Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
культура вся .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
313.34 Кб
Скачать

15. Концепція круговороту "локальних цивілізацій" а. Тойнбі:

а) розкрити основні положення концепції А.Тойнбі

б) у чому сутність закону "викликів - та - відповідей"

в) роль творчої ментальності в культурному розвитку

а) британський історик та соціолог Арнольд Тойнбі (1889-1975) оприлюднив "A study of history" (дослідження історії) у 12 томах (1934-1961), в якому переосмислив весь історичний розвиток людства у дусі теорії кругообігу локальних цивілізацій. Всесвітня історія являє собою лише сукупність історій окремих своєрідних та відносно самостійних цивілізацій. Тойнбі нарахував 21 цивілізацій, з яких сьогодні продовжує існувати 7 . Цивілізації - це автономні культурні утворення, які в своєму розвитку проходять стадії виникнення, зростання, надлому та розпаду, після чого вонигинуть, як правило, поступаючись місцем іншій цивілізації. На відміну від Шпенглера А.Тойнбі вивів " емпіричні закони", повторюваності, які дозволяють передбачити головні події у майбутньому.

б) А. Тойнбі шукав механізми, за допомогою яких здійснюються перехід суспільства із статичного стану в динамічний.Рух, що власне й зумовлює процес народження та існування цивілізації. Один з таких законів втілений в законі "виклик - та - відповідь".Згідно з цим законом кожен крок вперед у розвитку цивілізації пов я заний з адекватною (вірною, відповідальною) відповіддю на "Виклик" історичної ситуації. Рушійною силою, яка може дати адекватну відповідь на "Виклик" , є "творча меншість", яка є, за висловом Анрі Берхсона, є носієм "elan vital" ("життєвого пориву"). Саме творча меншість веде за собою "інертну більшість". Не маючи сили вирішити завдання епохи у цьому випадку "творча меншість" перетворюється в "панівну меншість" яка, за словами А. Тойнбі, нав язує не авторитетом, але силою свою владу більшості населення, яку брит. історик іменує " внутрішнім пролетаріатом".

в) намагаючись ввести в свою концепцію елементи поступального розвитку, Тойнбі вбачає прогрес людства у духовному вдосконаленні, в релігійній еволюції від примітивних анімістичних вірувань через універсальні релігії до єдиної синкретичної релігії майбутнього. Тойнбі закликає до відмови від меркантильної філософії та абсолютизації матеріальних цінностей, у відродженні гармонії між людиною та природою.

16. Типологія культури:

а) назвіть основні варінти типології культури

б) розкрити сутність релігійного підходу до типології культури

в) визначити особливості європейського регіону

а)основними варіантами типології культури є: формаційна, цивілізаційна, релігійна, регіональна, парадигмальна та історична. Саме для більш повного та плідного вивчення культури в культурології застосовується метод класифікації, або типології, що являє собою метод наукового пізнання.

б) релігійний підхід пов"язаний з регіональним підходом. Слід відзначити особливу роль релігійного фактору у формуванні культури кожного регіону, визначення специфіки регіональної культури не можливе без аналізу домінуючої релігії. у зв"язку з тим, що панівна релігія віддзеркалює базові духовні цінності суспільства і на цій основі кажуть про конфуціансько-даоський, індо-буддійський, ісламський, християнський тип культури, то можна в рамках регіонального підходу говорити і про релігійну типологію культури. Так, духовною основою формування європ. регіону стало християнство з його ідеєю неповторності людської індивідуальності, що сприяло розвитку особистісного начала в європ. культурі; роль релігійного фактору в формуванні культури регіону найбільш яскраво виявляється в арабо-мусульманській культурі.

в) в модерному світі виділяють такі культурні регіони: європейський, далекосхідний, індійський, тропічно-африканський, арабо-мусульманський, латино-американський.

Основні цінності європейського культурного регіону: раціоналізм, коли людина керується здебільшого розумом; сцієнтизм - культ науки й техніки; антропоцентризм й активізм - коли людина протиставляє себе природі як щось особливе і прагне до активного оволодіння світом; персоналізм - високе цінування особи, її права на свободу, самореалізацію, автономність і пов язаний з цим індивідуалізм; динамізм- орієнтація на нове; демократичні ідеали - свободи, рівності, толерантності.на грунті такої духовності сформувалися європейська цивілізація.