Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_bazovyi_komponent_doshkilnoyi_osvity_Ukr....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Субсфера «я - фізичне»

Змістові лінії

Результати освітньої роботи

Тіло та догляд за ним

Органи чуттів

Вікові зміни організму

Умови розвитку організму

Живлення організму

Харчування

Спрага і голод

Культура споживання їжі

Мікроорганізми

Гігієна тіла

Догляд

Основні гігієнічні процедури

Гігієнічні засоби

Гігієна праці

Загартування організму

Загартувальні процедури, їх роль

Здоров’я та хвороба

Показники здоров’я

Показники нездоров’я та поведінка під час захворювання

Опір захворюванню

Роль шкідливих звичок у погіршен

ні здоров’я

Здоровий спосіб життя

Вади (фізичні та психічні)

Рухова активність

Основні рухи

Гімнастичні вправи

Рухливі ігри

Фізична витривалість

Витривалість і саморегуляція

Статева диференціація та ідентифікація

Визначення своєї статевої належності

Спільне та відмінне у представників різної статі.

Ставлення до оголеності

Безпека життєдіяльності

Знання правил та знаків

Самодопомога

Відчуття межі безпечної поведінки

Виявляє інтерес до своєї зовнішності та тілобудови. Визначає і правильно називає основні частини свого тіла (голову, шию, тулуб, кінцівки тощо), має уявлення про їхнє призна­чення і дію. Знає про існування основних органів (серця, печінки, легенів) і систем свого організму (серцево-судинної, дихальної, видільної, крові, шкіри), умови їх нормального функціонування. Усвідомлює, що організм працює як єдине ціле.

Орієнтується в призначенні основних органів чуттів: око — бачить, вухо — чує, ніс — відчуває запах, язик — смак, шкіра — дотик і температуру. Сприйнятлива до своїх тілесних відчуттів, диферен­ціює основні з них, розповідає про них іншим, з’ясовує незрозуміле.

Усвідомлює, що людина народжується, прохо­дить різні етапи життєвого шляху — дитинство, юність, зрілість, старість — і помирає. Орієнтується в тому, що розвиток спричиняє зміни в організмі: протягом дитинства, юності і дорослості сприяє його вдосконаленню, в старості призводить до негативних змін. Має елементарне уявлення про зв’язок віку з вагою, довжиною та біомасою тіла і кінцівок, об’ємами голови, грудей, плечей, таза. Знає, що з часом на тілі з’явиться волосяний покрив, відбудуться зміни у конституції чоловічого та жіночого тіла.

Має елементарне уявлення про те, що стан організму залежить від успадкованих особливостей, умов життя і виховання, а також від власної продуктив­ної активності. Усвідомлює, що умови бувають сприятливими і несприятливими для розвитку організму.

Знає про зв’язок біомаси свого тіла, його міці й здоров’я з кількістю та якістю харчування.

Вміє вирізняти і називати словами основні групи їжі (хлібобулочні вироби, каші, овочі, фрукти, молочні й м’ясні продукти, риба, яйця). Відрізняє корисну їжу від некорисної та шкідливої (неїстивні гриби, ягоди тощо). Знає назви основних напоїв (вода, сік, молоко, кисломолочні продукти), їхню роль у здоров’ї організму. Розуміє виняткову роль питної води, її чистоти для свого здоров’я. Застосовує знання на практиці.

Орієнтується в ознаках спраги і голоду, вміє їх називати словами, розпізнає відповідні станиї, усвідомлює їхній вплив на поведінку та діяльність, може повідомити про них дорослому, знає правила виходу з цих станів.

Володіє елементарною інформацією щодо вимог до гігієни харчування, виконує правила культурної поведінки за столом, використовує найдоцільніші способи споживання різних продуктів харчування. Цінує працю, вкладену в приготування смачної та естетично привабливої їжі.

Має елементарні уявлення про наявність в організмі мікроістот (вірусів, мікроорганізмів, бактерій), шкідливих для здоров’я. Орієнтується в основних правилах боротьби з ними.

Знає основні правила догляду за окремими частинами тіла і органами (обличчям, руками, ногами, нігтями, волоссям, вухами, ротовою порожниною, органами виділення), застосовує їх в житті..

Самостійно виконує основні гігієнічні процедури (миє обличчя, шию, вуха, руки, ноги, тіло, органи виділення, чистить зуби). Контролює стан зубів, дотримується гігієни порожнини рота.

Без допомоги та нагадування дорослого користується основними гігієніч­ними засобами (милом, рушником, дитячим шам­пунем, зубною пастою) та предметами догляду (гребінцем, зубною і масажною щітками, мочалкою, ножицями), знає, що ними користуються індивіду­ально. Виконує правила основних гігіє­нічних процедур (вмивання, чищення зубів, розчісування, купання, зміна білизни, користування носовичком, догляд за нігтями тощо).

Контролює свою поставу, координує опорно-руховий апарат, правильно сидить за столом, вико­нує комплекс вправ для запобігання порушенням постави та плоскостопості. Додержує режиму ра­ціональної фізичної та розумової праці і відпо­чинку.

Знає основні природні чинники (сонце, повітря, воду, ґрунт) та їхній вплив на здоров’я.

Уміє під наглядом дорослого приймати повітряні ванни, виконувати водні процедури, засмагати, ходити босоніж, здійснювати масаж тіла тощо. Знає найпростіші прийоми загартування. Усвідомлює і відчуває значення фізичних вправ для загарту­вання організму, цінує надану можливість, відчуває радість та задоволення від води, сонця, чистого повітря.

