Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педмайстерність. Лаби.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
697.86 Кб
Скачать
  1. Моделювання фрагмента індивідуальної бесіди

Головна мета цього етапу заняття — формування уміння планувати та уявляти ситуацію педагогічної взаємодії в процесі індивідуальної бесіди з учнем.

Студентам пропонують змоделювати в аудиторії фрагмент бесіди на тему «Причини низької успішності навчання школяра», а також розробити варіанти бесіди для учнів з низьким та високим рівнями успішності у навчанні.

Завдання для студентів. 1) розробити стратегію взаємодії з учнем, який навчається добре; визначити можливі причини його тимчасових труднощів у навчанні; підготувати програму подолання учнем цих труд­нощів; 2) розробити стратегію взаємодії з учнем, який має низький рівень успішності у навчанні; назвати вірогідні причини його неуспішності; підготувати програму роботи з ним; 3) парами програти свої варіанти взаємодії; проаналізувати у групі, чиє рішення було ефективнішим.

УВАГА

3. Виконання вправ на розвиток професійно-педагогічної уваги і спостережливості

Вправа 1. Для тренування концентрації і розподілу уваги, її пере­ключення пропонується ознайомитися з працею К. Станіславського «Ро­бота актора над собою» (5), де описано особливості поведінки актора в малому, середньому та великому колах уваги, обговорити можливі прийо­ми організації кіл уваги в умовах професійної діяльності. Кожний учас­ник заняття визначає для себе зону сприймання, що відповідає малому, середньому та великому колам уваги в конкретній навчальній ауди­торії (можна докладно описати ці об'єкти). Потім студентам пропону­ють встановити мале коло уваги (робочий стіл, речі на ньому) і посту­пово перейти до середнього (студенти, що сидять за першим столом), потім до великого кола уваги (вся аудиторія). Цю вправу слід викона­ти і у зворотному порядку. При обговоренні результатів роботи сту­дентів потрібно проаналізувати причини можливих ускладнень в ке­руванні увагою, підготувати рекомендації щодо їх подолання.

Вправа 2. Для відпрацювання вміння проводити спостереження за індивідуальними особливостями невербальної комунікації пропонують набір фотознімків, на яких зафіксовано різні жести. Потрібно «прочи­тати» жест і визначити, через які його елементи отримано певну інфор­мацію.

Вправа 3. Ознайомлення з позами. Пропонується набір схематич­них зображень поз. Слід з'ясувати значення пози і проаналізувати, завдяки яким елементам поза набуває певного змісту. Виявляються прибудови, які демонструються позами. Під час аналізу значення пози

увагу треб;зосередити на таких її елементах: розміщення тулуба, то дус м'язів,;піввідношення в розміщенні тулуба й голови, положенн; рук, ніг, авзконтакт рук, ніг тощо.

Вправа . Ознайомлення з міміко-динамічним виразом обличчя. Ко ристуючисіспеціально дібраним ілюстративним матеріалом, ознайом теся з елекнтами міміки. Проаналізуйте мімічні вирази при різни: психічних ганах.

Для закіплення знань і навичок, здобутих під час виконання впра: 2, 3, 4, проонується продемонструвати різні емоційні стани за допомо гою пози, жсту й міміки. На картках із завданнями мають бути зобра жені такі сіни: подив, підозра, недовіра, доброзичливість, радість, збен теження, зквага, стомленість тощо. Оцінюється точність передачі зміст; певного емційного стану. Обговорюються причини помилок, відзнача ються вдад яскраві способи вираження станів.

.