Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_bazovyi_komponent_doshkilnoyi_osvity_Ukr....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Сфера «люди»

Важливість формування в дошкільному віці основ соціальної компетентності, ціннісного ставлення до вузького та широкого соціального оточення, у т.ч. представників різних груп спорідненості, віково-статевих, соціальних груп, зумовило систематизацію знань дитини у сфері «Люди». Завдяки спілкуванню з до­рос­лими, як носіями суспільно-історичного досвіду люд­ства, у дитини з’являється інтерес та вміння об’єднувати свої зусилля з іншими для досягнення спільного результату, виробляються колективні форми співбуття. Взаємодія з іншими людьми є своєрідним видом входження дошкіль­ника в людський соціум, вміння узгоджувати свої інтереси, бажання з іншими членами суспільства.

Зміст сфери «Люди» має на меті формування соціальних навичок поведінки, розвиток свідомого ставлення до себе як особистості самостійної, рівної з іншими, як члена суспільства. Це визначається активним інтересом до людей, готовністю сприймати соціальний досвід, виховувати в собі співпереживання, співчуття, бажання пізнавати людей, вчиняти по доброму.

Виділені субсфери акцентують увагу на провідних напрямах сфери.

Компетентність у субсфері «Вузьке соціальне оточення» означає сформованість умінь дитини бути активним співучасником життєдіяльності сімейного та родинного кола, підтримувати тісні взаємні стосунки з рідними людьми.

Компетентність у субсфері «Широке соціальне довкілля» передбачає вміння дошкільника відповідно ставитися до людей знайомих та чужих, диференціювати їх за соціальним статусом, ознаками віку, статі, прихильності, наявність уяв­лень про державу, народи, нації, суспільство, людство як узагальнені категорії..

Субсфера «Вузьке соціальне оточення»

Змістові лінії

Результати освітньої роботи

Сім’я

Батько-матір

Брати-сестри

Дідусі-бабусі

Сімейне буття

Родина

Усвідомлює зміст понять «сім’я» (склад, ознаки: спільне проживання, однакове прізвище, взаємна турбота, любов, доброзичливість, сімейні обов’язки членів) та «честь сім’ї» (повага та гідне ставлення інших людей до членів сім’ї; збереження честі та достоїнства її представниками), вміє їх пояснити.

Знає, що батьки — це найрідніші люди, які, як правило, народили дітей, доглядають за ними та виховують. Вирізняє батьків з-поміж інших, ставиться до них з любов’ю та повагою; відгукується на їхні звернення, прохання, прислухається та дотримується порад, вказівок, здатна поступитися власними бажаннями, потребами на їхню користь, помічає настрій, емоційний та фізичний стан, турбується, допомагає; відчуває захист, підтримку, цінує добробут, створений батьками; живе інтересами сім’ї.

Усвідомлює ступінь рідства з іншими дітьми, знає, що рідні брати-сестри – це діти, народжені в одній сім’ї. Встановлює й підтримує доброзичливі, довірливі, дружні стосунки з рідними братами та сестрами, ставиться до них з любов’ю, повагою, запобігає кон­фліктам, непорозумінням. Утримується від ревнощів, суперництва, розуміє корисність об’єд­нання зусиль для спільної справи, турбується про рідних братів-сестер.

Знає, що дідусь та бабуся доводяться батьками батьку-матері. Поважає й шанує їх, піклується про їхнє здоров’я, самопочуття; звертається до них шанобливо й лагідно. Дбає про дідуся й бабусю, допомагає їм, не ображає їх своїми висловами, вчинками, поведінкою.

Дотримується правил сімейного співбуття. Розрізняє і поважає обов’язки кожного члена сім’ї, сумлінно виконує свої, підтримує порядок у своєму помешканні, розуміє внесок кожного члена сім’ї у її добробут. Намагається облегшити домашню працю членів родини, своєчасно й доречно надаючи посильну допомогу. Прагне підтримати доброзичливу атмосферу в домі своїми словами, діями, поведінкою. Турбується про хворих членів, усвідомлює їхній стан, прагне поліпшити його своєю участю. Любить і шанує сімейні свята та традиції, бере активну участь у їх творенні, дотриманні, зміцненні.

Знає, що, крім сім’ї, як найближчого оточення, є родина, яка об’єднує близьких і далеких родичів по материнській та батьківській лінії, пов’язаних між собою кровними зв’язками. Знайома з ними, користується словами-ознаками основних членів родини (дядько, тітка, двоюрідні брати/сестри, племінники), знає їх місце проживання, ступінь рідства.

Має уявлення про свій рід, цікавиться родоводом, складає родовідне дерево. Ініціює підтримання родинних зв’язків, проявляє інтерес до спільних родинних справ, свят, зустрічей, ведення фото- та фільмотек тощо. Цікавиться їхнім життям, ставиться з повагою, виявляє родинні почуття, радіє успіхам, досягненням, співчуває у горі, невдачах. Знає про поховання померлих родичів, бере участь у вшануванні пам’яті про них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]