Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_bazovyi_komponent_doshkilnoyi_osvity_Ukr....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Субсфера “Земля”

Змістові лінії

Результати освітньої роботи

Будова планети

Повітря

Поверхня Землі

Суша

Ґрунт.

Вода

Під поверхнею Землі

Явища природи

Клімат

Пори року

Хмари

Дощ

Гроза

Веселка

Град

Сніг

Заметіль

Хуртовина

Ожеледиця

Льодовики

Айсберги

Повінь

Шторм

Посуха

Пожежа

Землетруси

Виверження вулканів

Форми життя

Рослини

Тварини

Людина

Життєдіяльність

людини

Освоєння людиною

природного середовища

Вплив людини на довкілля

Екологічно доцільна поведінка

Знає, що Земля має форму кулі, яка обертається навколо Сонця. Володіє елементарною інформацією про те, що Земля складається з повітря, суші й води. Сушу складають материки та острови з сухими або вологими місцевостями.

Володіє елементарним уявленням, що Землю оточує повітря. Знає, що повітря знаходиться навколо нас, у воді, ґрунті, рослинах, тваринах, предметах. Усвідомлює, що ним дихає все живе. Орієнтується в ознаках повітря (невидиме, прозоре, легке, може переміщуватися, ущільнюватися). Розрізняє стани повітря (холодне, тепле, гаряче, вологе, сухе), розуміє їх залежність від пори року, погоди, інших чинників. Відрізняє забруднене повітря від чистого за характерними ознаками (неприємним запахом, забарвленням). Володіє інформацією, що рух повітря створює вітер, який змінює напрям руху і силу (сильний, слабкий, поривчастий).

Має уявлення про глобус як модель нашої планети. Візуально визначає, що поверхня Землі складається із суші й води. Уявляє, що води майже удвічі більше, ніж суші.

Має уявлення, що тверда частина Землі, суша, може мати різну форму (рівнина, пагорби, гори). Знає, що на суші ростуть рослини, мешкають тварини, живуть люди. Люди будують житло, обробляють ґрунт - родючий шар поверхні, в якому містяться вода, повітря, по­живні речовини.

Визначає і правильно називає види ґрунтів регіону проживання (піщані, глинисті, чорно­земні). Орієнтується в якостях і властивостях ґрун­тів (колір, структура, вологість). Має елементарне уявлення, що якість ґрунту залежить від вологості, вмісту поживних речовин, забрудненості (чистоти). Розуміє його значення для життя рослин, тварин, життєдіяльності людей. Знає, що у верхньому родючому шарі землі укорінюються рослини, гриби живуть тварини: кроти, землерийки, черв’яки, личинки комах, мікроорганізми. Має уявлення про причини руйнування ґрунтів (розмивання водою, вивітрювання, ви­топ­тування).

Знає, що на Землі вода знаходиться у струмках, річках, озерах, морях, океанах, льодовиках та підземних надрах. Володіє елементарною інформацією про те, що вода океанів і морів солона, а на суші, на материках і островах, здебільшого прісна. Знає, що на планеті солоної води більше, ніж прісної Має уявлення про існування мінералізованої води, її здобування в Україні. Знає, що водойма сприятливе середовище для проживання великої кількості мешканців (трав’янисті рослини; тварини: медузи, молюски, раки, краби, жуки, личинки бабок, риби, дельфіни, кити; мікроорганізми). Знає, що вода необхідна всім живим істотам, входить до їх складу.

Розрізняє різні стани води (рідкий, твердий, пара). Має уявлення, що в природному довкіллі вода перебуває в постійному русі. Усвідомлює, що вода зволожує ґрунт, а у великій кількості створює повені, які розмивають поверхню, руйнують споруди. Володіє елементарною інформацією про те, як вода надходить до людських осель.

Має уявлення, що під поверхнею Землі знаходяться тверді породи, вогненні маси, великі водойми. Під землею люди знаходять поклади корисних копалин (вугілля, газ, нафта, руда, сіль тощо. і видобувають їх. Завдяки цьому працює багато виробництв.

Має елементарне уявлення про природні явища як різноманітні прояви життя планети Земля.

Усвідомлює, що кожній місцевості властиві свої, особливі кліматичні умови. Розуміє, що від клімату залежить багатоманітність рослинного та тваринного світу. Диференціює позитивні й негативні наслідки жаркого й холодного клімату, може їх назвати. Розуміє, що клімат місцевості залежить від природної зони, місця її знаходження на планеті і обумовлює погоду. Орієнтується в тому, що погода в різних місцевостях України відмінна. Може схарактеризувати погоду місця свого проживання..

