Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proekt_bazovyi_komponent_doshkilnoyi_osvity_Ukr....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Субсфера «Мистецтво»

Змістові лінії

Результати освітньої роботи

Художнє освоєння світу

Сприйнятливість

Відчуття красивого

Художні уподобання

Естетичне ставлен

ня до мистецтва

Художній образ

Художня діяльність

Образотворча

Музична

Театральна

Літературна

Особистісна зрілість

Свідомість

Якості особистості

Емоційно сприйнятлива, зосереджує увагу на різноманітних об’єктах, явищах, життєвих подіях, зовнішності людей, процесах та результатах їх діяльності, особливостях спілкування. Збагачує свій життєвий досвід враженнями від побаченого, почутого, обстеженого, відчутого. Прагне їх виразно, реалістично, експресивно відтворити у художніх образах – у малюнку, аплікації, ліпленні, співах, танці, музикуванні, театральному дійстві, віршуванні, розповіданні. Розрізняє реально побачене, почуте, сприйняте і уявне, придумане, фантазійне.

Диференціює красиве і некрасиве. Має уявлення, що красиве викликає насолоду, привертає увагу своїм приємним зовнішнім виглядом, гармонійністю пропорцій, яскравістю, змістовністю. Емоційно відгукується на прояви есте­тичного в житті та мистецтві, виражає свої почут­тя у різних видах мистецької діяльності, визначає власне ставлення до творів мистецтва. Дістає задоволення від знайомства з ними, від творення прекрасного в житті, при­роді та мистецтві.

Розрізняє образо­твор­че, музичне, театральне та літе­ратур­не мистецтво; визначає специфіку кожного, виявляє до них інтерес. Володіє необхідними знаннями, уміннями та навичками, необхідними для занять відповідними видами діяльності.. Надає перевагу одному (декільком) з них, ініціює бажання займатись ним протягом певного часу, одержує від цього насолоду, досягає в даному виді мистецької діяльності найвищих результатів, проявляє творчу активність. Виявляє найбільший інтерес до творів обраної мистецької діяльності. Може самостійно інтегрувати в нього елементи іншого виду мистецької діяльності, радіє з цього.

Має уявлення про особливості мистецтва – візуального та часового, розуміє їх відмінність. Визначає основні види мистецтва: образотворчого та літературного (візуальні), музичного та театрального (часові). Розріз­няє та обґрунтовує своєрідність їх жанрів. Називає прізвища окремих вітчизняних та зарубіжних художників, милується творами образотворчого мистецтва, впізнає їх. Обізнана з найкращими зразками літературного різновиду – поезією та прозою. Розуміє доціль­ність їх використання у повсякденному житті, ігро­вій та театралізованій діяльності, радіє такій можливості. Має уявлення про музичне мистецтво. Розрізняє різновиди (жанр) музики – інструментальну та вокальну. Охоче слухає музику, розрізняє її настрій, впізнає деякі твори з класичної, народної, вітчиз­няної, світової музичної спадщини та проявляє до них інтерес. Має уявлення про різновиди театрального мистецтва – музичний, драматичний та ляльковий. У театральному дійстві цікавиться можливостями вираження життєвих ситуацій в акторській грі, співпереживає персонажам, розуміє зміст дійства, усві­домлює колективний характер дієтворення, виокремлює красиве. Відображає у художній діяльності власне ставлення до світу і творів літературного мистецтва охоче виконує завдання естетичного характеру.

На елементарному рівні аналізує твори мистецтва, визначає їх емоційний настрій, ха­рак­­теризує засоби художньої виразності, розу­міє та створює художні образи, передає їх різними засо­бами. Виражає почуття колористичною гамою, ком­позиційним рішенням, ритмічною послідовністю, формотворенням. У співах, рухах, музикуванні передає характер музики, творчо сприймає музичний образ, асоціює його з власним світосприйняттям; цілісно характеризує твір, розрізняє властивості звуку, окремі засоби виразності (темп, висоту, динаміку тощо). Розуміє театральний образ як живу акторську дію з використанням засобів мовлення, міміки, жестів, рухів, музики, танцю, співу. Ідентифікує по­чуття і вчинки персонажів з власними. Цілісно сприймає і розуміє композицію та зміст літературного твору. Розрізняє основні засоби художньої виразності. Виявляє особистісну позицію в процесі пере­втілення у сценічний образ, запам’ятовує сюжетну послідовність, своєчасно включається у дію. Воло­діє навичками зображення позитивного та нега­тивного образів персонажів; використовує музично-пластично-пісенний досвід у театралізації різних творів літературних жанрів.

