Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAN_TYeMA_1_-_9.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

ПРОГРАМА

дисципліни «Економіка підприємства»

Ч а с т и н а І

Тема 1. Теорії та моделі підприємств

Моделювання як спосіб вивчення властивостей і зв'язків підприємств. Механістична модель ( модель раціональної бюрократії). Модель організації як колективу людей. Модель складної ієрархічної системи. Модель підприємства як суспільного інституту. Концепції фірм, за типами виникнення, діяльності та ліквідації

Тема 2. Основи підприємництва

Сутність і функції підприємництва. Економічна основа підприємництва. принципи та передумови підприємництва. Види та сфери підприємницької діяльності. Форми організації та організаційні одиниці підприємництва. Суб’єкти підприємницької діяльності. Державне регулювання підприєм-ницької діяльності. Державна реєстрація і порядок ліквідації суб’єктів підприємництва. Договірні взаємовідносини та партнерські зв’язки в підприємницької діяльності.

Тема 3. Види підприємств, їх організаційно-

правові форми

Поняття підприємства, його ознаки. Класифікація видів підприємств. Форми об’єднань підприємств в Україні. Економічні особливості діяльності різних видів підприємств.

Тема 4. Зовнішнє середовище господарювання

підприємства

Поняття і характеристика зовнішнього середовища підприємства. Основні характеристики зовнішнього середовища. Мікросередовище функціонування підприємства. Макросередовище функціонування підприємства.

Тема 5. Структура та управління підприємством

Сутність та сучасні принципи управління. Функції управління підприємством. Методи управління підприємством. Організаційні структури управління підприємством.

Тема 6. Основний капітал

Поняття і класифікація основного капіталу підприємства. Класифікація основних фондів за виробничим призначенням. Виробнича структура основних фондів, чинники, що впливають на неї. Облік і оцінка основних фондів. Види і показники зношування основних фондів. Поняття амортизації основних фондів, норми амортизації. Методи амортизації основних фондів. Ремонт основних фондів, види ремонтів та їх фінансування. Розширене відтворення основних фондів. Показники використання основних фондів підприємства. Показники руху основних фондів підприємства. Напрямки поліпшення використання основних фондів підприємства.

Тема 7. Оборотний капітал

Поняття, склад та структура оборотного капіталу. Нормування витрат матеріальних ресурсів. Показники використання матеріальних ресурсів. Джерела і шляхи економії матеріальних ресурсів. Оборотні кошти підприємства, їх структура. Джерела формування оборотних коштів підприємства. Нормування оборотних коштів підприємства. Оборотність оборотних коштів, показники оборотності. Вплив оборотності оборотних коштів на кінце­ві результати роботи підприємства. Значення та шляхи прискорення оборотності оборотних коштів підприємства.

Тема 8. Персонал підприємства, продуктивність

і оплата праці

Персонал підприємства, його склад і структура. Класифікація персоналу підприємства. Чинники, що впливають на зміну професійно-кваліфікаційного складу кадрів підприємства. Кадрова політика підприємства і управління персоналом. Набір, підготовка і перепідготовка персоналу підприємства. Розрахунок чисельності працюючих на підприємстві. Показники руху робочої сили на підприємстві. Продуктивність праці, показники, чинники та методи її вимірювання. Планування продуктивності праці. Мотивація як стимулювання до високопродуктивної праці, її моделі і методи. Поняття і види, функції заробітної плати. Шляхи росту заробітної плати. Тарифна система як основа організації оплати праці, її елементи. Форми і системи оплати праці. Загальний фонд оплати праці підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]