Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социальное страхование. Литвин А.Ю. КЛ. 2009 (у...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

10.1.3. Договір про недержавне пенсійне страхування

Для складання пенсійного договору вкладник подає в НПФ письмову заяву за формою, встановленою фондом, про намір укласти договір на додаткове пенсійне забезпечення.

Вкладник (юридична особа) вибирає пенсійну схему і складає пенсійний договір з фондом, що оформляється в двох примірниках: один залишається у фонді, інший видається вкладникові. До договору додається відомість учасників, обраних вкладником.

Договір на додаткове пенсійне забезпечення повинен містити:

  • реквізити фонду і вкладника;

  • пенсійну схему учасника;

  • порядок внесення вкладником пенсійних внесків;

  • права й обов'язки фонду і вкладника, їхню відповідальність;

  • дату, відповідно до якої учасник має право на пенсійні виплати;

  • дату, відповідно до якої учасник має право на розпорядження пенсійною сумою;

  • термін дії договору;

  • умови припинення дії договору.

Якщо вкладником є фізична особа, то оформляється договір на особисте пенсійне забезпечення (в двох примірниках), що повинен містити:

  • прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, паспортні дані, адресу вкладника;

  • пенсійну схему;

  • порядок внесення вкладником пенсійних внесків;

  • права й обов'язки фонду і вкладника, їхню відповідальність;

  • дату реєстрації заявочного листа;

  • прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, паспортні дані, адресу учасника;

  • дату, відповідно до якої учасник має право на розпорядження пенсійною сумою.

Якщо вкладником є юридична особа, то вона укладає з учасниками контракти на додаткове пенсійне забезпечення.

Після дати надходження на розрахунковий рахунок фонду пенсійного внеску фонд протягом 10 днів відкриває іменний пенсійний рахунок на учасника. З цього моменту пенсійний договір набирає силу.

10.1.4. Стан розвитку недержавного пенсійного забезпечення

10.1.4.1. Загальний рівень організації недержавних пенсійних фондів

Роль недержавних пенсійних фондів надзвичайно важлива для української економіки, тому що значно збільшує її інвестиційні можливості. А для населення забезпечується більш високий рівень соціального захисту. Крім того, активи недержавних пенсійних фондів – це ефективний засіб зростання і сталого функціонування ринку фінансових послуг.

В основу концепції Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» покладено досвід країн, які набули в цьому певних успіхів. Впровадження та розвиток діяльності недержавних пенсійних фондів – це один з пріоритетних напрямів роботи Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг). На неї покладено державне завдання з розроб­ки нормативно-правової бази для розвитку недержавних пенсійних фондів, а також всієї системи недержавного пенсійного забезпечення.

З 1992 року в Україні функціонують небанківські фінансові установи, які надають послуги з недержавного пенсійного страхування. За проведеною перевіркою реєстру цих установ Держфінпослуг було складено список з 55 організацій, зареєстрованих як недержавні пенсійні фонди.

Суттєвою ознакою розвитку недержавного пенсійного страхування в Україні є те, що 60 % фондів належать до споживчої кооперації. Найбільше учасників мають фонди Криму, Києва, Миколаєва, Одеси. Загальний обсяг активів, залучених до фондів споживчої кооперації, становить 43 % до загальної системи недержавного пенсійного забезпечення.

Станом на 01.07.07 в Україні зареєстровано 85 НПФ, учасниками яких є 245 тис. осіб. У системі НПФ акумульовано 137,4 тис. грн.. активів. На ринку присутні крупні корпоративні НПФ та професійні НПФ. Відсутнє домінування конкретного НПФ за величиною активів – частка найбільших НПФ складає відповідно 15,5 %, 13,4 %, 10,1 % та 7,7 %. В середньому на од­ного учасника недержавного пенсійного фонду припадає 710,52 грн. активів.

Середній розмір одноразових виплат становить 1607,7 грн. Середній розмір щомісячних виплат складає 415,2 грн., що є значними показниками з врахуванням терміну функціонування бі­льшості НПФ (менше 4 років).

Найбільше пенсійних фондів діє у Києві – 29. Решта в обласних центрах: Дніпропетровськ– 9, Донецьк – 6, Харків, Львів, Івано-Франківськ – 4.

Згідно з Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення, підприємства, організації та установи в назвах яких існують слова «недержавний» пенсійний фонд та «пенсійний фонд», повинні у встановлені терміни та відповідно до вимог Держфінпослуг пройти перереєстрацію.