Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етал_відпов.doc
Скачиваний:
1371
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
7.57 Mб
Скачать

42. Види бойового забезпечення. Мета радіаційного, хімічного і біологічного захисту підрозділів. Заході рхБз, які проводяться взводом.

Радіаційний, хімічний і біологічний захист організується і здійснюється з метою максимально зменшити втрати підрозділів і забезпечити виконання поставлених завдань, при діях в умовах радіоактивного, хімічного і біологічного зараження, підвищити їх захист від високоточної й інших видів зброї.

До заходів радіаційного, хімічного і біологічного захисту, що проводяться взводом (екіпажем танка), відносяться: радіаційна, хімічна розвідка і контроль; оповіщення про радіоактивне, хімічне і біологічне зараження; використання засобів індивідуального і колективного захисту, захисних властивостей техніки й інших об’єктів; часткова спеціальна обробка озброєння і військової техніки; часткова санітарна обробка особового складу; аерозольна протидія засобам розвідки і наведення зброї.

Крім того до задач радіаційного, хімічного і біологічного захисту відноситься: нанесення ураження противнику застосуванням запалювальної зброї.

Задачі радіаційного, хімічного і біологічного захисту виконуються силами і засобами взводу (екіпажа танка) з використанням табельних засобів у всіх видах тактичних дій, у різних умовах обстановки, у будь-який час року і доби. При цьому найбільш складні і специфічні завдання, що потребують особливої підготовки особового складу і застосування спеціальної техніки, виконуються підрозділами радіаційного, хімічного і біологічного захисту.

Радіаційна і хімічна розвідка організується і проводиться з метою одержання даних про факт, масштаби радіоактивного і хімічного зараження і фактичної радіаційної і хімічної обстановки, визначення необхідності використання засобів індивідуального і колективного захисту. Вона здійснюється з використанням бортових (переносних) приладів радіаційної і хімічної розвідки.

Радіаційний і хімічний контроль у взводі (екіпажі танка) проводиться з використанням військових вимірників доз (дозиметрів) і приладів радіаційної і хімічної розвідки з метою одержання даних для забезпечення боєздатності підрозділів, визначення необхідності використання засобів індивідуального і колективного захисту і проведення спеціальної обробки.

Оповіщення про радіоактивне, хімічне і біологічне зараження організується і проводиться з метою своєчасного прийняття особовим складом мір захисту від впливу радіоактивних, отруйних, інших токсичних і біологічних речовин.

З одержанням попередження про безпосередню погрозу і початок застосування противником зброї масового ураження особовий склад продовжує виконувати поставлене завдання і переводить засоби захисту в положення “напоготові”. При нанесенні противником ядерного удару особовий склад по спалаху вибуху вживає заходів захисту: при перебуванні в бойових машинах - закриває двері, бійниці, люки і вмикає систему колективного захисту від зброї масового ураження; при розташуванні поза машинами - швидко зайняти наявні поблизу укриття, лягти на землю головою убік, протилежний вибуху. Після проходження ударної хвилі особовий склад продовжує виконувати завдання.

За сигналами оповіщення про радіоактивне, хімічне і біологічне зараження особовий склад, що діє в пішому порядку, не припиняючи виконання бойової задачі, надягає засоби індивідуального захисту, а особовий склад що знаходиться в закритих танках і бойових машинах піхоти - негайно надягає засоби захисту органів дихання, закриває люки, жалюзі, бійниці і включає систему захисту від зброї масового ураження.

За сигналом “Радіаційна небезпека” особовий склад надягає респіратори (протигази), а за сигналом “Хімічна тривога” - протигази.

При необхідності спішитися або залишити техніку особовий склад надягає індивідуальні засоби захисту шкіри.

Використання засобів індивідуального і колективного захисту, захисних властивостей місцевості, техніки й інших об’єктів організується і здійснюється з метою захисту особового складу від вражаючих факторів ядерних вибухів, отруйних речовин, інших токсичних речовин і біологічних засобів.

