Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая метод.вказ.н,ф к.х.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Дисоціація слабких електролітів

Слабкі електроліти, на відміну від сильних, дисоціюють на іони зворотно, між молекулами та іонами встановлю­ється рівновага, стан якої характеризується константою дисоціації (константа рівноваги). Наприклад, для оцтової кислоти:

СН3СООН ⇄ Н+ + СН3СОО-

(8)

Значення константи дисоціації можна зв'язати з величиною ступеня дисоціації а, який відповідає відношенню концентрації дисоційованих молекул до вихідної (аналітичної) концентрації . Концентрацію кислоти, що розпалась на іони, можна виразити співвідношенням: [Н+ ] = [СН3СОО-] = α*С . Рівноважна концентрація недисоційованих молекул дорівнює С - α*С. Підставивши ці значення у вираз для константи рівноваги (8), дістанемо рівняння, яке називається за­коном розбавлення:

(9)

Під час розбавлення концентрація оцтової кислоти в розчині зменшується. Відповідно до принципу Ле Шательє рівновага в системі зсувається так, щоб послабити змен­шення кількості розчинених частинок. Збільшенню числа частинок у розчині сприяє процес дисоціації (1 молекула СН3СООН —> 2 іони), і α зростає. Але це збільшення відбу­вається так, що константа дисоціації залишається сталою, оскільки вона не залежить від концентрації.

Рівновага процесу дисоціації зміщується й тоді, коли в розчин вводити надлишок одного з іонів, що утворюються в результаті дисоціації (такі іони називають однойменними). Так, якщо до розчину оцтової кислоти додати роз­чинної у воді солі цієї кислоти, наприклад СН3СООNа, остання повністю дисоціює на іони:

СН3СОONа = СН3СОO- + Na+,

підвищуючи концентрацію ацетат-іонів СН3СОО- у розчині. Згідно з принципом ле Шательє рівновага дисоціації оцтової кислоти зміститься так, щоб послабити зростання концен­трації цих іонів у розчині, тобто в бік утворення вихідної речовини - оцтової кислоти. Ступінь дисоціації кислоти при цьому зменшиться. Отже, збільшення [СН3СОО-] призводить до зміни концентрацій усіх частинок у розчині: зменшення [Н+], збільшення [СН3СООН], але так, щоб значення константи дисоціації залишалося незмінним.

Таким чином, за сталої температури константа дисоці­ації слабкого електроліту є сталою величиною і може ви­користовуватись для характеристики сили такого електроліту, а ступінь дисоціації - для характерис­тики стану рівноваги в системі.

Зміна температури впливає як на значення констант дисоціації так і ступенів дисоціації слабких електролітів, але її вплив найчастіше є не дуже значним.

Слабкі електроліти, з однієї молекули яких внаслідок дисоціації утворюється більш ніж два іони, дисоціюють ступінчасто, і кожному ступеню відповідає своє значення константи дисоціації, наприклад:

H2S ⇄ H+ +HS-

HS- ⇄ H+ S2-

Перший ступінь дисоціації є значно більшим від наступ­них, тобто К12. Спрощено це можна пояснити тим, що ка­тіон Н+ на другій стадії долає сильніше притягання двозарядного аніона S2-, ніж однозарядного НS- на першій стадії. Оскільки ступені дисоціації окремих стадій процесу суттєво різняться між собою, їх не об'єднують в загальне рівняння:

Н2S ⇄ 2Н+ + S2-

Проте іноді для розрахунків використовують загальну константу дисоціації, яка дорівнює добуткові констант ок­ремих стадій:

Кдис= К12= *=

Ступінчасто дисоціюють також кислі та основні солі. Так, кисла сіль - гідрокарбонат натрію подібно до середніх солей повністю дисоціює на катіон металу та аніон кис­лотного залишку:

NаНСО3 = Na+ + НСО3-,

наступна ж стадія дисоціації залишку слабкої кислоти іде зворотно і в тій мірі, в якій дисоціює карбонатна кислота за другим ступенем:

НСО3- = Н+ + СО32-

Аналогічно відбувається дисоціація основних солей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]