Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_gotove.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
292.35 Кб
Скачать

28. Особливості формування світоглядних засад в культурі Нового часу України.

Новий час — епоха, яка охоплює період з XVII ст. до кінця XIX ст. Реформація, що розпочалась в епоху Відродження, була вже зародком культури нового типу.

XVII—XVIII століття були вирішальними у формуванні культури Нового часу, що тісно пов'язано з виходом на історичну арену нового класу — буржуазії. Її економічне утвердження, політична боротьба супроводжувалися формуванням нового світогляду. Завдяки численним відкриттям видатних вчених відбувся переворот у поглядах на природу, утвердилася матеріалістична картина світу. Було поставлене питання про справедливий устрій людського суспільства. Відповідь на нього шукали блискучі мислителі епохи Просвітництва. Ускладнюються форми художньої творчості. Якщо в середні віки єдність європейської культури була наслідком її нерозвиненості, то тепер виникають умови для єдності культурного процесу вже на іншому якісному рівні. 

29. Український театр та музика епохи бароко.

В добу бароко за розквіту Києво-Мог. академії велика увага приділялася театру .Теорія драми розроблялася у курсах поетики академічної професури. Авторами драматичних творів були самі професори Академії, які здійснювали шкільні постанови. Шкільні драми були обов'язковою частиною педагогічної програми і несли функцію навчання та виховання. Найвищого розквіту українська драма досягла в кінці 17 на поч.18ст. Драма занепадає через заборону в Академії театральних видовищ. Тематично це були драми на шкільні сюжети,про жаття святих, а також драми-мораліте алегоричного змісту(п'єса Кониського"Воскресіння мертвих"-засуджуються вади суспільного життя). Найвищим досягненням давньої укр. драматургії стали іст. драми, серед яких найвідомішою є драма Прокоповича "Володимир" та невідомого автора "Милість Божа". Ці драми відповідали рівню добре розвинутої європейської драматургії і стали основою для появи п'єс Котляревського та драматичних творів 19ст. До драматичного репертуару входили інтермедії, які носили соціальний або побутовий зміст. Вертеп зображали у вигляді двоповерхового будиночка. На верхньому поверсі відбувалася релігійна частина вистави,а на нижньому-комічні сценки. Щодо музики в добу бароко то можна сказати що, кількаголосний гармонійний партесний спів розвивається в практиці церковних хорів по всій Україні, але головними музичними центрами його є хори українських братств та більших монастирів (особливо Лаври). Зберігся «Реєстр нотових тетрадей» хору Львівського братства, в якому налічено 267 партесних співів, розписаних на три й більше, аж до 12 голосів. Микола Донецький - визначний теоретик музичної композиції.

У світській музиці в добу бароко особливо розвинувся репертуар історичних дум. Уже один рух Хмельниччини появив велике число народних дум. До Києва було послано по «старца» Печерської лаври Йосипа Загвойського, якого наказано було привезти «для начальства в партесному пінію» на деякий час.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]