Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етал_відпов.doc
Скачиваний:
1371
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
7.57 Mб
Скачать

33. Місце, похідний порядок, засоби посилення механізованого взводу на марші в гпз

(показати схемою).

Механізований взвод завжди повинен бути готовим до маршу (пересування своїм ходом) і перевезенням різними видами транспорту в умовах впливу вражаючих факторів ядерної, хімічної зброї, високоточної зброї та засобі дистанційного мінування противника, діяння його авіації, повітряних десантів, аеромобільних та диверсійно – розвідувальних груп і зруйнувань доріг та переправ. Це вимагає ретельної підготовки озброєння, техніки та особового складу до маршу або перевезень, високої маршової дисципліни і виучки особового складу.

В усіх випадках командир повинен забезпечити прибуття взводу в призначений район або на вказаний рубіж:

  • своєчасно;

  • у повному складі ;

  • в готовності до виконання бойового завдання;

Механізований взвод здійснює марш:

а) в колоні роти;

б) самостійно, як орган похідної охорони:

Похідний порядок - це шикування підрозділів для пересування в колонах. Він будується з урахуванням:

  • забезпечення високої швидкості руху підрозділів;

  • швидкого розгортання і вступу в бій підрозділів;

  • збереження сил особового складу;

  • збереження техніки;

  • надійного управління.

Підрозділи на марші, особливо в передбаченні зустрічі з противником, охороняються похідною охороною, яка має задачу:

- виключити раптовий напад противника на колону, що охороняється, забезпечити їй вигідні умови для вступу в бій;

- і не допустити проникнення до неї наземної розвідки противника.

Сили і склад похідної охорони залежать від обстановки, отриманої задачі і складу того підрозділу, від якого вона висилається.

Взвод на марші може призначатися в:

- головну (бокову, тильну) похідну, а іноді й у нерухому бокову заставу;

- головний (тильний) дозор.

В залежності від задачі, яка виконується, взводу можуть придаватися засоби посилення в складі: танковий взвод (танк), інженерно – саперне відділення, відділення РХР.

Для безпосередньої охорони, а також для огляду місцевості від головної (бокової) похідної застави (головного дозору) в напрямку руху, а від головних сил батальйону (нерухомої бокової застави) в сторону флангів, яким загрожують (на напрямки, яким загрожують), може висилатися дозорне відділення (танк) на відділення, яке забезпечує спостереження за ним і підтримку його вогнем.

У головній (боковій, тильній) похідній заставі (головному, тильному дозорі) організовується спостереження за наземним та повітряним противником, призначається спостерігач для прийому сигналів від дозорного відділення (танка), і підтримується постійна готовність до зустрічі з противником.

Взвод, призначений в головну похідну заставу (головний дозор).

В установлений час командир взводу, призначеного в ГПЗ, витягує колону на маршрут. Дозорне відділення займає своє місце в голові колони ГПЗ. Вихідний пункт взвод проходить точно в установлений час і рухається по указаному маршруту з заданою швидкістю на віддаленні, яке залежить від отриманого завдання і складу ГПЗ.

Командир взводу знаходиться в голові колони похідної застави (головного дозору), слідкує по карті за маршрутом руху, діями дозорного відділення чи танка, при цьому особисто веде розвідку противника і місцевості спостереженням і доповідає командиру, який вислав охорону, про зустріч з противником, загородження та заражені ділянки на маршруті.

Тіснини, тунелі, мости та інші вузькі місця головна похідна застава (головний дозор) проходить безупинно. Зруйновані мости, заміновані або заражені ділянки маршруту головна похідна застава (головний дозор, дозорне відділення, танк ) обходить, позначаючи напрямок обходу покажчиками.

При неможливості обходу замінованих ділянок маршруту вони розміновуються приданим взводу інженерними підрозділами під прикриттям готових до відкриття вогню танків та БМП або самостійно з використанням возимих комплектів розмінування та іншими способами.

Дозорне відділення (танк) просувається в указаному йому напрямку стрибками від укриття до укриття, ведучи спостереження за прилеглою місцевістю. Закриті ділянки місцевості, окремі будови, узлісся, входи в ущелини та тунелі, де можливе приховане розташування противника і раптовий його напад із засад, а також вузькі проходи, мости та інші об’єкти, воно оглядає і при необхідності позначає попереджувальними знаками. Про все виявлене на шляху руху і про зустріч з противником командир дозорного відділення (танка) негайно доповідає командиру, який його вислав.

