Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_gotove.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
292.35 Кб
Скачать

35. Український модернізм (література, театр, архітектура, мистецтво, кіно)

Мистецтво модерну поставило собі за ціль зберегти різноманітні види мистецтва, відмовитись від будь-яких законів, канонів у мистецтві,прагнення проявити себе у цьому світі. Поширюються напрямки у мистецтві такі як експресіонізм,сюрреалізм, футуризм, кубізм. Український модернізм охоплює 90 рр 19 ст – поч 30 рр 20 ст. Для нього характерна багатовекторна ,полілінійна картина світу,з різними стилями і напрямками у мистецтві. Ідеальна особистість та, яка втратила своє «я» і вижила,це людина яку змусили забути, хто вона у цьому житті і пристосуватись до різних політичних доктрин. Смисл епохи модерну полягає в тому,щоб вижити в тому жорстокому світі. Вперше модернізм з.явився на українських землях в 1898 році в перших модерних організаціях « Молода муза»( у Львові) , « Українська хата» ( у Києві).Богдан Лепкий зібрав молодих митців Львова,які прагнуть писати на індивідуальну тему, переживати свої особисті трагедії і радощі. Саме Б. Лепкий, П. Карманський,М.Яцків писали те,що дуже дратувало старше покоління, а особливо Франка- головного редактора «Літературно-наукового вісника». До модерністів можна віднести Кандибу, Рильского,Тичину, Тютюнника, Кобилянську, Коцюбинського ,Л.Українку. Одну і з найвищих сходинок символістичної драматургії зайняв В.Винниченко. У 1907 році створено перший стаціонарний театр у Києві. З усіх теарів найбільше проявив себе театр «Березіль» під керівництвом Леся Курбаса.В історію українського театру Лесь Курабас увійшов як реформатор і організатор театру та режисер, який шляхом сміливого експеременту прищеплював нові ідеї і форми. Зовсім новою ділянкою культурного процесу в Україні була поява кіномистецтва. Кіно вперше з.явилось в 1898 році у вигляді синематографа братів Люм.єр в Одесі. Згодом почали екранізувати п.єси українського класичного репертуару. Найвищим досягненням українського кіно була творчість О. Довженка,як засновника українського модерного кінематографу. В кінці 19 століття на початку 20 століття набуло широких та різноманітних форм музичне життя. Значна заслуга в цьому належить Миколі Лисенку,основоположнику української класичної музики. Модернізм в образотворчому мистецтві виявляється у творчості Жука, Холодного, Максимовича,братів Кричевських, Нарбута, Мурашко був майстром психологічного портрету,побутових картин.У 1917 році у Києві формують перший вищий навчальний заклад мистецтва « Українська академія мистецтв». Отже, в українському модернізмі відбулося літературне піднесення, яке проявилося у різних сферах: літературі, науці,театрі,кіномистецтві. Український модернізм подарував Європі та світу дуже відомі імена і зазначив ,що наше друге культурно –національне відродження відбулося і досягнуло своїх результатів.

36. Українська культура в добу радянського тоталітаризму.

Доба розпочинає своє існування з встановлення радянської влади на Україні у 1917. Картина світу - міфологічна, ідеальна особистість громадянин СРСР. Смисл - служіння своїй державі. У січні-квітні 1919 р. було проголошено основні принципи освіти й виховання - загальність, доступність, безплатність та обов'язковість початкової освіти. Церква відокремилася від держави, а школа від церкви. Скасовувалась плата за навчання, запроваджувалося спільне навчання дівчат та хлопців. Було встановлено два типи вищої школи - технікуми та інститути. У 1921 році було організовано робітничі факультети,

видано декрет про ліквідацію неписьменності. З'явилась велика кількість різних літературних та мистецьких шкіл, угрупувань, напрямків. У перші пореволюційні роки мала місце певна свобода існування різних за ідейно-мистецьким спрямуванням видань. Виник «Плуг» - одна з перших спілок селянських письменників. Такою ж за своєю суттю була організація робітничих письменників «Гарт»(В. Сосюра, П. Тичина, М. Хвильовий) На руїнах Гарту виникають такі організації, як ВУСП (всеукраїнська спілка пролетарських письменників) у 1927 р. та ВАПЛІТЕ (вільна академія пролетарської літератури), створена у 1927 році. Неофіційним ідеологом ВАПЛІТЕ був М. Хвильовий. Однак були й такі літератори, які залишалися вірними темі України - О. Маковей, В. Стефаник, М. Черемшина, О. Кобилянська та ін. Під-кінець 20-х рр. значні зрушення спостерігались у сфері театру та кіно. На екранах з'являються перші фільми О. Довженка - «Звенигора», «Арсенал», «Земля». Найвидатнішою постаттю у театрі був Лесь Курбас. Він заснував «Молодий театр» у 1916 році. Першою режисерською виставою Л. Курбаса стола вистава «Цар Едіп» (1918). Іншою виставою того ж 1918 року був «Вертеп». Він також поставив «Гайдамаків» за Т. Шевченком. У живописі того часу розвинувся авангардизм. Авангардизм у живописі - це різні напрями, які виступали щоразу з позицій відкриття нових ідей. Перша авангардна виставка мала назву «Ланка», але її не сприйняла громадськість. Одним з найвидатніших художників того часу був О. Богомазов, який написав трактат «Живопис і елементи». Загалом ми можемо зробити висновок, що українська культура, незважаючи на тяжкі умови свого розвитку в добу тоталітарного режиму, все-таки розвивалася своїм шляхом, якому не могли завадити навіть тяжкі політичні умови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]