Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социальное страхование. Литвин А.Ю. КЛ. 2009 (у...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

4.3. Джерела надходжень у Фонд соціального страхування від нещасних випадків

Фонд соціального страхування від нещасних випадків проводить збір та акумуляцію страхових внесків, має автономну, незалежну систему фінансування.

Фінансування Фонду здійснюється за рахунок:

  1. внесків роботодавців:

для підприємств – з віднесенням на валові витрати виробництва;

для бюджетних установ та організацій – з асигнувань, виділених на їх утримання та забезпечення;

  1. капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників;

  2. прибутку, одержаного від тимчасово вільних коштів Фонду на депозитних рахунках;

  3. коштів, одержаних від стягнення відповідно до законодавства штрафів і пені з підприємств, а також штрафів з працівників, винних у порушенні вимог нормативних актів з охорони праці;

д) добровільних внесків та інших надходжень, отримання яких не суперечить законодавству.

Працівники не несуть ніяких витрат на страхування від нещасного випадку.

Кошти Фонду включаються до складу Державного бюджету, використовуються виключно за їх прямим призначенням і зараховуються на єдиний централізований рахунок Фонду соціального страхування від нещасних випадків в установах банків, визначених Кабінетом Міністрів України, або спеціального банку, який обслуговує фонди соціального страхування.

Державний нагляд за додержанням законодавства з загальнообов'язкового державного соціального страхування – Міністерство праці та соціальної політики 27 управлінь Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі 431 відділення Фонду в районах та містах обласного значення

Основними напрямками використання Фонду соціального страхування від нещасних випадків є:

  • створення резервів коштів Фонду для забезпечення його стабільного функціонування;

  • проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасних випадків на виробництві;

  • відшкодування матеріальної і моральної шкоди застрахованим і членам їх сім'ї шляхом здійснення соціальних виплат із Фонду;

  • відновлення здоров'я та працездатності потерпілих від нещасних випадків.

4.4. Характеристика загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття

Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг. Фонд є цільовим централізованим страховим фондом, некомерційною самоврядною організацією.

Держава є гарантом забезпечення застрахованих осіб та надання їм відповідних соціальних послуг Фондом. Діяльність Фонду регулюється Основами законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 2.03.2000 р. № І533-ІІІ.

Станом на 1 січня 2004 року у сформованому реєстрі платників страхових внесків до Фонду зареєстровано 1 030 940 суб'єктів підприємницької діяльності. Із них страхові внески сплачують 78,4 %, що на 0,9 п.п. більше 2002 року.

Слід відзначити, що 23 885 роботодавців брали участь у страхуванні на добровільній основі.

Станом на 1 січня 2007 року у сформованому реєстрі платників страхових внесків до Фонду обліковувалось 1137,9 тис. суб'єктів підприємницької діяльності, з них: роботодавців – 1132,9 тис. осіб (99,6% загальної чисельності платників); осіб, які беруть участь на добровільних засадах – 5,0 тис. осіб (0,4 %). В порівнянні з даними на початок 2006 року, кількість платників страхових внесків збільшилась на 5,8 відсотків. Питома вага платників страхових внесків, які сплачують їх, до загальної кількості платників, що перебувають на обліку у державній службі зайнятості без врахування роботодавців, які не сплачують внески з поважних причин, в цілому становить 82,1 відсотка;

У 2006 році доходи Фонду, з урахуванням перехідного залишку 2005 року, склали 3 075 085,3 тис. гривень. Для соціального захисту працівників, які вивільняються у зв'язку з виведенням з експлуатації Чорнобильської АЕС та у зв'язку з реформуванням Збройних Сил України, з Державного бюджету України до Фонду надійшли кошти в сумі 461,4 тис. гривень. Фінансування надання соціальних послуг та матеріального забезпечення безробітним з числа незастрахованих осіб здійснювалось на 99,9 % за рахунок коштів Фонду.

Джерелами формування коштів Фонду є:

  • страхові внески страхувальників-роботодавців, застрахованих осіб;

  • асигнування з державного бюджету;

  • суми фінансових санкцій до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів Фонду, недотримання законодавства про зайнятість населення, а також суми адміністративних штрафів, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за такі порушення;

  • благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб;

  • інші надходження.