Вирізняє основні види образотворчого мистецтва – живопис, графіку, скульп­туру, архітектуру, декоративно-ужиткове та визначає основні їх жанри – пейзаж, портрет, натюрморт та побутовий жанр. Відображає свої життєві враження у різних видах образотворчої діяльності – малюванні, ліпленні, аплікації, конструюванні. Володіє технічними прийомами та методами роботи, елементарною майстерністю, прагне її вдосконалити. Враховує особливості матеріалу, виразність техніки. Доцільно використовує природний матеріал Отримує задоволення від процесу та результатів творення. Застосовує набутий досвід творчої діяльності у повсякденному житті, на святі. Виявляє пошукову зацікавленість, прагне привернути увагу інших до оригінальності результатів своєї образотворчої діяльності.

Розрізняє основні види музичного мистецтва – вокальний та інструментальний. Обґрунтовує своєрідність музичних жанрів – пісні, танцю та відповідне виконавство. Охоче слухає музичні твори різних жанрів. Вміє обрати музичний інструмент, зосереджується на власній грі та грі однолітка. Володіє елементарними навичками гри на дитячих музичних інструментах, досвідом індивідуального та колективного виконання твору. Охарактеризовує та володіє навиками виконання елементарної танцювальної техніки хороводу, польки, вальсу. Вміє музично зумовлено, граційно, розкуто рухатися. Розігрує хороводні пісні, індивідуально забарвлює танцювальні рухи, надає їм виразності, використовує міміку, жести, відповідні пози. Виражає зміст танцю відповідними рухами, надає їм танцювальної образності. Передає у рухах емоційний стан, людські переживання. Володіє досвідом музичної імітації, імпровізує пісенний, ігровий, танцювальний образи. Вміє музично-пісенно-пластично оформляти гру, творити музику. Дістає задоволення від самовираження в музичній діяльності.

Знає основні види театрального мистецтва – драматичний, музичний, ляльковий та розрізняє за основними засобами виразності. Виявляє особистісну позицію в процесі перевтілення у сценічний образ. Запам’ятовує сюжетну послідовність, своєчасно включається у дію. Володіє навичками зображення позитивного та негативного образів персонажів. Використовує музично-пластично-пісенний досвід у театралізації творів різних літературних жанрів. Здатна театралізувати творчу сюжетно-рольову гру. Вигадує казки, засоби дії для її театральної реалізації. Самостійно обирає ролі та виконавців для вистави.

Розпізнає різновиди літературних творів – поезію та прозу. Обізнаний з кращими зразками різних жанрів фольклору. Використовує художні засоби виразності літературних творів, читає їх напам’ять, переказує, аналізує та відтворює в різних видах діяльності. Прагне самовиразитися через мовленнєву діяльність, володіє навичками корекції та самокорекції мовлення. Самостійно складає розповіді, оповідання, казки. Володіє образним мовленням. Охоче бере участь в іграх-драматизаціях, інсценуванні, літературних вечорах, самостійно організовує театралізовані ігри. Вибірково ставиться до літературних творів. Охоче вдається до словотворчості, може запропонувати власний варіант розв’язання колізії у казці чи оповіданні. Одержує задоволення від творчої літературної діяльності.

Усвідомлює себе активним суб’єктом художньої діяльності, від якого залежить її процес і результат. Знає, що успіх в мистецтві залежить як від здібностей людини, так і від її ставлення – старанності, працьовитості, самостійності. Має уявлення про мотиви, що спонукають людину до творчості в художній діяльності, може назвати деякі з них. Довіряє власному досвіду, диференціює реалістичну та міфічну картини світу, усвідомлює їх відмінність. Цінує творчу працю людей та твори мистецтва як її продукти. Прагне вдосконалювати свої художні уміння, збагачувати художній досвід.

Надає перевагу самостійній художній діяльності. Соціально прийнятними способами самовиражається в ній, звертається за допомогою лише в разі необхідності, вміє нею правильно скористатися. Виявляє працьовитість, намагається досягти якомога кращого результату, потребує визнання авторитетними людьми її старанності й наполегливості. Може визнати вищі за свої художні здібності й здобутки в інших дітей, порадіти за їхні успіхи, в разі потреби – допомогти. Довіряє самооцінці, вміє розраховувати на себе, може відстояти думку щодо обраного задуму та якості його втілення. Помічає вдалі прийоми, використані в художній діяльності однолітками, аналізує їх доцільність, творчо переробляє та застосовує. Послідовна у своїх діях, цілеспрямована, досягає поставленої мети. Розмірковує над вибором техніки виконання, використанням образних засобів, прийняттям певного рішення. Чинить опір несправедливій оцінці, відстоює власну гідність. Охоче варіює, імпровізує, фантазує, раціоналізує, вигадує, творить. Радіє оригінальним здобуткам у художній діяльності – власним та інших дітей. Володіє елементарним художнім смаком, розрізняє, розуміє і адекватно оцінює естетичні явища у всіх сферах життя. Має сформовані основи художнього смаку та уподобання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]