Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_bazovyi_komponent_doshkilnoyi_osvity_Ukr....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Зміст та структура

Базовий компонент розроблено з урахуванням того, що оволодіння змістом дошкільної освіти розраховано на весь період дошкільного дитинства. Всі вікові сходинки відіграють свою особливу роль в особистісному розвитку за умови повної реалізації дитиною своїх потенційних можливостей на попередньому етапі.

Визначені Базовим компонентом дошкільної освіти України вимоги до обсягу необхідної інформації, життєво важливих умінь і навичок, системи ціннісних ставлень до світу та самої себе є обов’язковими для виконання всіма учасниками освітнього процесу дошкільних закладів, незалежно від їх підпорядкування, типу та форми власності.

В основу структурування Базового компонента покладено сфери життєдіяльності, субсфери як їх частини, змістові лінії, що визначають основні напрями освітньої роботи, та її очікувані результати.

Сфера “Природа” складається із субсфер: “Земля”, “Сонячна система”, “Всесвіт”. Вміщені в ній матеріали спрямовані на формування у дошкільників основ екологічної компетентності, відчуття своєї причетності й відповідальності за її здорове функціонування, елементарного природодоцільного світогляду, наукової картини природного світу, уявлення про цілісність Всесвіту та взаємозв’язки й взаємозалежності різних форм життя в ньому.

Сфера “Культура” поділяється на субсфери: “Предметне довкілля”, “Рольова гра”, “Мистецтво”. Вона покликана долучити дітей дошкільного віку до вироблених людством цінностей, ознайомити їх з надбаннями національної та світової культури, ввести у світ практичної та духовної діяльності людей, навчити одержувати задоволення від власної створювальної активності, розвинути творчі здібності й естетичне ставлення до життя.

До складу сфери “Люди” входять субсфери: “Вузьке соціальне оточення” та “Широке соціальне довкілля”. Метою є виховання соціально компетентних дошкільників, формування в них уміння диференціювати людей за різними ознаками, брати до уваги їх особливості та інтереси, бути суголосними оточуючим людям та життєвим ситуаціям, визначати своє домірне місце в угрупованні, узгоджувати особисті інтереси з колективними.

Сфера “Я Сам” поділена на субсфери: “Я-фізичне”, “Я-психічне” та “Я-соціальне”. Вона актуалізує важливість сприйняття дітьми життя як радісного пізнання світу та власного “Я”, культивує свідоме ставлення до себе як носія фізичного, душевного та соціально-морального начал; заохочує прагнення бути активними суб’єктами життєдіяльності, стимулює соціально прийнятні й доцільні форми самовираження; плекає уміння стати на місце іншої людини, поводитися совістливо.

Сфера “природа”

Матеріали сфери “Природа” містять доступні дітям дошкільного віку сучасні наукові знання про природу планети Земля та оточуючого космічного простору. Вони спрямовані на формування у зростаючої особистості основ природничої компетентності, виховання доступного віку реалістичного бачення сучасної картини світу Природи, розвиток емоційно-ціннісного та відповідального ставлення до природного довкілля.

Природнича освіченість передбачає уявлення дітей про живі організми і природне середовище, багатоманітність явищ живої природи, причинно-наслідкові зв’язки в природному довкіллі та взаємозв’язок природних умов, рослинного і тваринного світу, позитивний і негативний вплив людської діяльності на стан природи. Ціннісне ставлення дошкільника до природи виявляється, насамперед, у його природодоцільній поведінці: свідоме, виважене ставлення до рослин і тварин, готовність включатися в практичну діяльність зі створення та збереження умов, необхідних для життєдіяльності представників рослинного і тваринного світу, дотримування правил природокористування.

Сфера „Природа” складається з двох субсфер. У субсфері “Земля” вміщено матеріали щодо будови планети Земля, природних явищ, різних форм життя та природодоцільної життєдіяльності людини. У субсфері “Космос” – відомості про ближній і дальній космос та особливості його вивчення людиною.

Компетентність дошкільників у субсфері “Земля” визначається мірою володіння ними відомостями про природне довкілля як цілісний організм, в якому взаємодіють повітря, вода, ґрунт, рослини, тварини, люди; усвідомлення їх значення для самих себе та інших; здатністю використовувати одержані знання у своїй природодоцільній діяльності.

Компетентність у субсфері “Космос” передбачає володіння дітьми дошкільного віку елемен­тарними уявленнями про Сонце як зірку, деякі планети, малі тіла, космічні явища; їх зацікавлене ставлення до діяльності щодо дослідження людиною космічного простору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]