів. Траншеї вручну обладнуються основними і запасними площадками для кулеметів, окопчиками для стрільців, гранатометників, укриттями для особового складу і нішами для боєприпасів. Командно-спостережний пункт, вогневі позиції для танків (БМП, БТР) і бліндаж також відриваються землерийними машинами з наступним дообладнанням вручну. Для відривання траншей і ходів сполучення використовується швидкохідна траншейна машина (БТМ-3), полкова землерийна машина (ПЗМ-3) . Для відривання котлованів під різні споруди, окопів і укриттів для техніки застосовуються екскаватор (ЭОВ-4421), котлованна машина (МДК-3) і танковий бульдозер - снігоочищувач (ТБС-86).

Роботами з обладнання траншей, ходів сполучення, котлованів, окопів і укриттів для техніки керують командири підрозділів, у розпорядження яких виділена інженерна техніка.

Усі позиції (споруди) підготовляються для захисту особового складу від запалювальної зброї і ретельно маскуються, для чого використовуються місцеві матеріали, табельні засоби пожежегасіння і маскувальні засоби.

Перед переднім краєм оборони підрозділів, у проміжках між опорними пунктами і на флангах за розпорядженням старших командирів інженерно-саперними підрозділами встановлюються мінно-вибухові і невибухові (дротяні) загородження, лісові завали, їжаки, надовби, ескарпи і т.п.). Усі роботи з інженерного обладнання повинні проводитись потай, з максимальним використанням засобів механізації збірних інженерних споруд, конструкцій і місцевих матеріалів.

25. Наступ – мета, сутність, умови переходу в наступ.

Наступ є видом тактичних дій, який проводиться з метою розгрому (знищення) противника й оволодіння важливими районами (рубежами, об'єктами) місцевості.

Сутність наступу полягає в ураженні противника усіма наявними засобами, рішучій атаці, стрімкому просуванні військ у глибину його бойового порядку, знищенні і полоненні живої сили, захопленні зброї, військової техніки, різних об’єктів та намічених районів (рубежів) місцевості.

Наступ повинен проводитися з повною напругою сил, у високому темпі, неспинно, вдень і вночі, у будь-яку погоду, при тісній взаємодії штатних, приданих і підтримуючих підрозділів. Це досягається вмілим застосуванням всіх наявних сил і засобів, своєчасним використанням результатів вогневого ураження, швидким подоланням загороджень і вмілим сполученням дій у бойовому і передбойовому порядках з широким використанням засобів пересування на полі бою і захопленням з ходу рубежів (об’єктів), умілим використанням місцевості для маневру з метою швидкого виходу на фланги та в тил противнику, проведенням рішучих атак, своєчасним і постійним уточненням (постановкою) задач підрозділам і забезпеченням їх в ході бою.

Розгром противника, що протистоїть, й оволодіння важливими районами (рубежами, об’єктами) досягаються умілим застосуванням усіх засобів ураження, швидким використанням результатів ударів авіації й вогню артилерії, своєчасним нарощуванням зусиль в глибину, широким застосуванням охоплень, обходів і проведенням атак у фланг і тил противника.

Залежно від обстановки і завдань наступ ведеться

- на противника, який обороняється,

- наступає,

- або відходить.

Наступ на противника, що обороняється, здійснюється:

- з положення безпосереднього зіткнення з ним,

- або з ходу.

Наступ на противника, що наступає, ведеться шляхом зустрічного бою.

Наступ на противника, що відходить, ведеться шляхом його переслідування.

Наступ на противника, що обороняється, з положення безпосереднього зіткнення з ним взвод здійснює:

- з вихідної позиції роти, яка була зайнята в ході перегрупування з положення оборони,

- або зі зміною підрозділів, що обороняються.

Суть цього способу наступу полягає у тому, що підрозділи завчасно й потай займають вихідне положення і після потужної вогневої підготовки та ударів авіації переходять в атаку.

За такого способу переходу у наступ надається можливість краще вивчити оборону противника і місцевість, детально організувати наступ в усіх ланках, надійно придушити оборону вогнем усіх засобів, а також досягти одночасного й організованого переходу танків і піхоти в атаку.

Разом з тим цей спосіб має і свої негативні сторони: зосередження великої кількості сил і засобів на вузькій ділянці фронту у безпосередній близькості від противника є небезпечним, особливо у випадку застосування ним засобів масового ураження, потребує виконання великого обсягу інженерних робіт, ускладнює збереження у таємниці підготовку наступу, а отже, і досягнення раптовості атаки.

Механізований взвод в ході перегрупування розташовується на вихідній позиції роти: особовий склад у першій траншеї, а БМП займають вогневі позиції поряд зі своїми відділеннями або позаду них на віддаленні до 50 м. У випадку неможливості потайного заняття БМП вогневих позицій зі своїм взводом біля переднього краю вони разом з машинами інших взводів роти можуть розташовуватися спільно із взаємодіючим танковим підрозділом на його вихідній позиції на віддаленні 2—4 км від переднього краю оборони або на очікувальній позиції батальйону на віддаленні 5—7 км.

Танки і бойові машини піхоти, що призначені для знищення цілей прямою наводкою, розташовуються на вогневих позиціях на віддаленні, що забезпечує надійне виконання поставленої задачі.

Перегрупування взводу, що займає оборону в безпосередньому зіткненні з противником, з метою зайняття вихідного положення для наступу проводиться в складі роти (взводу) приховано, як правило, в ніч перед наступом або в інших умовах обмеженої видимості.

Механізований взвод в ході перегрупування (зміни) розташовується в раніше зайнятому для оборони опорному пункті або в складі роти знаходиться на вихідній (очікувальній) позиції.

У вихідному положенні (районі) взвод знаходиться в постійній готовності до відбиття можливого нападу противника, для чого організується система вогню згідно до оборонного бою.

Зміна являє собою організований вихід взводу на напрямок майбутнього наступу, заміну підрозділу, що обороняється, на зазначені старшим командиром позиції (ділянки траншей).