Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ В.В.Горбунова Основи психосемантики (6.0101....doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
684.03 Кб
Скачать

Лабораторне заняття 1.1. Постановка проблеми та визначення методологічних засад психосемантичного дослідження

Зміст лабораторного заняття

  • Аналіз психосемантичних досліджень (1 можлива оцінка)

  • Постановка проблеми психосемантичного дослідження (1 можлива оцінка)

Завдання для самостійної роботи

Знайти в наукових журналах та іншій літературі 2 психосемантичних дослідження. детально законспектувати, виділити предмет та мету дослідження, методи збору дослідницьких даних та методи на основі яких здійснювалась реконструкція семантичних просторів. Користуйтесь такими науковими журналами з психології: “Психологический журнал”, “Вопросы психологии”,“ Вестник МГУ” (Психология), “Соціальна психологія”.

Інструкція до лабораторної роботи

Визначитесь із проблемою психосемантичного дослідження, виділить його структурно-методологічні елементи: тему, об’єкт, предмет, мету, гіпотезу, завдання дослідження

Тема дослідження – це його квінтесенція, стисле, конкретне та зрозуміле для читача повідомлення про те, що власне досліджується і в який спосіб.

Приклад: Психосемантичне дослідження етнічних стереотипів в юнацькому віці

Об’єкт роботи – це науковий контекст дослідження, поле теоретичного аналізу.

Приклад: становлення та розвиток етнічної свідомості у юнацькому віці

Предмет дослідження – вузька, чітко окреслена частина психологічної реальності, яка власне і підлягає вивченню.

Приклад: стереотипи етнічної свідомості в юнацькому віці

Мета дослідження формулюється для того, щоб задати його межі, окреслити той загальний напрям, в якому йтиметься робота.

Приклад: Дослідити особливості стереотипізації міжетнічного сприймання в юнацькому віці

Гіпотеза дослідження – це припущення, яке власне і є спонукою до вивчення проблеми. Психосемантична гіпотеза – завжди гіпотеза про зміст та (або) структуру свідомості.

Приклад: В основі етнічного самовизначення українських юнаків та юнок лежать позитивні за валентністю аутостереотипи. Українці описують представників свого етносу як добрих, чемних, щирих тощо.

Завдання дослідженняце покрокова конкретизація мети дослідження. Завдання узгоджуються з метою та гіпотезою дослідження. До того ж кожне завдання має бути вузьким та максимально конкретним, описувати лише ті кроки, які дослідник може реально здійснити на шляху вивчення проблеми.

Приклад. У відповідності з метою дослідження та висунутою гіпотезою поставлено такі завдання:

  • Здійснити теоретичний аналіз проблеми розвитку етнічної свідомості.

  • Розробити теоретичну модель стереотипізації міжетнічного сприймання у юнацькому віці.

  • Сконструювати репертуарну та рангову решітки методу особистісних конструктів Дж. Келлі для дослідження стереотипів етнічної свідомості.

  • Вивчити особливості міжетнічного сприймання українських юнаків.

  • Дослідити особливості слов’яноцентризму в етнічному самовизначенні українських юнаків та юнок.

Ліміт часу на виконання завдань для самостійної роботи

Пошук та аналіз психосемантичних досліджень

4 години

Лабораторне заняття 1.2. Теоретичний аналіз проблеми психосемантичного дослідження

Зміст лабораторного заняття

  • Теоретичний аналіз проблеми психосемантичного дослідження (1 можлива оцінка)

Завдання для самостійної роботи

  1. Знайти джерела, в яких розкривається проблема окреслена вами у об’єкті та предметі дослідження. Виписати важливі цитати.

  2. Знайти в наукових журналах та іншій літературі опис досліджень близьких за предметом та (або) методами до власного. Проаналізувати знайдені дослідження, виділити їх сильні сторони та обмеження.

Інструкція до лабораторної роботи

Систематизуйте дані теоретичного аналізу проблеми дослідження.

Аналіз предметного поля дослідження – аналіз в межах якого дослідник вивчає та систематизує наукові джерела, які розкривають проблему окреслену у об’єкті та предметі дослідження. Бажано розглянути кілька точок зору на проблему, виділити основні параметри та критерії її аналізу. Аналіз предметного поля, як правило, починається з традиційних підходів викладених у навчальній літературі, далі орієнтуючись на посилання дослідник заглиблюється у наукові статті та монографії. Такий пошук називають “пошуком по дереву посилань”.

Приклад:1 орієнтуючись на об’єкт та предмет дослідження, автор має проаналізувати літературу з таких питань: становлення етнічної свідомості (з детальним аналізом її розвитку в юнацькому віці); структура етнічної свідомості та одиниці її дослідження (місце етнічних стереотипів у структурі етнічної свідомості); особливості міжетнічної перцепції (роль етнічних стереотипів у міжетнічному сприйманні).

Аналіз близьких досліджень не означає, що науковець має знайти роботи ідентичні за теоретичною основою та методами, основне завдання – ознайомитись з тим, що вже було зроблено в обраній сфері. Аналіз робіт інших дослідників дозволяє сформувати загальне уявлення про проблему, виділити малодосліджені напрямки, накреслити власний шлях розв’язку. До того ж важливим завданням, яке розв’язується на цьому етапі, є аналіз можливостей та обмежень методів, що використовують інші дослідники, пошук підвалин для розробки власної дослідницької програми.

Приклад: аналіз, систематизація та порівняння досліджень присвячених вивченню структури та змісту етнічної свідомості, механізмів виникнення етнічних стереотипів та формування етноцентризму тощо; акцент на дослідженнях проведених методом особистісних конструктів Дж. Келлі.

Ліміт часу на виконання завдань для самостійної роботи

Пошук та аналіз наукових джерел

4 години