Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

26. Значення ,завдання екологічного аналізу. Оцінка впливу проектів на навколишне середовище

Значення екологічного аналізу полягає в тому, що він дає можливість оцінити вплив проекту на навколишнє середовище, на здоров’я людей, безпеку робочих місць, а також на соціальні та культурні цінності суспільства, держави та розробити заходи щодо мінімізації цього впливу на довкілля, можливості уникнути забруднення зовнішнього природного середовища шляхом поглиблення технологічних процесів переробки відходів з метою їх мінімізації та удосконалення технологій виробництва.

Метою екологічного аналізу інвестиційного проекту є встановлення його впливу на навколишнє середовище, оцінка всіх вигід і витрат, отриманих внаслідок цього впливу, на формування заходів для запобігання або пом’якшення шкоди довкіллю від дії проекту.

Завданням проектного аналітика є вибір тих екологічних або по­в'язаних з природними ресурсами наслідків, які необхідно включити в аналіз. Необхідно розглянути кожну проблему, прийняти рішення, ідентифікувати важливі наслідки і однозначно висловити свої думки.

При створенні і аналізі інвестиційних проектів обов’язковою нормою є вивчення та аналіз антропогенного забруднення довкілля (АЗД) та його економічних наслідків. АЗД є продуктом людської діяльності і його зміст визначається ООН.

Із позиції впливу на довкілля джерела забруднення поділяють на три основні групи:

1) виробничі потужності (виробництва), що супроводжуються утворенням значних обсягів забруднюючих речовин (металургія, хімія, нафтопереробка та ін.);

2) виробництва з утворенням середніх обсягів шкідливих викидів (машинобудування, текстильна, харчова, переробна промисловість та ін.);

3) виробництва, які практично не створюють або створюють мало шкідливих відходів (точне машинобудування, оптика, поліграфія та ін.)

Дослідження навколишнього середовища здійснюється і відслідковується на всіх стадіях життєвого циклу проекту:

  1. на перед проектній стадії – визначають категорію і тип проекту, оцінюється масштаб робіт з екологічного аналізу, якісний та кількісний склад команди з екологічного аналізу проекту, масштаб робіт, які потрібно виконати при підготовці екологічного аналізу. Залежно від ступеня впливу на навколишнє середовище розрізняють 4 категорії проектів:

  • категорія А – проекти, що рідко мають негативний вплив на довкілля – це переважно об’єкти соціальної сфери, освіти, охорони здоров’я, ринкової інфраструктури та ін. В таких проектах їх вплив на навколишнє середовище мінімальний ;

  • категорія Б – проекти зі значним впливом на навколишнє середовище, але до яких можна швидко застосовувати заходи, спрямовані на пом’якшення цього негативного впливу – це проекти с/г, програм інтенсифікації врожаю, використання агрохімікатів, розведення риб, розвитку будівництва житла, реконструкції та спорудження доріг та ін.

  • Категорія В – проекти зі значним негативним впливом на навколишнє середовище, які потребують детальної оцінки довкілля. – масштабне зрошування та осушення, управління водними ресурсами, розробка нових земель для с/г і міського будівництва, прокладання нових магістральних шляхів, спорудження нових аеропортів та ін.

  • Категорія Г – проекти, спрямовані на навколишнє середовище – проекти з розвитку лісового господарства, управління землями, ґрунтами, проекти рибного і с/г, охорони дикої природи та ін.

  1. на стадії визначення ідеї проекту визначають основні аспекти, що стосуються навколишнього середовища та оцінки природних ресурсів, вивчають програми розвитку країни, можливість використання національних ресурсів, ступінь можливого забруднення та негативного впливу на навколишнє середовище.

  2. на стадії формування та підготовки проекту здійснюється аналіз навколишнього середовища, після якого розглядаються потенційно можливі наслідки проекту для навколишнього середовища.

Під час розроблення проекту ( на стадії розробки) аналіз довкілля об’єднують з визначенням технічних, інституційних, соціальних, фінансових та економічних аспектів.

Детальний аналіз проекту здійснюють, щоб врахувати всі види витрат, які виникають під час здійснення заходів з охорони навколишнього середовища і контролю за ним, а також залишкового впливу довкілля