Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая метод.вказ.н,ф к.х.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Змістовий модуль I. Неорганічна хімія

ТЕМА 1. Основні поняття та закони хімії. Класи неорганічних сполук.

Атоми та елементи. Відносні атомні та молекулярні маси. Моль. Молярна маса. Закон збереження маси речовин. Закон постійності складу. Закон еквівалентів. Закон кратних відношень. Закон Авогадро. Класифікація класів неорганічних сполук. Кислоти. Солі. Оксиди. Основи. Луги. Амфоліти.

ТЕМА 2. Будова атома та періодичний закон Д.І. Менделєєва.

Первинні моделі будови атома. Сучасна модель стану електрону в атомі. Квантові числа. Принцип Паулі. Правило Клечковського. Електронні формули. Правило Хунда. Відкриття Д.І. Менделєєвим періодичного закону. Структура періодичної системи. Фізичний зміст періодичності властивостей елементів. Склад атомних ядер. Ядерні реакції.

ТЕМА 3. Хімічний зв’язок та будова молекул.

Типи хімічного зв’язку. Ковалентний зв’язок. Метод валентних зв’язків. Донорно-акцепторний механізм утворення ковалентних зв’язків. Гібридизація орбіта лей. Полярний та неполярний ковалентний зв’язок. Метод молекулярних орбіта лей. Йонний зв’язок. Металевий зв’язок. Водневий зв’язок. Міжмолекулярні взаємовідносини. Типи кристалічних ґраток. Хімічний зв’язок та валентність.

ТЕМА 4. Основні закономірності протікання хімічних реакцій.

Перетворення енергії при хімічних реакціях. Термохімія. Термохімічний розрахунок. Швидкість хімічних реакцій. Залежність швидкості хімічних реакцій від концентрації реагуючих речовин. Залежність швидкості реакції від температури та від природи реагуючих речовин. Каталіз. Швидкість реакцій у гетерогенних системах. Необоротні та оборотні реакції. Принцип Ле Ательє. Термодинамічні величини. Внутрішня енергія та ентальпія. Ентропія та енергія Гібса. Хіміко-термодинамічні розрахунки.

Тема 5. Гідроген. Хімія лужних металів. Хімія лужно - земельних елементів.

Положення в періодичній системі та будова атому та молекули гідрогену. Одержання та застосування гідрогену. Водневі сполуки металів і неметалів. Вода і пероксид гідрогену. Будова, властивості та застосування. Положення в періодичній системі та будова атомів елементів І А підгрупи. Одержання, властивості та застосування лужних металів. Оксиди, гідроксиди та солі лужних та лужноземельних металів. Калій, натрій– як біологічноактивні елементи. Природні сполуки лужних металів. Роль калію і натрію у біохімії рослин і вгрунтах. Форми калию в ґрунті. Положення в періодичній системі та будова атомів елементів ІІ А підгрупи. Властивості та застосування берилію тв його сполук. Одержання, властивості та застосування лужноземельних металів. Оксиди, гідроксиди та солі лужноземельних металів. Жорсткість води та способи її уникнення.

ТЕМА 6. Хімія елементів ІІІ-А підгрупи. Хімія елементів IV-A підгрупи.

Положення в періодичній системі і будова атомів елементів ІІІ-А підгрупи. Бор і його сполуки. Поняття про мікроелементи та мікродобрива. Одержання, властивості та застосування алюмінію і його сполук. Положення в періодичній системі і будова атомів елементів ІV-А підгрупи. Карбон. Силіцієм. Станум. Плюмбум.

ТЕМА 7. Хімія елементів V-А підгрупи. Мінеральні добрива.

Положення в періодичній системі і будова атомів елементів V-А підгрупи. Нітроген. Фосфор. Фосфорні добрива. Арсенікум. Поняття про пестициди. Мінеральні добрива.

ТЕМА 8. Хімія елементів VІ-А та VІІ-А підгрупи.

Положення в періодичній системі і будова атомів елементів VI-А та VII – A підгрупи. Кисень. Сульфур. Фтор. Хлор. Бром. Йод. Поняття галогени та халькогени.

ТЕМА 9. Хімія d-елементів.

Загальна характеристика елементів побічних підгруп. Хімія елементів ІІІ В груп. Хімія елементів ІV- V В груп. Хімія елементів підгруп хрому. Хімія елементів підгрупи мангану. Хімія елементів родини заліза. Хімія елементів І-ІІ В груп.

ТЕМА 10. Комплексні сполуки.

Визначення комплексних сполук. Основні поняття координаційної теорії. Номенклатура комплексних сполук. Типи комплексних сполук. Хімічний зв’язок у комплексних сполуках. Ізомерія комплексних сполук. Дисоціація комплексов у водних розчинах. Константи стійкості комплексов. Значення комплексних сполук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]