З зав’язкою бою дозорним відділенням (танком) командир ГПЗ висувається на пункт місцевості, звідки видно противника, швидко оцінює обстановку, приймає рішення і ставить задачі короткими розпорядженнями особисто, по радіо або посильними. Дані про противника і прийнятому рішенні командир ГПЗ негайно передає старшому командиру по радіо.

Дрібні групи противника головна похідна застава (головний дозор, дозорне відділення (танк), як правило, знищує, а зразки озброєння, топографічні карти та інші документи захоплює і продовжує виконувати завдання.

При зустрічі з противником, що переважає за силою, вона діє залежно від обстановки:: раптовим вогнем з вигідної позиції та рішучою атакою знищує його, а якщо своїми силами головна похідна застава не в змозі знищити противника, вона стійко утримує позицію, яку займає, та забезпечує розгортання і вступ в бій колони, яку охороняє.

Взвод, призначений у бокову похідну заставу, прямує на рівні голови колони, яку охороняє, на встановленому командиром віддалені.

Дрібні групи противника, що опинилися на фланзі колони, яку охороняють, бокова похідна застава знищує і продовжує виконувати завдання. При загрозі нападу переважаючих сил противника вона займає вигідну позицію і не допускає раптового нападу противника на колону, що охороняють, з флангу.

Взвод, призначений в тилову похідну заставу, прямує за колоною, яку охороняє, на встановленій командиром дистанції.

Дрібні групи противника тильна похідна застава знищує, діючи із вогневих засад. При загрозі виходу переважаючих сил противника до колони, яка охороняється, вона займає вигідну позицію і вогнем всіх засобів наносить ураження противнику, затримує його та не допускає нападу на колону, яка охороняється.

Для затримки просування противника командир взводу за наказом командира, який вислав заставу, організовує зруйнування переправ, мостів та доріг, улаштування завалів та встановлення мінно – вибухових загороджень.

Під час привалу похідна застава, зайняв вигідну позицію, продовжує охороняти колону, що зупинилася, знаходячись в постійній готовності до відбиття противника.

Командир взводу указує відділенням (танкам, БМП):

- місця на позиції;

- смуги вогню (сектори обстрілу);

- порядок дій при появленні противника.

При розташуванні колони, яку охороняють, на відпочинок - головна (бокова, тильна) похідна застава (головний, тильний дозор, дозорне відділення (танк), зайнявши вигідну позицію, продовжує виконувати завдання, діючи як сторожова охорона або заміняється.

З початком руху сторожова застава залишається на місці до тих пір, поки заново призначена головна похідна застава не пройде її, після чого приєднується до свого підрозділу.

Зв’язок на марші всередині колон похідної застави забезпечується сигнальними засобами. Для передачі сигналів управління використовуються прапорці і ліхтарі. Команди по колоні передаються спостерігачами голосом

В нерухомій похідній заставі взвод виконує завдання із забезпечення пересування окремої колони в місцях, де можливі дії противника з нападу на колону, здійснення ним зруйнувань та загороджень на маршруті руху. Вона діє самостійно, потайно висувається до вказаного місця і займає вигідну позицію, закінчує виконання свого завдання після проходження останньої машини в колоні, після чого діє, як тилова похідна застава. Застосування нерухомих похідних застав, їх необхідність застосування показує опит бойових дій в гірській місцевості.

Взвод на марші призначений в похідну охорону діє на відстані від головних сил, що охороняє:

- в головній похідні заставі 5-10 км;

- в тильній та боковій похідній заставі до 5 км;

- в нерухому бокову заставу до 5 км;

- в головний (тильний) дозор від головних сил роти, призначеної на дії головній похідній заставі 3-5 км.

Похідний порядок взводу на марші:

а) в складі роти – колона машин з відстанню між ними 25-50 м;

Колона – стрій бойових машин одна за другою для здійснення маршу.

б) при діях похідній охороні – дозорне відділення (танк) на відстані прямого спостереження та підтримки вогнем, БМП командира взводу, машина з хіміками – розвідниками і інженерно – саперним відділенням, танк

Похідний прядок взводу під час маршу повинен забезпечувати високу швидкість руху, швидке розгортання в перед бойові і бойові порядки.