Знає про існування сезонних змін в природі. Може назвати характерні ознаки пір року (весна, літо, осінь, зима), розуміє їх залежність від кількості сонячного світла, тепла, положення Сонця на небосхилі. Може охарактеризувати зміни в природі кожної пори року (стан погоди, рослин, поведінка тварин). Охоче за ними спостерігає. Знає про сезонну сільськогоспо­дар­ську працю людей. Вміє вести календарі погоди і природи, помічає характерні особливості при­родних явищ, їх вплив на рослини і тварин, життєдіяльність людей. Називає прикмети, що вказують на характерні особливості пір року, змінність погоди. Намагається прогнозувати погоду користуючись живими «барометрами» (стан рослин, поведінка тварин). Знає про існування метеорологічної служби, яка прогнозує погоду. Цікавиться, наскільки він виправдовується.

Усвідомлює, що хмари рухаються завдяки вітру над поверхнею Землі. Має уявлення про причини утворення хмар. Знає, що вода з поверхні морів, океанів, річок, суші під впливом сонячного тепла випаровується та піднімається у вигляді пари уверх, охолоджується і разом з пилом утворює хмари.

Знає назви деяких видів хмар (перисті, купчасті, шаруваті), використовує поняття “хмарне небо”. Розуміє, що воно передвіщає негоду.

Знає, що з хмар вода випадає дощем, зливами, градом. Має уявлення, що сильні дощі супроводжуються вітром, блискавками, громом. Розуміє, що блискавка може бути небезпечною для людей. Знає як безпечно поводитися під час грози. Усвідомлює, що після грози може з’явитися веселка. Охоче за нею спостерігає, радіє її різнобарвності.

Орієнтується в тому, що град – це льодові кульки, які найчастіше випадають у травні-червні. Знає, що град шкодить рослинам, тваринам, людям, будівлям.

Усвідомлює, що взимку з хмар випадає сніг у вигляді сніжинок, крупи, голок. Розрізняє сухий і вологий сніг, орієнтується в його властивостях (холодний, пухкий, крихкий, липкий, пористий) та використовує їх – грає у сніжки, ліпить сніговика, фігурки героїв казок, фортеці тощо. Роздивляється сніжинки, захоплюється їх різноманітністю. Радіє снігу, який виблискує і рипить у мороз. Охоче катається на санчатах, ходить на лижах, ковзається по льодовій доріжці.Знає про значення снігового покриву для рослин і тварин.

Має уявлення про несприятливі погодні явища: заметіль, хуртовина, ожеледиця та їх вплив на стан природи, самопочуття та поведінку людей. Орієнтується в тому, як вдягатися та поводити себе під час несприятливої зимової погоди.

Володіє елементарною інформацію про небезпеку сходження сніжних лавин та льодовиків у гірській місцевості (в тому числі і в Україні). Знає про існування на планеті Земля великої кількості льодовиків, дослідження їх полярниками.

Має уявлення про існування айсбергів - льодових глиб, що мають надводну й підводну частини, пересуваються по воді, становлять загрозу кораблям та життю людей.

Знає, що навесні стрімко тане сніг, вода струмками збігає у річки, спричиняючи скресання льоду. Лід поступово тане переповнюючи річки. Повінь спричиняє затоплення місцевості, у першу чергу прибережної, руйнує будівлі, мости, запруди, греблі. Усвідомлює, що наслідки повені можуть бути важкими для людей. Вони розраховують на допомогу інших. Розуміє, що поступово випаровуючись, під впливом сонячного тепла, вода спадає, повертається у річки та озера, живить ґрунт.

Має уявлення про те, що шторм - це сильна буря на морі (океані). Називає його основні ознаки (сильний руйнівний вітер, високі хвилі). Усвідомлює, що шторм може спричинити загибель кораблів, людей, руйнації узбережжя. Впізнає зображення шторму (на картині художника, ілюстрації до оповідання тощо. Співчуває тим, хто потрапив у шторм.

Знає, що посуха є наслідком відсутності на певній території впродовж тривалого часу дощів. Усвідомлює, що вона спричиняє висихання ґрунту, загибель рослин, ускладнення у харчуванні та житті тварин і людей. Має уявлення, що посуха уможливлює виникнення різних епідемій. Володіє елементарною інформацією про існування найбільш посушливих місць на Землі, в Україні.

