Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_bazovyi_komponent_doshkilnoyi_osvity_Ukr....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Субсфера «Рольова гра»

Змістові лінії

Результати освітньої роботи

Гра як відображу

ння життя

Спостереження та відтворення життєвих реалій

Ставлення до гри

Використання

особистого досвіду

Ігрова діяльність

Сюжет

Ігрова роль

Правила гри

Ігрове використання предметів

Застосування іграшки

Спілкування з партнерами по грі

Особистість у грі

Особиста свідомість

Базові якості

особистості

Уважно спостерігає за соціальним життям – взаєминами, стилем спілкування, діяльністю людей різного віку, статі, національності, професії, соціального статусу. Виділяє типові для них зовнішні ознаки, манеру поведінки, висловлювання, міміку, жести. Активно відтворює свої життєві враження у рольовій грі, використовує для цього виразні засоби. Диференціює реальні та уявні події.

Зацікавлено ставиться до ігрової діяльності, відрізняє її від усіх інших, задовольняє в ній свої пізнавальні, соціальні, моральні, естетичні потреби. Надає грі перевагу як провідній діяльності. Творчо відображає реальні та казкові ситуації. Вміло розгортає гру на будь-якій стадії її розвитку. Знає різні види ігор. Вправляється в умінні спо­стерігати, розмірковувати, спілкуватися. Виявляє самостійність у виборі гри, іграшки. Змістовно гра­ється сам, у мікро-, макроігрових групах, об’єд­ну­ється з однолітками на основі ігрового задуму, рольової взаємодії, особистих уподобань. Дотри­мується рольових способів поведінки, норм та етикету спілкування.

Самостійно використовує життєвий досвід для створення та реалізації ігрових задумів. Відтворює знання та моральні уявлення, задовольняє в грі інтерес до навколишнього. Доречно застосовує раніше набуті знання у звичних та нестандартних ситуаціях. Обмінюється знаннями, моральним та практичним досвідом з однолітками, збагачує його.

Розуміє, що гра має сюжет; обирає та будує його. Усвідомлює мету, засоби її реалізації, не­обхідність планомірних дій. Ініціює, підтримує, продукує різні сюжети Розгортає, збагачує ігровий задум, обґрун­товує доцільність змін. Творчо відображає в грі діяльність та взаємини дорослих. Урізноманітнює сюжет гри, відображає в ньому не лише особисте життя, а й життя людей з найближчого оточення та події суспільного життя. Відображає в сюжеті гри не лише зовнішній бік життя, а намагається передати сутність явища. Сюжети ігор зрілі, досить складні, реалістичні, деталізовані, логічні, стійкі. Негативно ставиться до сю­же­тів, пов’язаних з проявами агресії, жорстокості, аморальними вчинками.

Відповідально ставиться до вибору та виконання ігрової ролі, відтворює в ній не лише побутові дії, а й відносини людей. Самостійно добирає зображувальні засоби, що відповідають обраній ролі, творчо перевтілюється, може виконувати роль за себе та за іграшку. Передає не лише узагальнений характер поведінки персонажа, а й типізує та індивідуалізує його. Розподіляючи між учасниками ігрові ролі, співвідносить їх з особливостями, можливостями, бажаннями кожного. Варіює свої ролі, приділяє належну увагу якісному їх виконанню.

Усвідомлює необхідність і доцільність виконання правил гри. Знає, що правила упорядковують гру. Намагається дотримуватися всіх необхідних правил – відтворює зовнішню ситуацію, обмежує недоцільні дії, визначає межі припустимої поведінки, уточнює порядок дій (власних та партнера). Контролює виконання ігрових правил всіма учасниками гри. Може самостійно сформулювати нове правило з метою ефективнішого упорядкування ігрової діяльності.

Володіє самостійним планом ігрових дій. Без допомоги дорослого знаходить предмети-замінники, використовує доцільні іграшки. Усвідомлює, що не все може бути всім. Орієнтується не лише на зовнішню схожість, а й властивості предмета, можливість певним чином з ним діяти. Супроводжує свої ігрові дії з предметами словом, предметним показом способу дій, загальним жестикулюванням.

Сприймає іграшку як образ предмета реального чи казкового світу, партнера, товариша. Розуміє її зовнішні особливості, усвідомлює, що вона є вті­ленням художньої, технічної та інших видів культур. Використовує іграшки відповідно до призначення, змісту, класифікації. Знає варіативні можливості використання різних іграшок. Застосовує їх для відображення соціальних взаємин людей. Розрізняє народну іграшку, знає її особливості та призначення. Свідомо застосовує для розгортання сюжету іграшки-замінники, власноруч виготовлені іграшки. Раціонально використовує предметно-ігрове се­ре­довище для реалізації ігрових задумів. Виявляє бажання, вміння, ініціативу щодо формування та перетворення ігрового простору з допомогою іграшки.

Свідомо обирає партнерів по грі, спільно з ними відтворює реальні та казкові сюжети. Поважає учасників ігрової діяльності, справедливо розподіляє ролі, співвідносить бажання з можливостями кожного. Узгоджує свої дії з однолітками, орієнтується не лише на свої, а й групові інтереси, поводиться відповідно до ігрової ситуації, підкоряється вимогам партнерів. Вміє домовлятися, поступатися, вибачатися, визнавати помилки, укладати угоди, кооперуватися, працювати в команді. Поводиться совістливо не лише по відношенню до друзів і товаришів, а й усіх інших учасників гри. Радіє спільній з іншими грі, дорожить товариськими взаєминами.

Усвідомлює себе активним суб’єктом ігрової діяльності та учасником дитячого угруповання, відповідального за її успіх. Домагається визнання однолітками своїх заслуг, приймає вдалі рішення й визнає якісне виконання ролі іншими учасниками. Узгоджує по ходу гри свої та інших дітей бажання, можливості та об’єктивну необхідність. Усвідомлює, що гра надає можливість реалізувати особисті права (на самостійність дій, творчу самореалізацію) та виконати обов’язки (діяти у відповідності з правилами, справедливо розподіляти ролі та іграшки, узгоджувати особисті інтереси з груповими). Під час гри виявляє довіру власному життєвому досвіду, застосовує та збагачує його, соціально прийнятними способами самовиражається.

Самостійно визначається з сюжетом гри, засобами виразності, змістом ігрових дій, вибором іграшок, оцінкою виконаної ролі кожним учасником. Докладає для цього власних зусиль, вносить доцільні зміни, уточнює деталі. Рахується з особливостями партнерів по грі, приймає відмінну, але доцільну точку зору, визнає переваги однолітків, ініціює свою підтримку й готовність допомогти. Відстоює власну гідність, цікавиться думкою про себе товаришів по грі. Спостерігає за вдалими діями партнерів по грі, помічає істотне, аналізує причини успіху і невдачі. Серйозно ставиться до обов’язків, пов’язаних з роллю, прагне вдосконалити свою гру. Розмірковує з приводу досягнень та прорахунків, висуває припущення, обговорює з однолітками проблеми, намагається зрозуміти, як урізноманітнити гру. Поводиться чесно, совістливо, правдиво. Управляє своїми емоціями, утримується від агресивних дій по відношенню до партнерів. Виявляє елементи творчості, імпровізації, винахідництва, пропонує оригінальні ідеї., які покращують гру. Обирає для гри безпечне місце та атрибути.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]