Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ В.В.Горбунова Основи психосемантики (6.0101....doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
684.03 Кб
Скачать

Практичний курс Лабораторне заняття 3.1. Побудова авторської теоретичної моделі

Зміст лабораторного заняття

  • Побудова авторської моделі досліджуваного явища (1 можлива оцінка)

Завдання для самостійної роботи

  1. Знайти джерела, в яких розкривається проблема окреслена вами у об’єкті та предметі дослідження. Виписати важливі цитати, зокрема визначення базових понять.

  2. Знайти в наукових журналах та іншій літературі опис досліджень близьких за предметом та (або) методами до власного. Проаналізувати знайдені дослідження, виділити їх сильні сторони та обмеження.

Інструкція до лабораторної роботи

Побудуйте авторську модель досліджуваного явища.

Авторська модель досліджуваного явища – це формулювання власного погляду на проблему. Тут необхідно дати визначення основних понять (власних або введених в науковий обіг іншими дослідниками), чітко сформулювати бачення проблеми та спрогнозувати можливі результати дослідження.

Приклад1. В основу теоретичної моделі нашого дослідження можна винести такі основні положення: стереотипи етнічної свідомості є її смисловими одиницями; в основі етнічного самовизначення українців лежить феномен слов’яноцентризму; продуктивним у вивченні етнічних стереотипів в юнацькому віці є метод особистісних конструктів Дж. Келлі.

Ліміт часу на виконання завдань для самостійної роботи

Пошук та аналіз наукових джерел

4 години

Лабораторне заняття 3.2. Розробка дослідницької процедури

Зміст лабораторного заняття

  • Вибір методів збору семантичного матеріалу та розробка дослідницької процедури (1 можлива оцінка)

  • Аналіз ресурсів та деонтологічний аналіз дослідження

Завдання для самостійної роботи

  1. Знайти джерела, в яких розкривається проблема методів психосемантичного дослідження. Проаналізувати можливості та обмеження кожного з методів *.

  2. Знайти в наукових журналах та іншій літературі опис досліджень близьких за предметом та (або) методами до власного. Проаналізувати дослідження на предмет методичної доцільності та зручності.

Інструкція до лабораторної роботи

Оберіть метод збору семантичного матеріалу, сплануйте процедуру, здійсніть аналіз ресурсів та деонтологічний аналіз дослідження:

Вибір методу дослідження. Плануючи дослідження науковець має визначитись із методом дослідження, тим інструментом, за допомогою якого він власне і отримає матеріал для подальшого аналізу.

Приклад1. Методом виділення етнічних стереотипів – типових параметрів міжетнічного оцінювання було обрано метод особистісних конструктів Дж. Келлі (репертуарна та рангова решітки).

Розробка дослідницької процедури, як способу збору матеріалу залежить від кількох факторів: дослідник має виділити об’єкти, семантичне навантаження яких буде досліджуватись, визначитись із способом пред’явлення цих об’єктів досліджуваним, а також самою технікою збору інформації (бланково, на диктофон, відеозбір тощо). При розробці процедури дослідження слід орієнтуватись на свої часові, інструментальні можливості та досвід дослідницької діяльності.

Приклад: Об’єктами міжетнічного сприймання є етнічні групи, саме вони були обрані у дослідженні як семантичні об’єкти і стали елементами решіток. Всього було виділено 10 етнічних груп, критеріями вибору яких стали контактність та поінформованість українських юнаків та юнок (українці, росіяни, білоруси, поляки, євреї, цигани, німці, японці, американці, кавказці).

Для виділення конструктів (параметрів міжетнічного оцінювання та порівняння) у репертуарних решітках використовувався метод тріад. Конструкти рангової решітки (найуживаніші параметри міжетнічної оцінки – етнічні стереотипи) були виділені за допомогою частотного аналізу результатів репертуарних решіток.

Дослідження проводилось індивідуально з кожним учасником. Процедура дослідження поєднувала структуровану бесіду та заповнення бланків.

Аналіз ресурсів дослідження. Вивчається потреба у людських ресурсах: визначаються особи, що безпосередньо проводитимуть дослідження та оброблятимуть його результати, формується репрезентативна вибірка учасників, визначаються особи непрямо задіяні в дослідженні (адміністрація закладу –дослідницької бази, дозвільні органи, батьки та опікуни учасників тощо). Також при плануванні дослідження аналізуються матеріальні витрати (обладнання, необхідні матеріали, пошук дослідницької бази та витрати з цим пов’язані), розробляється графік дослідницької роботи (тривалість та зміст кожного з етапів дослідження), проводиться оцінка вартості дослідження (вивчаються науковий і суспільний запити, вивчається вартість та прогнозується ефективність дослідження).

Приклад: Дослідник – Горбунова В.В.

Дослідження проводилось протягом 1998 – 2000 років у м. Житомирі та Житомирській області. Загальна вибірка складала 705 осіб юнацького віку (школярів загальноосвітніх шкіл та студентів вузів).

Дослідження проводилося на базі Житомирського обласного педагогічного ліцею; Житомирських загальноосвітніх шкіл №8, 20, 34; Житомирського державного університету.

Дослідницьке обладнання – бланки з репертуарними та ранговими решітками (за кількістю учасників); бланки із згодами на участь у дослідженні (один на клас чи групу); персональний комп’ютер; додаткове програмне забезпечення (програма Statistiса)…

Деонтологічний аналіз психологічного дослідження передбачає його перевірку на адекватність будови, відповідність етичним принципам та стандартам науки, а також визначення наукової цінності та практичної значимості дослідження. Також, на цьому етапі необхідно розробити згоду на участь у дослідженні.

Приклад: Дослідження відповідає основним вимогам професійної етики (методологічно обґрунтовано, не містить шкідливих впливів), з учасниками укладаються згоди на участь у дослідженні.

Ліміт часу на виконання завдань для самостійної роботи

Пошук та аналіз наукових джерел

4 години