Знає про основні корисні (зігріває, допомагає приготувати їжу) й небезпечні (швидко розповсюджується, знищує все на своєму шляху) особливості вогню. Диференціює горючі й негорючі об’єкти природи. Знає, що пожежу може спричинити блискавка, виверження вулкану, невміле поводження людини з багаттями у лісі, кинуті недопалки та скло тощо. Володіє елементарними навичками правильного поводження з вогнем, адекватної поведінки під час пожежі.

Має уявлення, що землетрус - це коливання поверхні Землі різної сили (слабке, сильне). Знає, що сильний землетрус може зруйнувати споруди, спричинити загибель людей під їх обламками.

Орієнтується у тому, що виверження вулканів супроводжується викидом на поверхню попілу, отруйних газів, розпеченої лави, що загрожує життю людей, вимагає їх відселення з таких місць Має уявлення, що природні явища можна прогнозувати, тим самим мінімізувати їхню негативну дію.

Орієнтується в тому, що в природі багатий і різнома­нітний рослинний світ.

Розрізняє і правильно називає групи рослин: дерева, кущі, квіти, гриби; мохи. Називає найпоширеніші дикорослі й культурні рослини своєї місцевості. Знає лікарські власти­вості рослин найближчого природного оточення. Має елементарне уявлення, що рослини спри­яють існуванню природного довкілля: виділяють кисень; поліпшують повітря, ґрунт, воду; забезпе­чують їжею тварин, людей. Знає будову рослин (корінь, стебло, листок, квітка, плоди), їх різноманітність та окремі функції. Усвідомлює, що рослини потребують достатньо світла, води, поживного ґрунту. Орієнтується в динамічних змінах, що відбуваються з рослинами під час росту, називає і фіксує основні фази зростання. Має елементарні уявлення про вплив погодних умов на стан рослин. Уміє визначати зміну стану рослин під впливом позитивних та негативних факторів. Має елементарне уявлення про тісний взаємо­зв’язок рослин і тварин.

Усвідомлює, надзвичайну різноманітність тваринного світу. Розрізняє найпоширеніших представників різних систематичних груп тварин: черв’яків, молюсків, раків, павуків, комах, риб, земноводних, плазунів, птахів і звірів. Знає їх назву, середовище в якому мешкають. Орієнтується в будові та особливостях зовнішнього вигляду, способу життя (живлення, пересування, захист, цікаві особливості поведінки); динамічних змінах у процесі росту й розвитку; значенні для рослин і тварин серед яких знаходяться. Встановлює взаємо­зв’язки між будовою тварини та способом її життя. Групує з допомогою графічної моделі тварин – ссавців, птахів, риб, комах за особливостями покриву, кількості і розташування кінцівок, ротовому органу (паща з зубами, дзьоб, рот), спосіб розмноження (комахи – дрібні яєчка, личинки; риби - ікринки; птахи - яйця), ссавці вигодовують потомство молоком. Називає основних тварин свого регіону. Розрізняє диких і свійських тварин за місцем проживання, спосіб добування їжі, влаштуванням житла. Знає про значенні їх в природі та житті людей. Спільно з дорослим доглядає за свійськими і декоративними тваринами ( птахи, дрібні ссавці).

Має уявлення, що найбільш розвиненими тваринами є ссавці, які свою назву отримали від способу вигодовування потомства молоком. Орієнтується у тому, що більша частина ссавців вкрита шерстю, має складний та більший за інших тварин мозок. Володіє інформацією про те, що температура тіла ссавців постійна, не залежить від оточуючого середовища. Диференціює тварин за розміром (маленька землерийка, великий кит тощо) . Називає деяких ссавців своєї місцевості.

Знає птахів свого регіону. Усвідомлює, що тіло птахів вкрите пір’ям, що завдяки крилам вони літають у повітрі. Орієнтується, що птахи живуть на суші, на воді, у лісах, полях, горах, озерах, морях, пустелях, містах.

Усвідомлює, що в природному довкіллі немає ко­рисних і шкідливих тварин — усі важливі.

Має уявлення, що людина - найскладніша жива істота, яка вирізняється прямоходінням, мисленням, мовою, діяльністю. Знає, що вона належить до ссавців, вигодовує своїх дітей молоком, живе у різних регіонах планети, пристосовується до природних умов життя, займається типовими для своєї місцевості видами діяльності. Орієнтується в особливостях зовнішнього вигляду, взаємин здикими і свійськими тваринами, вирощування улюблених рослин, харчових уподобань українців. Володіє знаннями про природоохоронну діяльність дорослих в регіоні проживання.

