Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна політика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

3. Ефективність фіскальної політики

Досконала фіскальна політика здатна позитивно впливати ні лише на співвідношення доходів різних верств населення, а й на виробництво, забезпечуючи його зростання; на співвідношення попиту і пропозиції, споживання і заощадження; на обсяг інвестиції та розвиток науково-дослідницької, конструкторської діяльності. У вирішенні цих проблем бере участь і система оподаткування. Вона діє відповідно до певних принципів та механізмів соціально-економічного впливу. Основними важелями та чинниками соціально-економічно впливу податкової системи є:

1) Горизонтальна справедливість, яка передбачає, що особи, які знаходяться в однаковому становищі, повинні розглядатись податковим законодавством однаково. Так, якщо дві особи працюють по 40 годин на тиждень, отримують однаковий дохід, але один працює по найму, а інший має власний ресторан, то кожен з них повинен сплачувати податок однакової величини. Принцип вертикальної справедливості, навпаки, передбачає що той, хто отримує більший дохід, повинен сплачувати і більший податок;

2) Податкова система є прогресивною, якщо після сплати податків нерівність в економічному становищі скорочується. Вона є регресивною, якщо після податків нерівність зростає;

3) Податкові пільги, які застосовуються в таких формах: неоподатковуваний мінімум; особисті і сімейні знижки, інвестиційні знижки; знижки на прискорену амортизацію.

У більшості розвинутих країн звільняється від оподаткування дохід, який витрачається на науково-дослідні роботи, дослідно-конструкторську діяльність. Знижуються податки при злитті малорентабельних чи збиткових фірм з іншими фірмами. Спеціальні податкові пільги застосовуються в умовах інфляції.

Тема 10 Зовнішньоекономічна політика План

1. Суть зовнішньоекономічної політики

2. Режими валютних курсів

3. Міжнародна фінансово-кредитна політика

1. Суть зовнішньоекономічної політики

ЗЕП – це національна політика країни стосовно інших суб’єктів світового господарства, якими можуть бути держави, міжнародні економічні організації і т.д. Позиції країни в міжнародних економічних відносинах характеризуються рівнем економічного і політичного розвитку, обсягом національного капіталу, життєвим рівнем населення, природними багатствами, ступенем розвитку науки та ін. Головною метою ЗЕП є забезпечення добробуту людей і розвиток особистості за умови економічної незалежності держави і стабільного економічного зростання. Економічно могутні країни в змозі проводити зовнішню політику з позиції сили та істотно впливати на міжнародні економічні відносини для обстоювання своїх національних інтересів. Країни з низьким рівнем розвитку змушені пристосовуватись до такого порядку і формувати свою зовнішню політику або на підставі реальних економічних можливостей, або об’єднуватись у регіональні економічні інтеграції.

Відкрита економіка країни – це така економіка, яка характеризується інтенсивним рухом товарів і капіталу в іншу країни та навпаки. У закритій економіці експортно-імпортні зв’язки незначні. Крайнім виявом закритої економіки є автаркія, яка передбачає створення замкненого самодостатнього господарства в межах певної країни.

Однією з форм зовнішньоекономічної діяльності є міжнародна торгівля. Вона виникла на основі міжнародного поділу праці та поширення товарних відносин між різними країнами. Ступінь відкритості економіки, в основному, вимірюють співвідношенням обсягу експорту та імпорту. Міжнародна торгівля базується на принципі порівняльної переваги, згідно з яким кожна країна спеціалізується у виробництві тих товарів, які вона може виробляти з відносно низькими витратами, і навпаки, кожна країна імпортує ті товари, які вона виробляє з відносно вищими витратами.

Регулювання ЗЕП здійснюється за допомогою митних тарифів. Мито може бути настільки високе, що припиняється імпорт товарів. Таке мито називають заборонним. Крім митних тарифів регулювання зовнішньої торгівлі здійснюється за допомогою квот – встановлення певного обсягу імпорту та експорту будь-якого товару. Здебільшого за допомогою мита намагаються розширити джерела поповнення бюджету. Якщо застосовується протекціонізм – економічна політика держави, що спрямована на захист вітчизняної економіки від іноземної конкуренції – то використовуються високі митні ставки або малі квоти на відповідні імпортні товари.