Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_bazovyi_komponent_doshkilnoyi_osvity_Ukr....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Субсфера «я –психічне»

Змістові лінії

Результати освітньої роботи

Внутрішній світ

Свідомість

Свідоме ставлення до дійсності

Пізнавальна активність

Логіко-математи

чна складова пізнавальної діяльності

Емоції та почуття

Довільна поведінка

Самосвідомість

Освоєння простору “Я”

Власне ім’я, прізвище, по батькові

Самооцінка

Домагання визнання

Ставлення до себе як представника певної статі

Уявлення себе у часі

Ставлення до своїх прав і обов’язків

Диференціює відчуття, пов’язані із своїми зовнішніми проявами - поведінкою, діями, вчинками і внутрішнім, душевним світом. Має уявлення про існування внутріш­нього світу та його значення в житті людини. Виявляє інтерес до своїх думок, бажань, мрій, намірів; час-від-часу зосереджує на них увагу; розповідає дорослому. про своє самопочуття - деякі свої стани (радісно, сумно), настрої (веселий, тривожний, спокійний, задумливий), думки (серйозні, хитрі, добрі, злі). Знає, що про особисте варто говорити лише з тими, кому довіряєш. Усвідомлює, що зовнішня поведінка залежить від душевного настрою людини, проте не завжди співпадає з нею.

Усвідомлює важливість зваженого, розсудливого ставлення до явищ, подій життя, вчинків людей. Розбирається в оточуючій дійсності, правильно оцінює себе та інших. Розмірковує, перш ніж починає діяти. Намагається зрозуміти смисл пред’явлених вимог, запропонованих завдань, даних доручень. Перепитує, уточнює, висловлює власну думку, виявляє зацікавлене, небайдуже ставлення до зроблених їй пропозицій.

Знає, що досягне в житті успіху, якщо буде допитливою, сприйнятливою, уважною, вмітиме добре запам’ятовуватиме, творчо уявляти, спостерігати, виявляти кмітливість та критичність.

Здійснює елементарні мислительні дії (аналізує, порівнює, синтезує, узагальнює). Надає перевагу новому, незнайомому у порівнянні з відомим їй. Володіє початко­вими формами дослідництва, експериментування, винахідництва. Формулює запитальні речення, робить спроби самостійно дошукатися відповідей. Знаходить нове у знайомому та знайоме у невідомому; радіє з своїх відкриттів. Володіє засобами та еталонами пізнавальної діяльності, керується у своїй активності пізнавальною мотивацією.

Усвідомлює, що кількість зберігається, незалежно від форми, величини пред­метів, відстані між ними, їх просторового розмі­щення. Порівнює множини, числа, визначає відно­шення між ними, називає склад числа з двох менших чисел. Лічить у прямому і зворотному порядку в межах 10, називає числівники по порядку від будь-якого числа. Знає цифри, знаки. Викладає за допомогою карток з цифрами і знаками арифметичні дії дода­вання та віднімання, читає їх, виконує найпростіші усні обчислення. Розуміє суть і структуру простих арифметичних задач, розв’язує їх. Використовує різні стандартні одиниці міри. Емоційно сприйнятлива. Орієнтується у назвах та специфіці проявів основних емоцій (інтересу, радості, подиву, горя, гніву, огиди, презирства, страху, сорому, провини), розрізняє прояви кожної. Встановлює при­чинно-наслідкові та смислові зв’язки між подіями життя, переживаннями, мімікою, жестами та діями (власними та інших людей). Передає свої почуття соціально прийнятними та схвалюваними способами, володіє емоційною культурою, стримує негативні емоції. Адекватно реагує на різні життєві ситу­ації, співвідносить харак­тер емоційної поведінки з її наслідками для оточуючих. Уміє спрямовувати, регулювати і контролювати свою емоційну поведінку. Розріз­няє деякі моральні, інтелектуальні та естетичні почуття, вживає їх назви у спілкуванні з дорослими та однолітками Характеризується оптимістичним світо­баченням.

Знає, що для досягнення мети слід докласти вольових зусиль. Має уявлення про важливість своїх намірів у досягненні успіху. Передбачає результати своєї діяльності, співвідносить їх з чеканнями рідних та близьких, оцінє їх значення для себе та інших. Усвідомлює мету діяльності, у відповідності з нею планує свої дії, спрямовує зусилля. Проявляє наполегливість, без потреби не звертається за допомогою до дорослого, намагається долати труднощі самостійно. Поважає себе за силу волі, здатність не пасувати перед труднощами, спроможність доводити розпочате до кінця, уміння гідно вигравати і програвати, виявляти. витрива­лість, рішу­чість, впевненість у своїх силах. Як правило досягає поставленої мети, не спрощує і не підміняє її. Радіє своїм успіхам, відчуває гордість за досягнення, домагається їх визнання авторитетними людьми. Здійснює власні вибори, приймає самостійні рішення, покладає на себе відповідальність за них. Може утриматися від недоцільних дій, деструктивних бажань. Їй можна довести недоцільність тих чи інших дій.

