Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
культура вся .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
313.34 Кб
Скачать

25. Культура Нового часу:

а) соціально-економічні передумови культури Нового часу

б) назвіть основні мистецькі напрямки Нового часу

в) розкрийте особливості імпресіонізму

а) Новий час – це епоха розвитку і утвердження капіталістичних відносин. Виняткове значення для культурного розвитку Європи XVII століття мала наукова революція XVI-XVII ст., яка стала підгрунтям для формування нового світогляду. Основи новоєвропейської науки заклали видатні натурфілософи XVI століття (Джордено Бруно, Бернардіно Гелезіо, Парацельс (Теофрост Бомбаст фон Гогенгейм), Миколай Коперник, Джіроламо Кардано), а згодом важливий крок зробив Галілео Галілей, який почав використовувати експеримент та математику для опису отриманих результатів. Виникає експериментально-математичне природознавство як новий засіб пізнання природи та джерело культурних інновацій, що динамізували культуру.

б) Основними мистецькими напрямками Нового часу були бароко та класицизм. Специфічними рисами бароко були: культ прекрасного тіла, динамізм, емоційність, ассиметрия, неясність простору, декоративне домінує над конструктивним, багате внутрішнєоздоблення. Основу барочного світосприйняття складає теза про уснування протиріч як основ життя. Класицизм виходить з уяви про розумну сутність світу та панівну роль розуму у людському житті, про наявність вічних законів краси. Тому представники класицизму прагнули до завершених гармонічних форм, монументальності, ясної і шляхетної простоти стилю та певної ідеалізації.

в) Наприкінці ХІХ-початку ХХ століття зявляється новий художній напрямок – імпресіонізм (fr. Impression – враження), основним завданням вважає витончене відтворення субєктивних вражень та спостережень, мінливих відчуттів і переживань, без заглиблення в їхню суть. Імпресіонізм, на відміну від реалізму, зосередив увагу на нетиповому, що проявляється як унікальне, неповторне. Тому імпресіоністи віддавали превагу безпосередньому спогляданню явищу природи та суспільства, не намагаючись, проте, їх копіювати. Художник імпресіоніст писав предмет не таким, яким він його пізнав в процесі детального розгляду, а таким, яким його спіймав перший погляд – розмиті фігури, відблиски світла, тіні. Зовнішнє це розчиняло форму в середовищі світла. Предмети втратила ясні обриси, майже зникла глибина простору, але зявилась чарівна жвавість зображення. Сутність імпресіоністської естетики полягає в спробі висвітлити глибину унікального неповторного явища, що пройшло крізь тепло людської душі.

26. Культура Новітньої епохи

а) визначте вплив НТР на культурний розвиток б) розкрийте суть глобальних систем в) розкрийте зміст терміну „плюралізм”

а) НТР (науково технічна революція) зіграла винятково визначальну роль в розвитку суспільства та культури. Наука досягла значних вершин практично в усіх царинах буття людини. В найбільш розвинутих крајнах формується постіндустріальне суспільство, для якого характерні такі риси: створення економіки послуг, домінування в суспільстві науково - технічних спеціалістів, панування інформаційного сектору в економіці, зростання соціальној мобільності, темпу життя. Подіј ХХ століття - дві жорстокі світові війни, вихід на історичну арену мільйонів людей, що призвело до появи тоталітарних держав( комунізму, фашизму та нацизму), створення всесвітньој системи ринкових відносин - мали наслідком кризу гуманізму. Відбувається ціннісна абсолютизація грошей. Криза гуманізму пояснюється процесами масовізаціј суспільства, формуванням масовој культури. На відміну від елітарној культури, масова орієнтована на пересічний рівень масового споживача культурној продукціј та відтворює цей рівень. б) Важливою складовою сучасној культури є глобальні системи. Весь комплекс глобальних проблем складається з трьох фундаментальних напрямків розвитку, які описують modus vivendi (спосіб існування) людини у світі. Ці взаємозв’язки – „Людина - техніка”, „Людина – Культура”, „Людина – природа”. В системі „людина – техніка”  виникає загроза з боку використання таких видів енергіј як ядерна, термоядерна тощо. Система „людина - культура” торкається суттєвих рис людського биття. Як зазначають культурологи, скорочення  культурного поля загрожує всім. Ричард Пек, американський письменник, вважає, що існує тенденція втрати національних культур. Система „Людина - природа” складалась тисячоліттями. Спочатку в ній діяли табу, ритуали культи, що адекватно часу забезпечували єдність природного і штучно створеного. Людина мислила синкретично, не виділяючи себе із природного середовища. Матеріалістичний погляд на світ не лише сприяв появі машин і механізмів, а й відділив людину від першооснов буття.

в) В зв’язку з загрозою людству у світогляді сучасного суспільства спостерігаються тенденціј до переходу на позиціј плюралізму ( pluralis- множинний) та толерантності (tolerantis- терплячий) – терпимості до чужих думок та поглядів. Протягом ХХ століття сформувалась традиція - філософія діалогу та полілогу (багатоголосся).