Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_gotove.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
292.35 Кб
Скачать

32. Друге культурно-національне відродження (народний період).

Охоплює 40 -80 рр 19 ст .Основна діюча сила – нова різночинна інтелігенція. При харківському університеті утв. гурток, натхненником був М.Костомаров, членами П.Куліш, В.Білозерський, М.Гулак, О.Маркович. У 1845р. вони утв. таємну організацію – Кирило-Мефодіївське братство – ідея панславізму, програмний твір «Закон Божий» (автор Костомаров). До товариства приймались усі, хто розділяв погляди братчиків. Мета- перебудувати існуюче суспільство на основі християнської моралі, ліквідувати кріпацтво, поширити освіту, об.єднати слов.ян в одну федерацію. 1847-учасників заарештовано. Центр руху тимчасово перемістився в Петербург, де була відкрита укр. друкарня, виходив укр.. журнал «Основа». 1840 – вихід «Кобзаря». Антонович – хлопомани – відновлення суверенної укр.. держави. Перший крок – поширення освіти серед народу, піднесення їх самосвідомості. 1861 – виникла «Громада» у Києві. Недільні школи, видавництво підручників та художніх творів укр.. мовою.1863- Валуєвський циркуляр.Драгоманов емігрував до Женеви.1876 – Емський указ. 1881 – дозвіл на заснування укр.. театральних труп. «Запорожець за Дунаєм» - перша опера з укр. проблематикою, Гулак-Артемовський.

33. Культурно-національне відродження в Галичині.

У 19 ст. Галичина входила до складу Австо-Угорської імперії. Австірйський уряд свою національну політику в Галичині проводив за принципом «поділяй і владарюй». Відень прагнув не допустити єдності Галичини з Надніпрянською Україною. У 1816 році утворився гурток патріотичної інтелігенції « Товариство галицьких греко-католицьких священників» для поширення письма, освіти і куьтури серед вірюючих. У 1817 році з його ініціативи засновано дяко –вчительський інститут у Перемишлі. У цей час активно діє гурток молоді в Галичині « Руська Трійця», до котрого входили Шашкевич, Вагилевич,Головацький. У 1837 році « Руська Трійця» надрукувала новий альманах «Русалка Дністровська».Суперечлива доля руської трійці свідчить про неймовірно тяжкі умови національно-культурного відродження в Галичині початку 19 ст. Проте діяльність Руської Трійці- яскрава сторінка нашого краю. ЇЇ ідею підхопили і розвинули прогресивні діячі Галичини другої половини 19 ст. У 1848 році у Львові була утворен а перша українська політична організація в Галичині - Головна Руська Рада. ЇЇ діяльність здійснювалась із залученням української газети «Зоря Галицька». У 1862 році у Львові почав виходити перший у Галичині літературний часопис « Вечорниці», який відіграв важливу роль у популяризації творів Шевченка та інших класиків української літератури.

У 1873 було створено нове НТШ, його члени придбавши друкарню,розпочали друкувати книжки українських письменників і розповсюджувати їх серед населення. В НТШ вперше почали виходити періодичні видання в галузі природничих та точних наук. Друга половина 19 ст. була переломною для націоналкультурного розвитку на Західній Україні. Таким чином ми можемо визначити виняткове значення 19ст для історії культури України. Саме в цей час набрав сил процес культурно –національного відродження, формувалась і загартовувалась українська національна ідея, яка зуміла виявитись на початку 20 ст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]