Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

11. Показники ефективності інвестиційного проекту

Чистим доходом (ЧД) називається накопичений ефект (сальдо грошо­вого потоку) за розрахунковий період.

Чистий дисконтований дохід (ЧДД) є накопиченим дисконтованим ефектом (дисконтоване накопичене сальдо) за розрахунковий період.

Чистий дохід і чистий дисконтований дохід характеризує підвищення сумарних грошових надходжень над сумарними витратами для даного проекту відповідно без та з урахуванням нерівноцінності ефектів, які відносяться до різних моментів часу.

Різниця між чистим доходом і чистим дисконтованим доходом нази­вають дисконтом проекту.

Для визнання проекту ефективним з точки зору інвестора необхідно, щоб чистий дисконтований дохід був позитивним (додатнім), а при по­рівнянні альтернативних проектів перевагу необхідно віддіти проекту з більшим показником чистого дисконтованого доходу (за дотримання умо­ви йогододатності).

Внутрішня норма доходності (ВНД) — таке додатне число Е, при якому чистий дисконтований дохід проекту пертворюється на 0, а в усіх інших випадках:

  • при більших значеннях Е чистий дисконтований дохід проекту від'ємний;

  • у менших значеннях —додатній.

Якщо не виконана хоча б одна з цих умов, вважається, що внутріш­ньої норми доходності не існує.

Показник внутрішньої норми доходності додатній у разі, якщо:

  • при нормі дисконту Е чистий дисконтований дохід проекту дорів­нює 0;

  • це число єдине.

Як для дисконтованих, так і для недисконтованих грошових потоків розраховуються індекси доходності, які характеризують відносну «відда­чу» проекту на вкладені у нього кошти. При оцінці ефективності часто використовують наступні індекси:

  1. індекс доходності витрат — відношення суми грошових припливів (накопичених надходжень) до суми грошових відтоків (накопиченим пла­тежам);

  2. індекс доходності дисконтованих витрат — відношення суми дис­контованих грошових припливів до суми дисконтованих грошових відтоків;

  3. індекс доходності інвестицій (ІД) — відношення суми елементів гро­шового потоку від операційної діяльності до абсолютної величини суми елементів грошового потоку від інвестиційної діяльності, він дорівнює збільшеному на одиницю відношенню чистого доходу до накопиченого обсягу інвестицій;

  4. індекс доходності дисконтованих інвестицій (ІДД) — відношення суми дисконтованих елементів грошового потоку від операційної діяль­ності до абсолютної величини дисконтованої суми елементів грошового потоку від інвестиційної діяльності, він дорівнює збільшеному на одини­цю відношенню чистого дисконтованого доходу до накопиченого дис­контованого обсягу інвестицій.

При розрахунку ІД та ІДД можуть враховуватись або всі капіталовкла­дення за розрахунковий період, включаючи вкладення в заміщення ви­буваючих основних фондів, або лише першопочаткові капіталовкладен­ня, які здійснюються до введення підприємства в експлуатацію.

Індекси доходності витрат і інвестицій перевищують 1, якщо для цьо­го потоку ІДД додатній.

Індекси доходності дисконтованих витрат і інвестицій перевищують 1, якщо для цього потоку ЧДД додатній.

Для розрахунку ефективності інвестиційного проекту використовується метод розрахунку чистої приведеної вартості NPV –суми потокових ефектів або перевищення доходів над затратами за весь період існування проекту. Даний метод передбачає і дисконтування грошових потоків з метою визначення ефективності і окупності інвестиційних коштів.

Чиста теперішня вартість визначається за формулою:

, де СFi - теперішня вартість грошових вкладень протягом періодів;

IS - початкові інвестиції, здійснені в період ;

r - процентна ставка.

Якщо NPV > 0, то проект доцільно приймати;

Якщо NPV < 0, то проект потрібно відхилити;

Якщо NPV = 0, то проект неприбутковий, але і не збитковий.