Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAN_TYeMA_1_-_9.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Список використаної літератури:

  1. Економіка підприємства: підручник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного. – Вид. 2-е, перероб. та допов. – К.: КНЕУ, 2005. – 528 с.

  2. Шваб Л.І. Економіка підприємства: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. - 2-е вид. – К.: Каравела, 2005. – 568 с.

  3. Сідун В.А., Пономарьова Ю.В. Економіка підприємства: Навч. пос. - Київ: Центр навчальної літератури, 2003. - 436с.

  4. Гаєвська Л.М. Економіка та організація діяльності фірми: Навч. посібник. – Ірпінь: Академія ДПС України, 2000. – 164 с.

Питання для теоретичної підготовки:

1. Сутність та сучасні принципи управління.

2. Функції управління підприємством.

3. Методи управління підприємством.

4. Організаційні структури управління підприємством.

1. Сутність та сучасні принципи управління

Управління являє собою цілеспрямовану координацію суспільного виробництва.

Управління підприємством — це постійний і системний вплив на діяльність його структурних підрозділів для забезпечення узгодженої роботи і досягнення кінцевого позитивного результату.

Управління підприємством здійснюється відповідно до його установ­чих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосе­редньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підпри­ємства чи інших установчих документів. Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним ор­ган призначає (обирає) керівника підприємства. У разі найму керівника підприємства з ним укладається договір (контракт), в якому визнача­ються строк найму, права, обов'язки і відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови найму за погодженням сторін. Керівник підприємства без дору­чення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади й органах місцевого самоврядування, інших організа­ціях, у відносинах із юридичними особами та громадянами, формує адмі­ністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в ме­жах і порядку, визначених установчими документами. Керівника підприємства може бути звільнено з посади достроково на підставах, пе­редбачених договором (контрактом) відповідно до законодавства.

На всіх підприємствах, де використовується наймана праця, між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом або уповноваженим ним органом повинен укладатися колективний договір, яким регулюються виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства.

Трудовий колектив підприємства становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового дого­вору (контракту, угоди) або інших форм, що регулюють трудові відно­сини працівника з підприємством. Повноваження трудового колективу щодо його участі в управлінні підприємством встановлюються статутом або іншими установчими документами.

Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності підприємства, розробляються і приймаються його органами управління за участі трудового колективу і уповноважених ним органів.

Сучасне управління — особлива форма економічних відносин, що має свою логіку розвитку, зміну і розвиток концепцій.

Існують такі концепції управління підприємством.

Раціоналістична концепція. Суть її в тому, що успіх підприємства залежить від раціональної організації виробництва та ефективності вико­ристання ресурсів, тобто від внутрішніх факторів. Підприємство розгля­дається як закрита система, мета і завдання якої є заданими і стабільними протягом тривалого часу. Основа стратегії підприємства — поглиблення спеціалізації виробництва, побудова організаційної структури за функціо­нальним принципом, вирішальне значення надається контролю.

Неформальна концепція має за основу ситуаційний підхід до управ­ління. Підприємство розглядається як відкрита система, і головна пере­думова її успіху лежить поза нею. Успіх пов'язується з тим, наскільки успішно підприємство пристосовується до зовнішнього середовища.

В управлінні сучасною економікою необхідно керуватися прин­ципами:

  • чіткого розподілу праці;

  • додержання дисципліни і порядку;

  • повноваження й відповідальності;

  • використання мотивації високопродуктивної праці;

  • забезпечення справедливості;

  • упевненості в постійності й стабільності роботи;

  • дотримання взаємовідносин із співробітниками згідно з ієрархіч­ним ланцюгом;

  • заохочення ініціативи.

Процес управління на підприємстві це неперервна взаємодія та координація дій персоналу з виконання функцій управління для досяг­нення мети господарської діяльності.

Управлінські рішення не можна розглядати як довільну дію. Передумовою підготовки та прийняття управлінського рішення завжди є наявність проблеми, тобто встановлення невідповідності між фактичним і бажаним станом діяльності виробничого, комерційного чи іншого суб'єкта, яка перешкоджає його ефективному функціонуванню та розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]