Орієнтується в основних показниках свого здоров’я (гарне самопочуття, апетит, настрій, бажання діяти, нормальна температура тіла, відсутність больових відчуттів), використовує їх у спілкуванні з дорослими. Розуміє значення для зміцнення здоров’я і запо­бігання захворюванням загартування, щоденної ранкової гімнастики, плавання, масажу, правильного харчу­вання, безпечної поведінки, догляду за тілом, фізіотерапії, народних засобів зцілення .Уміє їх використовувати з метою оздоровлення.

Розрізняє основні ознаки захворювання (поганий апетит, висока температура тіла, біль, загальмовані рухи, дратівливість або кволість). Аналізує причини змін у своєму здоров’ї. Знає назви найпоширеніших дитячих захворювань, основні їхні ознаки. Уміє адекватно поводитися, коли погано себе почуває, повідомляє про це дорослого, допомагає собі під час хвороби (не виходить з дому, знаходиться в ліжку, приймає ліки, виконує настанови лікаря, їсть рекомендовану їжу, виконує необхідні процедури.

Елементарно усвідомлює власну роль у під­тримці, збереженні та розвитку здоров’я. Має уявлення про основні засоби протидії хворобі.

Орієнтується в тому, що корисно, а що шкідливо для організму. Вміє пояснити, чому. Володіє елементарною інформацією про шкідливі звички й згубний вплив на здоров’я алкоголю, тютюну, наркотичних речовин.

Свідомо ставиться до свого здоров’я, знає, як його підтримувати, допомагає собі в цьому.

Ра­діє здорового способу життя, пишається своєю умілістю, вправністю, витривалістю. Заохочує до здорового способу життя інших.

Знає про існування фізичного й психічного нездоров’я Толерантно ставиться до однолітків, що їх мають. Пропонує свій захист, допомогу й підтримку.

Володіє основними рухами – варіативною ходою, швидким та помірним бігом, відштовхуванням та приземленням на обидві ноги, стрибками у довжину з місця, у висоту та довжину з розбігу; киданням предметів у горизонтальну та вертикальну цілі на дальність; лазінням по гімнастичній стінці, канату; ходьбою по гімнастичній лаві в різних положеннях. Пересувається на лижах, їздить на двоколісному велосипеді, плаває.

Ходить, бігає, змінюючи довжину, частоту та ритм кроків. Виконує загальнорозвивальні вправи з предметами та без них. Стри­бає через скакалку різними способами. Виконує танцювальні кроки, вправи з шикування та пере­шикування.

Грає в рухливі ігри з елементами ходь­би, бігу, рівноваги, стрибків, метання, лазіння, баскетболу, футболу, хокею, настільного тенісу, бадмінтону.

Усвідомлює значення витривалості для успіш­ного досягнення мети. Володіє своїм тілом, свідомо регулює фізіологічні відправлення. Вміє спокійно витримувати мінімальне фізичне перевантаження у короткий відрізок часу, обхо­дитися без води та їжі. Може спокійно висидіти на місці протягом півгодини. Цінує в собі здатність переносити невелике перенапруження. Вміє, відчуваючи дискомфорт від фізичного перенапруження, повідомити про це дорослого, пояснити свій стан словами, регулювати емоції.

Знає особливості будови свого тіла, орієнтується в озна­ках своєї статевої належності, знає основні відмінності представників своєї та протилежної статі. Усвідомлює, що фізичні можливості хлопчиків і дівчаток, чоловіків і жінок різні. Орієнтується в тому, що представники слабкої статі слабші, мають здебільшого меншу, ніж представники сильної статі, вагу, довжину тіла, силу.

Уміє порівнювати себе з однолітками своєї та протилежної статі. Орієнтується у визначенні статевої належності людей не лише на особливості одягу, зачіски, інтересів, можливостей, а й на основні біологічні ознаки. Усвідомлює спільне й відмінне в будові тіла хлопчика — чоловіка, дівчинки — жінки. Має уявлення про дітородні функції організму.

Спокійно, з природим інтересом ставиться до оголеності (своєї та інших людей) під час купання, перевдягання, фізіологічних відправлень тощо. Виявляє культуру сприйняття оголеного людського тіла, задає дорослому доцільні запитання.

Самостійно вирізняє основні небезпечні чинники довкілля.

Знає правила безпечного перебування вдома, в дошкільному закладі, на вулиці, на воді, на льду, на спортивному майданчику. Орієнтується у правилах поводження з незнайомими предметами та речовинами, основних запобіжних знаках дорож­нього руху, міського та залізничного транспорту, хімічної та пожежної безпеки, небезпеки ураження електрострумом тощо. Знає телефони основних служб допомоги (пожежної, міліції, медичної, газу), може ними скористатися. Знає які люди можуть допомогти у критичній ситуації, вміє швидко до них звернутися. Має уявлення про основні прави­ла поведінки в екстремальних умовах (під час епідемії, пожежі, повіні, землетрусу).

Уміє чинити опір пропозиції запалити цигарку, спробувати алкогольного напою або наркотичної речовини. Може надати першу допомогу та самодопомогу у разі травми, носової кровотечі, опіку, укусів тварин чи комах, травмування. Володіє навичками особистої гігієни з метою запобігання респіраторним, шкірним та кишковим інфекціям; отруєнням, сонячним опікам; профілактики гель­мін­тозів та педикульозу.

Вважає неприпустимим заподіяння будь-якої шкоди собі або іншим. Розумно розпоряджається своєю силою, виявляє активність без агресивності, розуміє наслідки останньої для себе і тих, хто нав­коло. Володіє навичками безпечної поведінки при агресивному поводженні однолітків або дорослих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]