Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Швецова-Водка.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
15.74 Mб
Скачать

10.4. Бібліографознавство і книгознавство

Дуже тісний зв'язок існує між бібліографознавством і книгознавством. Як відомо, виникнення бібліографії пов'язували із завданням вивчення книг (тобто бібліографія трактувалася як наука про книгу). Так формувалася початкова книгознавча концепція бібліографії, у якій саме бібліографія визначалась як

_____________________

1 Барсук А.И. Теоретико-методологические проблемы общего библиографоведения: Автореф. дис. д-ра пед наук. —М., 1978. —С. 12—14.

С.196

Рис. 10.3. Принципова схема книгознавства за А.І.Барсуком

С.197

наука, що вивчає книгу. На початкових етапах розвитку науки поняття "бібліографія" і "книгознавство" сприймалися як синоніми.

Але таке трактування залишилося тільки фактом історії. Сучасний підхід потребує порівняння бібліографознавства з книгознавством, а бібліографії (практичної бібліографічної діяльності, бібліографічної справи) — з книжковою справою.

Співвідношенню бібліографознавства і книгознавства присвячено багато наукових праць. Розглянемо деякі концепції, у яких це співвідношення показано найбільш яскраво.

В концепції Абрама Ілліча Барсука 1 (див. рис. 10.3) бібліографічна справа розглядалася як відносно самостійна частина книжкової справи. Остання подана як сукупність галузей практичної діяльності, які забезпечують опублікування і просування твору людського мислення до читача. Книгознавство загалом трактувалося як комплексна наукова дисципліна, що складається з декількох часткових дисциплін, присвячених вивченню історії, теорії, методики та організації певних ділянок (галузей) книжкової справи, а також загальної теорії книгознавства. Бібліографознавство трактувалося як одна з часткових книгознавчих дисциплін.

Інша концепція — Євгена Львовича Немировського — полягала в тому, що склад книжкової справи розглядався як сукупність галузей діяльності, які забезпечують поступово окремі стадії переробки соціальної інформації (див. табл. 10.2) 2.

Таблиця 10.2. Складові частини книжкової справи за Є. Л. Немировським

Стадії переробки соціальної інформації

Складові частини книжкової справи

1. Обробка інформації

1. Редагування

2. Реєстрація інформації (її фіксу­вання)

2. Поліграфічне виробницт­во

3. Поширення (передавання) інформації

3. Книжкова торгівля

4. Зберігання інформації

4. Бібліотечна справа

5. Пошук інформації

5. Бібліографія

_______________________

1 Барсук А.И. Библиографоведение в системе книговедческих дисциплин:

Методолог. очерк. —М.: Книга, 1975. —С. 28—29.

2 Немировский Е.Л. Некоторые вопросы общей теории книговедения и история книги // Проблеми рукописной и печатной книги. —М., 1976. – С.11-19.

С.198

Є.Л. Немировський вважав, що вивчення кожної галузі книжкової справи формує окремі книгознавчі дисципліни:

науку про видавничу справу;

науку про поліграфічне виробництво;

науку про книжкову торгівлю — бібліополістику;

бібліотекознавство;

бібліографознавство.

Але ці дисципліни не повністю відокремлені одна від одної; існують деякі ділянки перетину. Книгознавство загалом, як комплексна наука охоплює всі перераховані наукові дисципліни, але

Рис. 10.4. Склад книгознавства в концепції Є.Л. Немировського

Умовні позначення:

1 Наука про видавничу справу

2 Наука про поліграфію

3 Бібліополістика

4 Бібліотекознавство

5 Бібліографознавство

6 Книгознавство

неповністю: існують деякі ділянки в кожній дисципліні, що виходять за межі книгознавства. Таке співвідношення показане на рис. 10.4.

Існують також інші погляди на місце бібліографії в складі книжкової справи і, відповідно, на співвідношення бібліографознавства з книгознавством.

С.199

Наприклад, Аркадій Васильович Соколов вважає, що бібліографія являє собою "пізнавальну інфраструктуру галузей книжкової справи (або ширше — соціально-комунікаційних галузей)". Інфраструктура — це галузь, яка забезпечує функціонування інших галузей, тобто в даному випадку бібліографія забезпечує функціонування інших галузей книжкової справи (бібліотечної справи, книжкової торгівлі, статистики друку) та науково-інформаційної діяльності. "Пізнавальність" бібліографії — в тому, що вона створює певне знання (відомості про документи). Але співвідношення бібліографознавства з книгознавством та іншими галузями знання, на думку А. В. Соколова, можна зрозуміти тільки в тому разі, якщо розглядати їх з позиції "узагальнюючої теорії" — соціальної інформатики 1.

Необхідність застосування теорії соціальної інформації для визначення книжкової справи та книгознавства, їх співвідношення зі суміжними галузями практичної діяльності та наукового знання розуміють також інші вчені-книгознавці.

Зокрема, Аліса Олександрівна Бєловіцька стверджує, що бібліографознавство — це частина книгознавства, предметом якої є виявлення сутності форм відбиття книжкового видання у бібліографічній діяльності 2.

Олександр Андрійович Гречихін вважає бібліографію "галуззю інформаційної діяльності, основною суспільною функцією якої є управління процесом виробництва, поширення та використання соціальної інформації у суспільстві, тобто інформаційне управління", а бібліографознавство — однією з книгознавчих дисциплін 3.

Іосиф Євсейович Баренбаум говорить про необхідність розвитку узагальнюючої теорії дисциплін інформаційно-комунікаційного циклу, до яких належать книгознавство і бібліографознавство 4.

___________________

1 Соколов А.В. Библиография как область духовного производства // Соколов А.В. Ретроспектива-60. – СПб., 1994. – С. 133.

2 Беловицкая А.А. Общее книговедение: Учеб. пособие для студентов вузов по спец. "Книговедение и организация кн. торговли". -М.: Книга, 1987. - С. 102-121, 162-238.

3 Гречихин А.А. Общая библиография: Теорет.-методолог. основы: Учеб. пособие / Моск. полигр. ин-т. —М., 1990. —С. 11, 15.

4 Баренбаум И.Е. Информационно-коммуникативные науки в свете эволюции средств информации и коммуникации // Книга: Исслед. и материалы. 1990. -Сб. 61. -С. 31-47.

С.200

Рис. 10.5. Місце бібліотечно-бібліографічної діяльності в соціальному комунікаційно-інформаційному процесі

На наш погляд, бібліографічна практична діяльність нерозривно пов'язана з усіма елементами книжкової справи, починаючи від автора твору, призначеного до видання, і до споживача

С.201

інформації, який при ознайомленні з книгою здійснює інформаційно-споживчу бібліографічну діяльність. Щодо видавничої справи, книжкової торгівлі та бібліотечної справи, то бібліографічна практична діяльність є органічно вплетеною в їхню діяльність, тому що складає бібліографічний контур у кожній з перелічених галузей книжкової справи (див. рис. 6.1). Найбільш тісно бібліографічна практична діяльність пов'язана з бібліотечною справою, яка акумулює бібліографічну інформацію, вироблену на попередніх етапах життя книги, доповнює її власними бібліографічними дослідженнями, переробляє в компактну, доступну для огляду та узагальнення форму і забезпечує користувачів бібліотеки як книгами, так і бібліографічною інформацією. Крім того, аналіз накоплених масивів бібліографічної інформації дає підстави для аналізу документально-інформаційних потоків, який може бути корисним як для книжкової справи, так і для суспільства в цілому. Місце бібліотечно-бібліофафічної діяльності в соціальному комунікаційно-інформаційному процесі відбите на рис. 10.5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]