Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAN_TYeMA_1_-_9.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Володарі грошових коштів Гс Гс Покупці грошових коштів Підприємець Гт Гф

Рис. 4.3. Принципова схема фінансово-кредитного підприємни­цтва

Фінансово-кредитне підприємництво належить до найсклад­ніших видів підприємницької діяльності, воно сягає корінням у лихварство, відоме ще за часів Стародавньої Греції.

В Україні фінансово-кредитне підприємництво перебуває лише на початковій стадії становлення. У зв'язку з широким розповсюдженням купівлі-продажу акцій, облігацій, розвит­ком кредитних відносин, розширенням кола валютних опера­цій, формуванням системи комерційних банків в Україні передбачається значне зростання активності фінансово-кредитно­го бізнесу.

Фінансово-кредитне підприємництво здатне приносити не менші доходи, аніж комерційне, але вимагає більш високих вимог до знань і досвіду підприємців, продавців і покупців гро­шових коштів. Досвід фінансово-кредитного підприємництва в Україні свідчить про значний ризик всіх учасників цього ново­го та незвичного поки що для багатьох українців виду підприєм­ницької діяльності.

Агентами фінансово-кредитного підприємництва є комерцій­ні банки, фондові біржі, окремі фірми, навіть громадяни-підприємці.

Особливою формою фінансово-кредитного підприємництва є страхове підприємництво. Кожен підприємець діє на свій страх і ризик і не може обійтися без надійного страхування на випадок небезпеки.

Страхування — це формування грошових фондів та їх використання на відшкодування збитків у разі непередбачуваних випадків і на допомогу громадянам у певні періоди життя.

Найбільш відомі три види страхування: страхування життя і здоров'я, майна, відповідальності.

При страхуванні життя і здоров'я страховик зобов'язується видати страхувальнику відповідну суму коштів залежно від втрати здоров'я, зумовленої нещасним випадком. За умови втра­ти життя сума коштів, зазначена в угоді, надається спадкоєм­цям страхувальника.

При страхуванні майна здійснюється його оцінка, і в страхо­вому контракті встановлюється частка компенсації вартості втраченого майна (наприклад, від пожежі, аварії або викраден­ня автомобіля тощо), залежно від завданого збитку.

Страхування відповідальності — це страхування заборгова­ності, тобто відповідальності боржників. Припустимо, що банк надав позичальнику кредит. Існує ризик, що позичальник ви­явиться безвідповідальною особою і не сплатить кредит у пев­ний строк, не сплатить проценти за кредит. Щоб підстрахува­тися на такий випадок, банк укладає зі страховою компанією угоду, в якій визначаються умови відшкодування втрат у зв'яз­ку з несплатою кредитів.

5. Форми організації та організаційні одиниці підприємництва

Форми організації підприємництва характеризують те, яким чином підприємці організують свою справу, як вони взаємоді­ють один з другим та з одними учасниками підприємництва. Форми організації підприємницької діяльності, що визначені юридично, називаються організаційно-правовими формами під­приємництва. Найбільш поширені організаційно-правові фор­ми підприємницьких фірм, які діють на арені українського біз­несу, розглянуто в цій темі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]