Кошти Фонду використовуються на:

  • виплату забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»;

  • фінансування витрат на утримання та забезпечення діяльності виконавчої дирекції Фонду та її робочих органів, управління Фондом, розвиток його матеріальної та інформаційної бази;

  • створення резерву коштів Фонду.

Розмір страхових внесків до Фонду визначається відповідно до Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11 січня 2001 року №2213-111.

Від сплати страхових внесків звільняються:

  • застраховані особи на період відпустки у зв'язку з доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки у зв'язку з доглядом за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичним висновком;

  • застраховані особи в частині отримання допомоги з часткового безробіття.

Фондом може надаватися дотація роботодавцям у розмірі витрат на заробітну плату на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, прийнятих за направленням державної служби зайнятості (але не вище за середній рівень у відповідній галузі національної економіки з розрахунку на рік). Порядок надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики за погодженням з правлінням Фонду.

Протягом 2006 року робочими органами виконавчої дирекції Фонду проведено 85,4 тис. перевірок правильності та своєчасності нарахування і перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, що на 8,3 % більше, ніж у 2005 році. У кожного п'ятого з перевірених платників виявлено порушення. За результатами цих перевірок нараховане фінансових та штрафних санкцій на суму 8,9 млн. гривень.

Послугами страхової системи на випадок безробіття користується значна частина громадян, які не мають роботи, шукають її, а також ті громадяни, які бажають змінити роботу. Так, у 2006 році понад дві третини реальних безробітних скористалися послугами державної служби зайнятості. Соціальні послуги та матеріальне забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» протягом року були надані 2,7 млн. незайнятим особам, з яких застраховані особи склали 86,4 відсотка. Чисельність незайнятих громадян, охоплених активними формами соціальної підтримки, зросла на 49,3 тис. осіб, в порівнянні з 2005 роком, та склала 1711,6 тис. осіб.

Характерною ознакою ринку праці України в 2006 році було інтенсивне підвищення попиту на робочу силу за всіма групами професій. Протягом 2006 року у центрах зайнятості країни зареєстровано 2,3 млн. вакансій від 270 тис. роботодавців.

Одночасно залишаються гострими структурні проблеми ринку праці: на початок 2007 року в середньому на 1 вільне робоче місце претендувало 5 осіб, зокрема, робітників – 4, службовців – 5, працівників найпростіших професій (що не потребують спеціальної підготовки) – 9, працівників сільського господарства – 30 громадян. На, вільні та новостворені робочі місця протягом 2006 року працевлаштовані 1070,8 тис. осіб, що на 21,0 тис. осіб більше, ніж у 2005 році.

Протягом року шляхом надання дотацій роботодавцям працевлаштовані 38,0 тис. осіб. У порівнянні з 2005 роком, збільшено питому вагу працевлаштованих осіб з числа соціально незахищених категорій безробітних на дотаційні робочі місця з 15,4% у 2005 році до 21,0 % у 2006 році. Завдяки активізації співпраці з роботодавцями, зменшується плинність кадрів серед працевлаштованих на відповідні робочі місця.

Розмір середньомісячної заробітної плати, яку одержували колишні безробітні на дотаційних робочих місцях, у 2006 році склав 580 грн., що на чверть більше, ніж у 2005 році.

У 2006 році чисельність безробітних, яким в установленому порядку було одноразово виплачено допомогу по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю, становила 28,2 тис. осіб. Середній розмір цієї допомоги на 1 безробітного склав 3,0 тис. гривень.

У 2006 році, за направленнями робочих органів виконавчої дирекції Фонду, професійне навчання проходило 203,4 тис. безробітних, що на 10,1 тис. осіб більше, ніж у 2005 році. Рівень охоплення безробітних професійним навчанням склав 10,2 % проти 8,8 % за 2005 рік. Рівень працевлаштування після закінчення професійного навчання у 2006 році склав 71,9 %.

