Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAN_TYeMA_1_-_9.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

3. Елементи формування виробничої програми підприємства

Формування виробничої програми підприємства базу­ється на таких елементах:

  1. На основі вивчення, аналізу і перспектив розвитку ринкового попиту підприємством укладаються зі споживачами-покупцями (торговельними підприємствами, гуртови­ми посередниками, біржами) угоди на постачання певних видів продукції.

  2. Державні контракти є засобом забезпечення потреб споживачів, що фінансуються за рахунок Державного бюджету, та поновлення державного резерву. Держава при цьому гарантує оплату поставок продукції та забезпечує її виробництво найважливішими видами ресурсів.

  3. Державні замовлення є засобом стимулювання збіль­шення виробництва у пріоритетних галузях, впровадження нових технологій, випуску дефіцитних видів продукції, дер­жавної підтримки важливих наукових досліджень. Держава може надавати пільги підприємствам-виробникам, але не за­безпечує їх фінансовими ресурсами.

  4. Портфель замовлень на продукцію інших споживачів формується на основі контрактів між підприємствами-виробниками і підприємствами-споживачами та відображає його постійні прямі господарські зв'язки. Такі контракти періодично переглядаються та поновлюються.

  5. Частина продукції підприємства може споживатися безпосередньо ним самим. Тому виробнича програма по­винна враховувати цю кількість. Вона визначається на ос­нові балансів матеріальних ресурсів, які відображають по­требу у них та джерела її покриття.

4. Показники виробничої програми підприємства

В основу планування виробничої програми покладена система показників обсягу виробництва, яка включає натуральні і вартісні показники.

Номенклатура — це перелік назв окремих видів продукції, а асорти­мент — це різновид виробів в межах даної номенклатури.

Трудові показники

необхідні для узагальненої оцінки обсягів діяльності підприємства, яке виробляє ши­рокий асортимент продукції, для співставлення витрат з отриманим прибутком, оцін­ки ефективності діяльності підприємства

Вартісні показники

Оскільки продукція завжди відтворюється в натуральній і вартісній формах, то виробнича про­грама підприємства має дві складові: перша — обсяг виробництва в натуральних вимірниках; друга — вартість обсягу виробництва продукції. З урахуванням цього здійснюються розробка і форму­вання виробничої програми.

Показники виробничої програми

Кількісні

вартісні, натуральні, умовно-натуральні, трудові

сортність, марка, вміст корисного компонента, частка продукції, що відповідає світовим стандар­там, частка експортної продукції

Якісні

Натуральні показники

характеризують виробничу спеціалізацію підприємства та частку на ринку того чи ін­шого продукту

використовуються у внутрішньовиробничо­му плануванні для оцінки трудомісткості одиниці продукції та виробничої програми

Універсальними показниками в системі оцінки обсягів виробництва та реалізації продукції є вартісні, до яких відносяться:

  • товарна продукція,

— умовно-чиста,

  • валова продукція,

— нормативно-чиста,

  • реалізована,

— валовий оборот

  • чиста,

— внутрішньозаводський оборот.

Товарна продукція — характеризує обсяг готової продукції, напівфаб­рикатів, призначених для реалізації на сторону (іншим підприємствам), а також робіт і послуг промислового характеру, що виконані для інших підприємств

ТП = ГП + ПФ + Пп + Об,

де ГП — готова продукція;

ПФ — напівфабрикати, що реалізуються на сторону (іншим підприєм­ствам);

Пп __ роботи промислового характеру, що виконуються для інших під­приємств, своїх підрозділів;

Об — вартість обробки продукції з давальницької сировини.

Валова продукція характеризує загальний обсяг виробництва, тобто об­сяг виготовленої продукції, робіт, послуг, виконаних на підприємстві за певний (плановий) період у незмінних (порівнянних) цінах.

ВП = ТП ± ( НПп - НПк ),

де НПП, НПК — вартість залишків незавершеного виробництва відпові­дно на початок і кінець планового періоду, грн.

Валовий оборот характеризує загальний обсяг продукції, робіт, що ви­готовлені на підприємстві всіма його підрозділами, незалежно від при­значення (для власних цілей чи для реалізації на сторону) за певний (плановий)період

ВО = ВП + ВЗО,

де ВЗО — внутрішній заводський оборот

Чиста продукція підприємства характеризує додаткову (нову) вар­тість, що створена наданому підприємстві за певний (плановий) період.

ЧП = ТП - МВ - А,

де МВ — матеріальні витрати;

А — нарахована амортизація від вартості основних фондів на їх ремонт.

Нормативно-чиста продукція характеризує частину ціни виробу (ро­біт, послуг), яка включає основну й додаткову заробітну платню персо­налу з відрахуваннями на соціальні заходи та нормативний прибуток

Реалізована продукція — це товарна продукція, яку фактично відванта­жено й оплачено споживачем продукції підприємства за певний (плано­вий) період.

Кожне підприємство розробляє свою виробничу програму са­мостійно, використовуючи: вихідні дані про виявлений у процесі вивчення ринку попит; портфель замовлень на продукцію та по­слуги інших споживачів, що відображає його постійні прямі гос­подарські зв'язки; державні контракти (державне замовлення), які передбачають не лише конкретну їхню величину, а й гарантоване державою забезпечення оплати поставок і необхідних бюджетних асигнувань. Окрім видачі підприємству обґрунтованих державних контрактів (державного замовлення) на виготовлення і продаж су­спільно важливих видів продукції, будь-яке інше пряме втручання держави в процеси господарювання, що базуються на ринкових відносинах, є недопустимим.

Величина незавершеного виробництва

Відносні показники виробничої програми

1. Коефіцієнт товарності , який характеризує долю продукції, готової до реалізації, в загальному обсязі виробленої продукції. Опо­середковано цей коефіцієнт дозволяє оцінити тривалість виробничо­го циклу, рівень ефективності його організації. Збільшення коефіціє­нту товарності свідчить про скорочення частку незавершеного виробництва в загальній структурі валової продукції.

2. Коефіцієнт внутрішньовиробничого комбінування характеризує кількість стадій виробничого процесу; визначається відношенням обсягу внутрішнього заводського обороту до обсягів валової продук­ції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]