Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Швецова-Водка.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
15.74 Mб
Скачать

Передмова

Сучасний науковий підхід до вивчення бібліографічної діяльності передбачає знайомство студентів з основами бібліографознавства. Бібліографознавство — одна із спеціальних дисциплін, що забезпечують підготовку фахівців з книжкової справи та інформаційної діяльності. Бібліографознавство — це наука про бібліографію, або, інакше кажучи, науково-дослідна діяльність, яка досліджує методи, процеси, результати, умови ефективності бібліографічної діяльності. Бібліографознавство визначають також як наукову дисципліну, що вивчає теорію, історію, методологію, технологію, методику та організацію бібліографії. Отже, складовими частинами бібліографознавства є теорія, історія, методика та організація бібліографії. Вони можуть розглядатися як окремі розділи бібліографічної науки, а викладатися як в одній навчальній дисципліні, так і в різних.

Структура бібліографознавства доволі складна, тому його вивченню присвячують декілька навчальних дисциплін. Серед них важливе місце посідає вивчення теоретичного розділу бібліографознавства: знайомство з основними поняттями і термінами даної науки, її основними положеннями. Саме цим питанням присвячено даний посібник.

Існують різні підходи до навчання бібліографічній спеціальності. Деякі автори вважають за потрібне спочатку ознайомити студентів з історією бібліографії, від її виникнення до сьогодення, і тільки після цього розкривати сучасні проблеми та завдання бібліографічної діяльності. Інші починають вчити майбутніх фахівців практичним вмінням, знанням та навичкам, не вдаючись до їх теоретичного обґрунтування. Треті викладають навчальну дисципліну так, ніби хочуть провести студентів тим шляхом наукового пізнання, що його пройшли вчені-дослідники.

Свої переваги є в кожного з цих підходів. Але є і свої труднощі чи недоліки. Нам здається найбільш придатним такий підхід, коли спочатку студенти оволодіють сучасною системою понять, що її розробило бібліографознавство, а потім на її підставі познайомляться із сучасним станом бібліографії. І тільки після цього вивчатимуть історію бібліографії, особливості організації та методики бібліографічної роботи бібліотек чи інші розділи бібліографознавства.

С.8

У такому разі теоретичний розділ буде першим у навчальній дисципліні, яка започатковує навчання бібліографії. Це не означає, що тут розглядатимуться всі теоретичні проблеми бібліографії. Краще за все розв'язувати окремі теоретичні проблеми безпосередньо при розгляді того чи іншого практичного питання. Перше знайомство з бібліографією доцільно обмежити головними теоретичними питаннями, що забезпечать загальне знайомство з бібліографією.

Даний навчальний посібник складається з двох частин. Частина перша— "Основи теорії бібліографії" — це лише вступна частина навчального курсу, що не збігається з теорією бібліографії в цілому, як розділом бібліографічної науки. Дана частина торкається лише головних питань теорії бібліографії, але з широкого кола проблем, які докладніше вивчатимуться в інших розділах або курсах.

Друга частина — "Бібліографознавство як наука" — подає матеріал узагальнюючого змісту, що характеризує бібліографічну науку в цілому: її об'єкт, предмет, методи, зв'язки з іншими науками тощо.

С.9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]