Усвідомлює цінність життя і здоров’я людей, їхню залежність від природного довкілля, здатність на нього впливати. Розуміє, що людині для життя потрібні повітря, вода, їжа. Усвідомлює залежність стану її здоров’я від кількості та чистоти повітря, ґрунту, продуктів харчування. Розуміє, що організму шкодять за­бруд­нені повітря, вода, небезпечні рослини, тварини. Знає, що забруднене довкілля викликає захворювання різних органів і систем організму людини. Має уявлення про те, що важливим завданням людини є збереження, догляд та захист природного довкілля.

Має уявлення про те, що екологічний стан природного довкілля і життєдіяльність людини взаємопов’язані.

Знає, що люди живуть у містах і селах, освоюють великі території, використовують землі для ведення сільського господарства Вирощування хлібних, круп’яних, зернобобових, олійних, овочевих, плодово-ягідних, технічних (льон, бавовна)культур та цукроносіїв ( цукрові буряки, цукрова тростина). Усвідомлює, що в різних куточках Землі природне середовище суттєво змінене людиною; недоторканим залишилося природне довкілля лише у малодоступних місцевостях, де людина не проживає (полярних зонах, деяких гірських масивах, островах тощо). Знає, що третина суші, заселеної людиною, вкрита лісами: в холодних зонах -, в середніх - мішаними (хвойні і листяні) в теплих – тропічними. Орієнтується в тому, що освоєння лісових масивів супроводжується вирубкою дерев з деревини яких людина виготовляє безліч потрібних предметів побуту. Має уявлення, що водойми (річки, озера, моря, океани) перетворилися на місця праці людей: в них. ведеться пошук і здобуваються природні багатства (газ, нафта тощо), виловлюється велика кількість тварин: риба, кальмари, мідії тощо. Розуміє, що водними просторами планети курсують кораблі, які перевозять нафту, продукти харчування, різноманітні товари та людей. Знає, що у такий спосіб здійснюється торгівля, відбувається товарообмін. Усвідомлює, що освоюючи природне середовище, людина має дотримуватися правил доцільного природокористування, володіти навичками сприяння чис­тоті природного довкілля, економного викорис­тання води, електроенергії, збереження тепла.

Знає, що природне довкілля змінюється в результаті впливу на нього діяльності людей. Має уявлення, що люди здійснюють природоохо­ронні заходи, селекційну роботу для відновлення рослин і тварин, що зникають («Червона книга»). Володіє знаннями про при­родоохоронну діяльність дорослих в регіоні проживання, намагається долучитися до неї. Усвідомлює, що збільшення кількості жителів великих міст на планеті відбулося внаслідок відтоку в них мешканців сіл. Розуміє, що майже половина населення планети живе та працює на невеликих територіях, стан яких погіршується – робота підприємств, рух транспорту, викиди газів та брудних вод отруюють природне середовище. Знає, що внаслідок інтенсивної діяльності людини зникають рослини, які захищають ґрунти від зсувів, вимивання і вивітрювання; вирубуються ліси, які насичують повітря киснем і сприяють повноводності річок; кар’єри по здобичі корисних копалин руйнують гори. Має уявлення, що активне використання людиною енергії вогню, вимагає витрачання все більшої кількості природних копалин (нафти, вугілля, газу, рослин, торфу), що погіршує стан природного довкілля, призводить до потепління і зміни клімату на планеті.

З інтересом спостерігає за особливостями розвитку рослин, поведінкою тварин, перебігом природних явищ. Логічно пояснює перебіг побаченого. Усвідомлює, що будь-який представник рослинного чи тваринного світу має право на життя. Володіє правилами безпечної взаємодії з рослинами і тваринами; помічає зміни, що відбуваються в їхньому стані, виявляє стурбованість, коли він погіршується, намагається вжити заходів до його покращання; емоційно реагує на позитивні результати спільної з дорослим допомоги рослинам, тваринам; відповідально ставиться до догляду за ними. Під керівництвом дорослого доглядає за свійськими тваринами, вирощує і доглядає за рослини в домашніх умовах.

Помічає забрудненість природного дов­кілля та відповідно реагує на це: сприяє його очищенню та попереджає негативні прояви поведінки інших (дітей та дорослих). Усвідомлює необхідність збереження природи. Дотримується правил доцільного природокористування, володіє навичками сприяння чис­тоті природного довкілля, економного викорис­тання води та електроенергії , теплоенергії в побуті.

Разом з дорослим милується красою краєвидів у різні пори року Виокремлює естетичні властивості природних компонентів та явищ: кольорів, звуків, пахощів і прагне передати її в художніх образах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]