Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна політика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

2. Механізм структурних змін в економіці

Головні напрями структурної політики: стимулювання з метою створення такої структури економіки, яка б відповідала вимогам НТП і НТР; підвищення конкурентоспроможності національної економіки; подолання техніко-технологічного відставання відповідних регіонів та раціональний розподіл виробничих ресурсів.

Західні держави, обираючи мету структурної політики, керуються конкретним розкладом політичних сил, які вимагають підтримати ті чи інші сфери і галузі економіки, та необхідністю реагувати на найбільші диспропорції, що істотно порушують процес суспільного відтворення.

Критерієм пріоритетності певної галузі є:

  • експортний потенціал галузі (її продукція має посилювати конкурентоспроможність галузі на зовнішньому ринку та сприяти швидкому нарощуванню експорту);

  • перспективи попиту на продукцію галузі на внутрішньому ринку;

  • соціально-економічний розвиток держави в цілому (розвиток пріоритетної галузі покликаний забезпечити зростання наукового та інтелектуального потенціалу країни взагалі);

  • роль галузі в мінімізації дефіцитів в торговому балансі країни;

  • сприятливий побічний ефект (якщо в разі прискореного розвитку даної галузі підвищується ефективність в інших галузях та секторах, то вона може бути визнана пріоритетною).

3. Методи структурного регулювання

Державне регулювання структури економіки може здійснюватись за допомогою методів прямого і непрямого впливу. До першої групи слід віднести: систему державних замовлень та закупівель, централізовано встановлені ціни, дотації, цільове фінансування окремих сфер діяльності та суб'єктів, методи правового регулювання. До способів непрямого впливу належать: податкове регулювання, використання політики прискореної амортизації, процентні ставки.

До економічних важелів структурного регулювання належать:

- пільгове оподаткування;

- надання різноманітних кредитних пільг;

- проведення політики прискореної амортизації;

- проведення митної політики;

- фінансування у вигляді субсидій, дотацій, субвенцій, інвестиційних надбавок, бюджетних позичок тощо.

Структурне регулювання здійснюється державою і через інноваційну та інвестиційну політику. Інноваційна політика - це політика сприяння впровадженню науково-технічних досягнень у виробництво. Вона пов'язана із створенням нових і вдосконаленням вже застосовуваних технологій, підвищенням якості продукції. Інвестиційна політика передбачає вироблення довгострокової інвестиційної програми, спрямованої на досягнення макроекономічної рівноваги. Ця політика покликана інтегрувати процеси реконструкції, технічного переозброєння і оновлення основних фондів.

Кожна держава визначає основні напрями структурних зрушень, оскільки вона не в змозі водночас підтримувати усі параметри економічного, науково-технічного і соціального розвитку. Тому визначається обмежена кількість програм на 5-10 років (таких програм буває від 7 до 25). Після виконання одних програм розробляються і виконуються інші.