Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на 100 баллов финансы Дебунов.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
202.94 Кб
Скачать
  1. Бюджетний устрій та бюджетна система України.

Бюджетна система України — це сукупність державного бюджету й місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного та адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права. Бюджетна система України складається з державного бюджету й місцевих бюджетів.

Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їхніх об'єднань.

Бюджетна система України ґрунтується на таких принципах:

— принцип єдності бюджетної системи України — єдність бюджетної системи України забезпечується єдиною правовою базою, єдиною грошовою системою, єдиним регулюванням бюджетних відносин, єдиною бюджетною класифікацією, єдністю порядку виконання бюджетів і ведення бухгалтерського обліку й звітності;

— принцип збалансованості — повноваження на здійснення витрат бюджету повинні відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період;

— принцип самостійності — Державний бюджет України та місцеві бюджети є самостійними.

Бюджетний устрій — це організація і принципи побудови бюджетної системи держави, взаємозв'язок окремих її елементів. Поняття бюджетного устрою не знайшло відображення в Бюджетному кодексі України. На нашу думку, цей недолік повинен бути виправлений.

Бюджет може складатися із загального та спеціального фондів.

Загальний фонд бюджету включає:

— усі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду;

— усі видатки бюджету за рахунок надходжень до загального фонду бюджету;

— фінансування загального фонду бюджету.

Спеціальний фонд бюджету включає:

— бюджетні призначення на видатки за рахунок конкретно визначених джерел надходжень;

— Гранти або дарунки (у вартісному обчисленні), одержані розпорядниками бюджетних коштів на конкретну мету;

— різницю між доходами і видатками спеціального фонду бюджету.

Розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди визначається законом про Державний бюджет України. Джерела формування спеціального фонду визначаються тільки законами України.

Для характеристики бюджетної системи України в цілому важливе значення має зведений бюджет як сукупність усіх її складових. На стадії складання проекту державного бюджету йому передує розроблення основних показників зведеного бюджету України як аналітичного розрахунку для визначення основних параметрів мобілізації бюджетних ресурсів до кожної із складових бюджетної системи, тобто до Державного бюджету України і місцевих бюджетів, та їхнє використання відповідно до основних напрямів фінансової політики держави.

Показники зведеного бюджету дають можливість ще на стадії розроблення державного бюджету внести відповідні корективи і уточнення щодо побудови ефективнішого бюджетного механізму. На стадії виконання бюджетів зведений бюджет використовується для аналізу й активнішого використання бюджетних показників при оцінці загальної економічної ситуації в державі.