Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_bazovyi_komponent_doshkilnoyi_osvity_Ukr....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Субсфера «Космос»

Ближній Космос

(Сонячна

система)

Сонце – зірка

Планети

Малі тіла

Дальній

Космос

Вивчення Космосу людиною

Орієнтується у тому, що поняттям Космос (Всесвіт) позначають безліч зірок разом з міжзірковим простором, великою кількістю космічних тіл, газом і міжзірковим пилом, що існує за межами планети Земля (навколоземний, міжпланетний, міжзоряний). Володіє елементарною інформацією про існування Сонячної системи, знаходження Сонця в її центрі. Знає, що всі тіла Сонячної системи обертаються навколо Сонця.

Має уявлення, що Сонце - це зірка, гаряча газова куля, яка світить та своїми проміннями обігріває Землю. Володіє елементарним уявленням про про тяжіння, завдяки якому Сонце утримує Землю та всі тіла в їх русі навколо себе. Знає, що Сонячна поверхня дуже гаряча, випромінює яскраве світло, на яке не можна дивитися - це небезпечно для зору. Має уявлення, що Сонце велике за розмірами, у багато разів більше за Землю та всі планети разом, проте виглядає на небосхилі таким за розміром, як Місяць, внаслідок великої його відстані від Землі.

Має елементарне уявлення, що навколо Сонця обертається вісім планет, серед них, окрім Землі, є Венера, Марс, Юпітер, Сатурн та інші. Може назвати деякі з них. Знає, що вони різні за розміром, але набагато менші за Сонце. Усвідомлює, що деякі планети можна спостерігати в темну пору доби. Володіє інформацією про те, що Земля обертається навколо Сонця за один рік. Має уявлення, що під час обертання навколо Сонця наша планета по-різному освітлюється і нагрівається його променями, що є причиною сезонних змін. Орієнтується в тому, що навколо окремих планет обертаються тіла, що звуться супутниками. Знає, що Місяць – супутник Землі, має форму кам’яної кулі, світить відбитим сонячним світлом, його добре видно на небосхилі у вечірні та нічні години.

Має уявлення, що окрім планет у Сонячній системі існує безліч малих тіл - астероїдів, комет, метеоритних тіл та міжпланетного пилу. Чув, що астероїди називають малими планетами, які обертаються навколо Сонця між Марсом і Юпітером, а іноді наближаються до Землі. Охоче слухає про те, що комети за розміром схожі на астероїди, здебільшого утворюються з льоду; обертаються навколо Сонця; наближаючись до нього випаровуючись світяться і їх світіння можна спостерігати на небосхилі. Виявляє інтерес до розповідей дорослих про те, що метеорити менші за астероїди, утворені з каміння та металу, часто падають на Землю, за їх падінням можна спостерігати прозорими ночами, безліч маленьких метеоритів згорає у повітрі, залишаючи за собою світло; деякі метеорити долітають до поверхні Землі, іноді їх знаходять; побачити їх можна у природничих музеях.

Має уявлення, що Сонце знаходиться у скупченні надзвичайно великої кількості зірок, міжзіркового пилу і газу – галактиці. Сонячна система знаходиться в межах галактики, яка називається Молочний шлях (Чумацький шлях). Охоче слухає розповіді дорослих про більші і менші за Сонце зірки, які утворюють інші галактики і знаходяться від Землі на дуже великій відстані, а тому на небосхилі виглядають маленькими крапками. Із задоволенням спостерігає на темному небосхилі зоряний простір, скупчення зірок, фіксує увагу на їх кольорі, яскравості, русі.

Знає, що в усі часи люди цікавилися Космосом, намагалися його вивчати. Розуміє, що за зірками і планетами можна спостерігати з допомогою спеціальних астрономічних приладів – телескопів. Має уявлення, що у телескоп можна побачити кратери і моря Місяця, проявляє до цього інтерес. Володіє елементарною інформацією про те, що для вивчення Космосу і планет люди будують й виводять у позаземний простір з допомогою ракет супутники, космічні кораблі, автоматичні й орбітальні станції. Знає, що першим космонавтом був Юрій Гагарін, що у Космосі разом з представниками інших народів побували українські космонавти. Має уявлення про існування міжнародної орбітальної космічної станції, на якій впродовж тривалого часу живуть і працюють космонавти з різних країн світу. Виявляє інтерес до книг, телепередач, відеоматеріалів, пов’язаних з Космосом.

Спільно з дорослим, самостійно спостерігає і захоплюється красою зоряного простору. Радіє впізнаючи знайомі скупчення зірок, різні форми Місяця, підбирає порівняння (повна, окраєць, серпик). Передає враження від Космосу в іграх, художніх образах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]