У 2006 році здійснювалося профорієнтаційне та профконсультаційне обслуговування безробітних, проводилися семінари для роботодавців та безробітних з пошуку роботи та орієнтації па підприємницьку діяльність, семінари-тренінги, ярмарки вакансій тощо. Ця робота була спрямована на інформування незайнятих громадян про ситуацію на ринку праці, професії, що користуються попитом, на сприяння свідомому вибору молоддю професій, які відповідають як потребам особистості, так і суспільства. Всього протягом 2006 року консультаційні послуги були надані 543,9 тис. незайнятим особам, профорієнтаційні послуги одержали 2256,6 тис. незайнятих осіб, або 83,6 % тих, хто перебував на обліку в службі зайнятості. Протягом звітного періоду проведено різні за змістом і формою семінари для безробітних, до яких були залучені 1,5 млн. безробітних громадян, з яких понад чверть – працевлаштовані.

Для поступового досягнення європейських стандартів надання послуг клієнтам служби зайнятості, забезпечено розробку функціонально-програмних комплексів щодо підтримки технології надання адресних послуг. Щоденно шляхом оновлення даних про вільні робочі місця здійснюється актуалізація банку вакансій. Крім того, діє загальнодержавний Інтернет-портал державної служби зайнятості – виконавчої дирекції Фонду, який містить єдиний по Україні банк вакансій і дозволяє громадянам здійснювати пошук роботи, а роботодавцям знаходити інформацію про шукачів роботи.

З метою оперативного задоволення потреб роботодавців в укомплектуванні вільних робочих місць, прискорення працевлаштування громадян, особливо молоді, та для підвищення активності населення щодо пошуку роботи за допомогою сучасних інформаційних послуг, які надає державна служба зайнятості, в кінці 2006 року запроваджено мобільний сервіс «Пошук роботи» із застосуванням засобів мобільного зв'язку (БМВ-сервіс).

Протягом 2006 року, н середньому за місяць, допомогу по безробіттю отримували 503,0 тис. осіб, що на 43,4 тис. осіб менше, ніжу середньому за 2005 рік. Середній розмір допомоги по безробіттю становив 221,8 гри, що на 28,5 % перевищує розмір відповідної допомоги у 2005 році.

З метою поступового наближення мінімального розміру допомоги по безробіттю до прожиткового мінімуму правлінням Фонду у 2006 році збільшено розмір мінімальної допомоги по-безробіттю зі 118 грн. на початок року до 132 грн. на кінець року, що відповідає 26,1 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб (передбачено законодавством не менше 23 %).

Для окремих категорій застрахованих осіб та незастрахованих осіб з числа військовослужбовців, встановлено підвищений розмір мінімальної допомоги по безробіттю, який з 1 грудня 2006 року складає 190 грн., або 47,5 % мінімальної заробітної плати.

Протягом 2006 року, відповідно до Закону України «Про зага­льнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», фінансування за рахунок коштів Фонду виплат матеріального забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам у випадках, визначених зазначеним Законом, і застрахованим особам, які не мають заробітку внаслідок втрати роботи з незалежних від них обставин та зареєстровані її установленому порядку як безробітні, здійснювалися у повному обсязі.

Відповідно до бюджету Фонду на 2006 рік видаткова частина були затверджена у сумі 3 036 064,7 тис. гривень. За підсумками року касові видатки Фонду (з урахуванням резерву Фонду 21588,7 тис. грн.) склали 2 959 253,0 тис. грн. або 97,5 % передбаченого у бюджеті обсягу. На надання матеріального забезпечення та соціальних послуг безробітним громадянам спрямовано 70,4 % бюджету Фонду; на підтримку інформаційно-довідкової системи обслуговування безробітних 1,9 %; на відшкодування Пенсійному Фонду витрат, пов'язаних із достроковим виходом на пенсію – 8,0 %; на утримання та забезпечення діяльності виконавчої дирекції та її робочих органів, 1ПК ДСЗ, управління Фондом – 15,9 %; на створення умов прийому та надання соціальних послуг робочими органами виконавчої дирекції Фонду – 3,1 %; резерв Фонду склав 0,7 відсотка.

Відповідно до ст. 81 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» витрати на надання соціальних послуг та матеріального забезпечення безробітних з числа незастрахованих осіб проводились за рахунок коштів Фонду. На такі цілі використано 113,1 млн. грн., з них на виплату допомоги по безробіттю – 48,3 млн. грн.