Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Швецова-Водка.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
15.74 Mб
Скачать

Тема 1. Поняття бібліографічної інформації

1.1. Система "документ — споживач" як джерело виникнення бібліографічної інформації

Система "документ — споживач інформації" — це частина чи підсистема системи документальної комунікації. Вона може розглядатися як самостійна система, тому що документ, створений комунікантом для передачі інформації, відокремлюється від нього, існує сам по собі. Для споживача сам документ є джерелом інформації, з яким у нього встановлюються різні відношення.

Система "документ — споживач" складається з двох основних елементів: документа і споживача. Крім них, вона містить у собі різні відношення між документами та споживачами інформації та, за потребою, — посередників, які допомагають споживачу одержувати інформацію з документа.

Основи теорії бібліографічної інформації (Б1) були розроблені Олегом Павловичем Коршуновим 1 і викладені у підручнику 2. Тим, хто бажає одержати повну інформацію з цього питання, радимо звертатися до вказаних першоджерел.

Система "документ — споживач" (або її різновид — система "книга — читач") вважається джерелом виникнення БІ. Причина виникнення БІ полягає в тому, що між документом і споживачем (або між книгою та читачем) не завжди встановлюються відношення відповідності. Відповідність між документом і споживачем існує тоді, коли документ доступний для споживача з погляду свого місцезнаходження, можливості використання з метою одержання інформації, зрозумілості змісту і т.п.

Між документом і споживачем можливі також відношення суперечності, які інакше називають "інформаційними бар’єрами”.

_________________________

1 Коршунов О.П. Проблеми общей теории библиографии: (Моногр.). — М.: Книга, 1976. - 191с.

2 Коршунов О. П. Библиографоведение. Общий курс: Учеб. для библ. фак. ин-тов культуры, ун-тов и пед. вузов. — М.: Кн. палата, 1990. — С. 14-64; Коршунов О. П. Библиографоведение. Обший курс. 4.1. Основы теории библиографии: Учеб. для библ.-информ. фак. вузов / МГУКИ. В 2-х кн. М., 2001.

С.13

Причини виникнення інформаційних бар'єрів (або суперечностей) полягають у дискретній формі існування (тобто відокремленості, відособленості) та якісній неоднорідності як документів, так і споживачів. Це означає, що в суспільстві існують не один документ і не один споживач, які відразу знаходять одне одного. Не завжди той чи інший документ потрапляє до того (чи такого) споживача, котрому він призначений. Так само окремий споживач не завжди відразу знаходить той (чи такий) документ, у якому міститься потрібна для нього інформація.

Інформаційні бар'єри між документом і споживачем (або книгою та читачем) привертали увагу багатьох дослідників. Вони описували окремі інформаційні бар'єри чи всю їхню сукупність, класифікували їх і вивчали походження та можливості усунення того чи іншого бар'єра.

Існує поділ інформаційних бар'єрів на об'єктивні — тобто такі, що не залежать ані від документів, ані від споживачів, і суб'єктивні, що виникають завдяки певним властивостям документів або споживачів. Суб'єктивні бар'єри, у свою чергу, можна поділити на такі, що залежать від споживачів; такі, що залежать від авторів документів; такі, що залежать від того комунікаційного посередника, який допомагає виникненню документа (наприклад, видавництва чи друкарні); і такі, що залежать від того комунікаційного посередника, який допомагає документу потрапити до споживача (наприклад, книжкової торгівлі чи бібліотеки).

Така класифікація інформаційних бар'єрів допомагає виділити ті бар'єри, на вивчення яких треба спрямувати зусилля в тому чи іншому випадку. Але деякі бар'єри можуть належати не до однієї категорії, а до кількох, залежно від аспекту розгляду.

Наприклад, візьмемо "змістовий бар'єр": коли споживач не розуміє змісту документа. Ми можемо його розглядати як такий, що залежить від споживача, бо останній не має відповідної підготовки, щоб зрозуміти зміст документа. Але можна сказати також, що в цьому бар'єрі винен автор документа, який не зміг (або не побажав) викласти зміст документа так, щоб інформація стала доступною споживачеві. У змістовому бар'єрі може бути винний також перший комунікаційний посередник — редакція чи видавництво, якщо вони не звернули увагу автора на складність викладення змісту документа. Подоланню змістового бар'єра

С.14

може сприяти (або не сприяти) другий комунікаційний посередник — бібліотекар-бібліограф, який може пояснити читачеві зміст документа в анотації, рефераті чи в індивідуальній бесіді.

Отже, змістовий бар'єр може розглядатися як суб'єктивний і такий, що залежить від того чи іншого елемента системи документальної комунікації. Але цей бар'єр може розглядатися і як об'єктивний, якщо звернути увагу на зміст тієї інформації, що підлягає передаванню. Наприклад, повідомлення, що складається з науково-технічних термінів та формул, об'єктивно є складнішим, ніж повідомлення побутового характеру.

Або візьмемо бар'єр просторовий, тобто недоступність документа споживачеві у просторі. Його можна вважати об'єктивним, тобто таким, що не залежить ні від документа, ні від споживача. Але можна розглядати і як суб'єктивний бар'єр, що залежить від споживача, який може тим чи іншим шляхом діставатися до документа. Можна вважати цей бар'єр і таким, що залежить від комунікаційного посередника — книжкової торгівлі чи бібліотечної справи, які в змозі доставити чи наблизити документ до читача.

Можна навести ще й інші приклади, коли той чи інший бар'єр може розглядатися як суб’єктивний чи об'єктивний.

Дамо загальний перелік інформаційних бар'єрів (або суперечностей між документом і споживачем), не поділяючи їх на об'єктивні чи суб'єктивні:

1) змістовий (про нього йшлося);

2) просторовий (теж йшлося);

3) мовний (коли споживач не знає мови, якою написаний документ);

4) кількісний (коли кількість документів, в яких міститься потрібна споживачеві інформація, перевищує його можливості ознайомитися з усіма документами; або навпаки: коли невелика кількість документів не дає можливості ознайомитися з їх змістом багатьом бажаючим споживачам);

5) психологічний (коли споживач має певні психологічні упередження щодо документів деяких видів, типів, жанрів тощо);

6) орієнтаційно-вибірний (коли споживач не вміє орієнтуватися серед документів і вибирати ті, що потрібні);

7) якісний (коли споживач не може вибрати кращі документи з багатьох, що існують).

С.15

Цей перелік не є вичерпним, його можна продовжити.

Для того щоб акт комунікації здійснився, тобто щоб інформація надійшла до споживача, треба подолати існуючі бар'єри, тобто зняти суперечності між документом і споживачем. Виникає об'єктивна потреба в засобах подолання цих суперечностей. Одним із таких засобів є бібліографічна інформація (БІ).

БІ — це інформація про документи, потрібна для їх ідентифікації та використання. Ідентифікація (від лат. identefico — ототожнення) — це уподібнення, встановлення тотожності об'єктів на підставі тих чи інших ознак 1. БІ виникає як результат аналітико-синтетичної обробки документів і виконує роль посередника в документальній комунікації (між документом і споживачем інформації). БІ — це відомості про документи певним чином упорядковані та цілеспрямовані і такі, що використовуються з метою зняття суперечностей у системі "документ — споживач" і встановлення відповідностей між головними елементами цієї системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]