Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры на 100 баллов финансы Дебунов.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
202.94 Кб
Скачать
  1. Форми організації страхового фонду. Класифікація і види страхування.

Страхування охоплює різних об'єктів і суб'єктів страхових відносин, форми організації діяльності чинності визначень правових норм і практики, що склалася. Для впорядкування різноманітних відносин і явищ, щодо яких організується страховий захист, і створення єдиної і взаємозалежної системи необхідної стає класифікація страхування.  Страхова діяльність поділяється на окремі галузі, які формуються за принципом однорідності ризиків.  Галузі страхування класифікуються за різними критеріями:

■ по об'єктах страхування (видів ризику); 

■ за видами страхового відшкодування; 

■ виходячи зі структури балансу.

Об'єктами страхування можуть бути не суперечать законодавству Російської Федерації майнові інтереси:  • пов'язані з життям, здоров'ям, працездатністю та пенсійним забезпеченням страхувальника або застрахованої особи - особисте страхування; 

• пов'язані з володінням, користуванням, розпорядженням майном - майнове страхування; 

• пов'язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної шкоди особистості або майну фізичної особи, а також шкоди, при-ненного юридичній особі - страхування відповідальності. 

За формою страхування розрізняють: 

• обов'язкове, яке здійснюється на основі вимог законодавства країни в рамках встановленого переліку та умов страхування. Держава встановлює обов'язкову форму страхування, коли страховий захист тих чи інших об'єктів пов'язана з інтересами не тільки окремих страхувальників, а й усього суспільства; 

• добровільне, здійснюване за взаємною домовленістю страховика і страхувальника, види та умови якого визначаються самими страховиками виходячи з можливостей, попиту на види страхування і т.д. при дотриманні чинного в країні законодавства. 

За формою організації страхування розрізняють групове та індивідуальне. 

Розширення асортименту та сфери страхових послуг створює передумови для появи нових видів страхового захисту, у зв'язку з чим класифікація страхування постійно доповнюється та змінюється.  Страхування - це створення цільових фондів грошових та інших коштів, призначених для компенсації збитків, що виникають від несподівано наступаючих, випадкових за своєю природою, подій.

Основні організаційні форми страхових фондів: державні (фонди соціального страхування), фонди самострахування, фонди страхових компаній. 

Опції страхування: ризикова, попереджувальна, відтворювальних, звільнення держави від додаткових фінансових витрат з компенсації збитків, інноваційна, інвестиційна, соціальна. 

Види страхування

При самострахування підприємець воліє підстрахуватися сам, ніж купувати страховку в страховій компанії; самострахування являє собою децентралізовану форму, створення натуральних і грошових страхових фондів безпосередньо в що хазяюють суб'єктах, особливо в тих, чия діяльність піддається ризику; основна задача самострахування полягає в оперативному подоланні тимчасових утруднень фінансово-комерційної діяльності Страхування варто розглянути докладніше. Воно являє собою економічну категорію, сутність якої полягає в розподілі збитку між всіма учасниками страхування. Це свого роду кооперація по боротьбі з наслідками стихійних лих і протиріччями усередині суспільства, возникаемими через господарські відносини між членами суспільства. Страхування виконує чотири функції: ризикову, попереджувальну, ощадну, контрольну. Зміст ризикової функції виражається у відшкодуванні ризику. У рамках дії цієї функції відбувається перерозподіл грошової форми вартості між учасниками страхування в зв'язку з наслідками випадкових страхових подій. Ризикова функція страхування є головної, тому що страховий ризик безпосередньо зв'язаний з основним призначенням страхування по відшкодуванню матеріального збитку потерпілим. Призначенням попереджувальної функції страхування є фінансування за рахунок засобів страхового фонду заходів щодо зменшення страхового ризику. Зміст ощадної функції полягає в тім, що за допомогою страхування зберігаються засоби на дожиття. Це заощадження викликане потребою в страховому захисті досягнутого сімейного статку. Сутність контрольної функції виражається в контролі за строго цільовим формуванням і використанням засобів страхового фонду. Страхування може здійснюватися в обов'язковій і добровільній формах. Обов'язковим страхуванням є страхування, здійснюване в силу закону.