Засоби захисту, захисні властивості місцевості й інших об’єктів використовуються особовим складом підрозділів з одержанням сигналів оповіщення про безпосередню погрозу і початок застосування зброї масового ураження, руйнування радіаційно, хімічно і біологічно небезпечних об’єктів, радіоактивного, хімічного і біологічного зараження, а також при виявленні ознак ураження особового складу і зараження озброєння, техніки й інших об’єктів радіоактивними, отруйними, іншими токсичними речовинами і біологічними засобами.

При діях у зонах радіоактивного зараження особовий склад, що знаходиться в танках і бойових машинах піхоти, закриває люки, двері, бійниці і включає систему колективного захисту від зброї масового ураження.

Спеціальна обробка особового складу, озброєння і військової техніки, знезаражування ділянок місцевості, об’єктів і споруд організується і проводиться з метою ліквідації, зменшення до припустимих норм) їх радіоактивного, хімічного і біологічного зараження і виконуються силами підрозділів з використанням табельних засобів спеціальної обробки, а також частинами радіаційного, хімічного і біологічного захисту.

Спеціальна обробка може бути частковою і повною. Часткова спеціальна обробка проводиться особовим складом з використанням табельних засобів без припинення виконання бойових задач, повна - після їх виконання, за рішенням вищестоящого командира, силами частин (підрозділів) радіаційного, хімічного і біологічного захисту в районах спеціальної обробки. При необхідності вона може проводитися в бойових порядках. При проведенні часткової спеціальної обробки обробляються ті заражені поверхні, з якими може стикатися особовий склад, при проведенні повної — вся зовнішня поверхня озброєння і військової техніки.

Аерозольна протидія засобам розвідки і наведення зброї противника організується і проводиться з метою підвищення захисту частин (підрозділів) від ураження високоточним і іншим видами зброї.

Аерозольна протидія засобам розвідки і наведення зброї противника проводиться при підготовці тактичних дій і в ході виконання поставлених задач, як правило, у комплексі з заходами тактичного маскування військ, а в деяких випадках і самостійно з застосуванням димових шашок, димових гранат, запальних димових патронів, термічної димової апаратури танків і бойових машин піхоти.

Застосування радіопоглинаючих матеріалів організується і здійснюється з метою підвищення захисту особового складу, озброєння і військової техніки від ураження високоточним і іншим видами зброї.

Застосування радіопоглинаючих матеріалів здійснюється шляхом їх нанесення на озброєння, військову техніку й інші об’єкти, а також використанням маскувальних радіопоглинаючих мереж, чохлів і накидок.

Організовуючи взаємодію і управління, командир взводу відпрацьовує питання застосування димових шашок, ручних димових гранат, запалювальних димових патронів, термічної димової апаратури танків і бойових машин піхоти, доводить до особового складу сигнали оповіщення про радіоактивне, хімічне і біологічне зараження і порядок дій по них.

Організуючи радіаційний, хімічний і біологічний захист командир взводу (танка) вказує: порядок ведення радіаційної і хімічної розвідки (радіаційного, хімічного і біологічного спостереження) з застосуванням бортових (переносних) приладів радіаційної і хімічної розвідки (контролю);

порядок застосування індивідуальних і колективних засобів захисту, захисних властивостей місцевості, техніки й інших об’єктів; порядок використання табельних радіопоглинаючих матеріалів.

Крім того додатково може визначатися порядок проведення часткової спеціальної обробки.

Схема 1: «Маневр вогнем».

Схема 2: «Місце взводу в бойовому порядку»

Схема 3: «Бойовий порядок посиленого танкового взводу в обороні»

Схема 4: «Схема опорного пункту танкового взводу»

Схема 5: «Райони і рубежі, які призначаються підрозділам при наступі з ходу».

Схема 6: « Посилений танковий взвод в похідній охорон»

Схема 7: «Система вогню посиленого танкового взводу»

Схема 8: «Райони та рубежі, що призначаються на марші»

Схема 9: «Види вогню артилерії»