Оперує займенником “Я”, дорожить простором свого “Я” - всім, що класифікує як “моє”. Соціально прийнятними способами відстоює право на “своє місце” та комфортну дистанцію. Цінує свої чесноти, орієнтується у вадах, усвідомлює свою значущість для рідних та близьких людей, поважає себе, відстоює власну гідність. Поводиться щиро, прагне бути самою собою, природно самовиражається. Уміло розпоряджається особистим часом, на власний розсуд обирає заняття, не сумує наодинці з собою. Має певну думку щодо себе, може сфор­мулювати узагальнене судження з приводу своїх досягнень та якостей; в разі необхідності, не погоджується з несправедливою думкою про себе інших. Визнає право рідних, близьких, товаришів на простір їхнього “Я”, особисті інтереси, незалежність. Уміє поставити себе на їхнє місце.

Розуміє, що власне ім’я вказує на її індивідуаль­ність, статеву та національну належність. Радіє своєму імені, знає свої ласкаві прізвиська, розуміє, що вони підкреслюють її відмінність від інших, засвід­чують позитивне ставлення рідних, близьких, друзів. Усвідомлює, що прізвище та по батькові засвідчують її належність до роду, родини, її традицій і звичаїв. Відчуває гордість за це і захищеність сім’єю.

Висловлює елементарні судження щодо себе - своїх досягнень, якостей, вчинків.

Домагається їх визнання авторитетними людьми, переживає їх відповідність-невід­по­відність моральним нормам. Порівнює себе з іншими, виявляє критичність і самокритичність Визнає, що щось уміє краще, а щось – гірше за інших. Усвідомлює зв’язок самооцінки з якісно-кількісними показниками кінцевого результату діяльності, вкладеними в нього особистими зусиллями та оцінками авторитетних дорослих. Орієнтується у чеканнях на свою адресу рідних, близьких, однолітків; бере їх до уваги; будує свою поведінку з ураху­ванням їхніх можливих реакцій.

Усвідомлює власні бажання і наміри. Співвідносить свої домагання з можливостями та вимогами. Переживає оцінки дорослими та однолітками своїх дій та вчинків. Розуміє, чим викликане позитивне і негативне судження про неї інших. Може відмовитися від незаслуженої висо­кої оцінки. Розуміє, що самовихваляння та егоїзм – негативні прояви, які зачіпають гідність іншої людини.

Позитивно ставиться до своєї статевої належ­ності, радіє їй, знає її переваги, усвідомлює її незмінність з віком. Орієнтується у статево рольових стандартах поведінки. Усвідомлює зміст понять “жіно­че" та “чоловіче”, диференціює їх, може перелічити, використовує назви типових для представників різних статевих груп відмінностей, якостей, занять у спілкуванні з однолітками. Знає особливості та призначення жінки і чоловіка. Намагається поводитися відповідно до соціальних статево рольових стандартів. Володіє культурою статевої поведінки.

Має уявлення про те, що життєвий шлях людини складається з її минулого, теперішнього і майбутнього. Усвідомлює і переживає своє минуле і сього­дення, орієнтується у ймовірному майбутньому, пов’язує з ним свої найкращі бажання й наміри. Зображує себе минулого, теперішнього, майбутнього в іграх, розповідях, художній діяльності. Схематично перелічує атрибути різних вікових періодів (дитинства, юності, зрілості, старості), володіє елементарною життєвою перспективою. Знає, що минуле, сьогодення і майбутнє залежать від рідних дорослих, життєвих обставин, власної активност, іздатності допомагати собі. Має оптимістичні очікування стосовно свого сьогодення і майбутнього.

Знає, що повноцінне життя людини передбачає задоволення її прав та виконання ряду обов”язків. Орієнтується у своїх основних правах та обов’язках, усвідомлює їх значення та відмінність. Називає свої елементарні права (на відпочинок, самостійність, розуміння дорослого, підтримку і захист, повагу), прагне їх задовольнити. Усвідомлює зв’язок слів “право”, “правило”, “честь”. Перелічує й виконує свої основні обов’язки (самостійно себе обслуговує, дотримується моральних правил у спілкуванні з іншими, виявляє доброзичливість тощо). Знає, що “качати права” та ухилятися від виконання своїх обов”язків недобре.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]