Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Швецова-Водка.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
15.74 Mб
Скачать

Тема 10. Бібліографознавство в системі суміжних галузей знань

10.1. Основні вимоги до порівнянь бібліографознавства

Із суміжними галузями знань

Місце бібліографознавства серед суміжних галузей знань можна зрозуміти, якщо визначити об'єкт бібліографознавства і порівняти його з об'єктами суміжних наукових дисциплін.

Найважливішою вимогою при такому порівнянні є необхідність порівнювати окремо кожну наукову дисципліну — з іншими науковими дисциплінами, а галузь практичної діяльності — з іншими галузями практичної діяльності. Наприклад, можна порівнювати бібліографознавство з бібліотекознавством, книгознавством, інформатикою. А бібліографію (точніше, практичну бібліографічну діяльність) можна порівнювати з бібліотечною справою, книжковою справою, науково-інформаційною діяльністю.

Некоректно і безрезультатно порівнювати будь-яку наукову дисципліну з яким-небудь видом практичної діяльності. Тому раніше, коли в теорії бібліографії не було уявлення про розмежування практичної бібліографічної діяльності з бібліографознавством (наукою про цю діяльність), було чимало невдалих спроб

Таблиця 10.1. Галузі практичної діяльності і наукові дисципліни

Галузі практичної діяльності

Наукові дисципліни

1. Бібліографія (практична біб­ліографічна діяльність; бібліографічна справа)

1 . Бібліографознавство

2. Бібліотечна справа

2. Бібліотекознавство

3. Науково-інформаційна діяль­ність (Н ІД)

3. Інформатика (наукова)

4. Книжкова справа

4. Книгознавство

5. Архівна справа

5. Архівознавство

6. Соціальна комунікаційно-інформаційна діяльність

6. Соціальна інформатика (інформологія; теорія соціаль­них комунікацій)

С.191

порівняти, наприклад, бібліотекознавство і бібліографію, або бібліографію і інформатику.

Покажемо у вигляді таблиці галузі практичної діяльності і наукові дисципліни, котрі їх вивчають (див. табл. 10.1).

Отже, наукові дисципліни можна порівнювати тільки з науковими дисциплінами. Але для такого порівняння необхідно обов'язково з'ясувати спочатку співвідношення об'єктів цих дисциплін, тобто — галузей практичної діяльності, що їх вивчають дані дисципліни.

10.2. Бібліографознавство і бібліотекознавство

Порівнюючи галузі практичної діяльності — бібліографічну та бібліотечну справу, вчені дійшли висновку, що ці галузі збігаються частково (див. рис. 10.1). Практична бібліографічна діяльність значною мірою здійснюється у межах бібліотечної справи (цифрою 2 позначено ділянку збігу). Але існують такі ділянки бібліографії (1) та бібліотечної справи (3), які не залежать одна від одної. За межами бібліотечної справи здійснюється

БІБЛІОГРАФІЧНА БІБЛІОТЕЧНА

СПРАВА СПРАВА

Рис. 10.1. Співвідношення бібліографії з бібліотечною справою

Умовні позначення: 1 - бібліографія поза бібліотечною справою;

2 - ділянка перетину бібліографії та бібліотечної справи; 3 -

бібліотечна справа без бібліографічної діяльності

С.192

великий обсяг робіт, що пов'язані зі створенням бібліографічної інформації (Б1) та її поширенням серед споживачів. З іншого боку, у межах бібліотечної справи існують такі процеси діяльності, що не стосуються БІ.

Це співвідношення, на перший погляд, має доволі ясний, зрозумілий вигляд. Але є такі питання, що викликають дискусію. Наприклад, складання бібліотечних каталогів — це бібліографічний процес чи ні? З одного боку, цей процес пов'язаний із створенням БІ — бібліографічних описів, з їх об'єднанням у каталоги, своєрідні бібліографічні посібники. Тобто природа процесу каталогізації бібліотечних фондів — бібліографічна. З іншого боку, процес каталогізації фондів у бібліотеці завжди був відокремлений від "суто бібліографічних" процесів складання бібліографічних картотек або списків, покажчиків літератури. Наукове пізнання процесів каталогізації також розвивалося окремо від пізнання бібліографії. Навчальна дисципліна "Бібліотечні каталоги" входила до складу дисциплін кафедри бібліотекознавства, а не бібліографознавства. Отже, процеси бібліотечної каталогізації, маючи бібліографічну природу, вивчалися дисциплінами, що належать до бібліотекознавства.

Є ще інші процеси бібліотечної діяльності, які мають бібліографічну природу, тому що пов'язані із створенням чи використанням БІ, але вивчаються вони в наукових дисциплінах бібліотекознавчого циклу (наприклад, застосування бібліографічних картотек у процесах комплектування бібліотечного фонду, або використання БІ в процесах бібліотечного обслуговування читачів тощо.). Тому певну частину бібліотекознавства можна назвати "бібліографічним бібліотекознавством".

З іншого боку, у бібліографознавчих дисциплінах значна увага приділяється особливостям бібліографічної діяльності саме в умовах бібліотеки. Історично так склалося, що бібліографознавчі наукові та навчальні дисципліни розвивалися переважно в бібліотечних установах або в бібліотечних інститутах. Тому значна частина бібліографознавства може бути названа "бібліотечним бібліографознавством".

Водночас, бібліографознавство має розглядати значний обсяг питань, які виходять за межі бібліотечної справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]