Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ В.В.Горбунова Основи психосемантики (6.0101....doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
684.03 Кб
Скачать

Лабораторне заняття 3.3. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження

Зміст лабораторного заняття

  • Аналіз та інтерпретація результатів психосемантичного дослідження (1 можлива оцінка)

Завдання для самостійної роботи

Зібрати семантичний матеріал у відповідності із розробленою процедурою (лабораторне заняття 3.2.)

Інструкція до лабораторної роботи

Здійсніть аналіз та інтерпретацію даних психосемантичного дослідження.

Кількісний аналіз матеріалу і подальша реконструкція семантичних просторів. Математико-статистична обробка семантичного матеріалу даних дає можливість графічного унаочнення змістів свідомості у вигляді просторових або кластерних моделей, які називаються семантичними просторами. Просторова модель може мати від однієї до N координатних осей, однак, графічно можна зобразити лише одно-, двох-, або трьохвимірний простір. Кластерні моделі не мають координатних осей, а будуються на базі простого обчислення відстаней між семантичними одиницями.

Приклад1. Методом математичної обробки отриманих даних було обрано факторний аналіз (програма Statistiса: метод головних компонент з подальшим Varimax-обертанням).

Мал.1. Семантичний поле етнічної свідомості школярів та студентів

Опис першого фактору: до складу першого однополюсного фактору (вклад у загальну дисперсію – 52,78 %) увійшли такі конструкти: інтелект (0,82), рівень розвитку (0,96), працелюбність (0,77), згуртованість (0,85), багатство (0,90), охайність (0,86). Максимальні ранги з найвищими показниками зв’язку з фактором за цими конструктами, отримали євреї (0,77), американці (0,72), німці (0,97) та японці (1,72). Протилежні позиції за фактором обіймають білоруси (-0,98), кавказці (-1,4), цигани (-1,2).

Якісний аналіз та інтерпретація результатів передбачають їх опис та пояснення на основі теоретичних умовисновків і узагальнень, індивідуального досвіду, інтуїції, методів логічного висновку.

Приклад. Інтерпретація здійснювалась на основі змісту виділених факторів – параметрів міжетнічного сприймання.

Інтерпретація змісту першого фактору: Аналіз шкал, що утворюють фактор, дозволяє інтерпретувати його як Розвиненість, багатство. Розвиненими сприймаються представники сильних, незалежних, багатих і економічно розвинених країн: американці, німці, японці та євреї. На протилежному полюсі фактора знаходяться етноси, які або не мають власної державності – цигани, або економічно та політично залежні від інших країн (Росії) – білоруси, кавказці. Елемент “українці” має незначну негативну вагу за фактором Розвиненість, багатство (- 0,33), що свідчить про віднесення до негативного імпліцитного полюсу фактору і сприймання власного етносу швидше як бідного та нерозвиненого, ніж навпаки.

Ліміт часу на виконання завдань для самостійної роботи

Збір семантичного матеріалу

4 години

Лабораторне заняття 3.4. Формулювання висновків дослідження

Зміст лабораторного заняття

  • Формулювання висновків психосемантичного дослідження (1 можлива оцінка)

Завдання для самостійної роботи

Підготувати письмовий звіт за результатами психосемантичного дослідження (див. вимоги до письмових звітів). Звіт має містити усі необхідні структурні частини крім “Підсумку”, який формулюватиметься безпосередньо на лабораторному занятті.

Інструкція до лабораторної роботи

Сформулюйте висновки за результатами психосемантичного дослідження.

Формулювання висновків. Висновки за результатами дослідження мають бути короткі, чіткі і структуровані. Перша група висновків як правило стосується теоретичного обґрунтування роботи та авторської моделі досліджуваного явища, друга – проблеми вибору та конструювання методів дослідження, їх релевантності обраній темі, подальші висновки спрямовані на безпосереднє відображення дослідницьких результатів.

Приклад1. Висновки, що безпосередньо відображують результати дослідження.

  • Фактори, виділені в етнічній свідомості українських юнаків та юнок, демонструють чіткій поділ етнічних груп на близькі – далекі та приємні – неприємні. Близькими виявилися білоруси, росіяни, поляки, що при оцінюванні отримують близькі або ідентичні українцям бали. Як далекі сприймаються кавказці, німці, японці та американці.

  • Попри розповсюджені уявлення про крайній націоналізм українців при дослідженні етнічної свідомості українських старшокласників такого феномену не спостерігається, скоріше йдеться про слов’яноцентризм, що проявляється у близькому та подібному позитивному оцінюванні слов’янських етносів.

  • На перший погляд виділені поняття цілком вкладаються у класичні осгудівські фактори (“оцінка”, “сила”, “активність”), однак у результаті аналізу чітко виділяється фактор моральних якостей: доброта, хитрість, чесність, нахабність, працелюбність. Окрім цього, для старшокласників значимими виявилися конструкти “багатство” та “технічний розвиток“, які стали системоутворюючими щодо фактору “багатство – бідність”.

Ліміт часу на виконання завдань для самостійної роботи

Підготовка звіту за результатами психосемантичного дослідження

4 години