Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СП екзамен.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
145.7 Кб
Скачать

59. Поняття та загальна характеристика особистих немайнових правовідносин батьків і дітей.

Особисті немайнові права та обов'язки – це такі, що не мають майнового змісту.

Взаємні права та обов'язки матері, батька і дитини грунтуються на походженні дитини від них. Цей юридичний факт засвідчується органом РАЦС і фіксується у свідоцтві про народження дитини.

Батько і мати мають рівні права та обов'язки щодо своїх дітей незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Батьки користуються рівними правами та мають рівні обов'язки щодо своїх дітей і у випадках, коли шлюб між ними розірвано.

До особистих немайнових прав і обов'язків належать:

1) обов'язок батьків забрати дитину з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров'я; 2) обов'язок батьків невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі РАЦСу; 3) право і обов'язок батьків визначити ім'я, по батькові та прізвище дитини; 4) право і обов'язок батьків визначити місце проживання дитини; 5) право батьків на відібрання малолітньої дитини від інших осіб, які їх незаконно утримують; 6) право і обов'язок батьків на представництво від імені дитини: 7) право і обов'язок батьків на особисте виховання та розвиток дитини; 8) право батьків на захист дитини, у тому числі і звернення до суду; 9) обов'язок батьків піклуватися про здоров'я дитини; 11) обов'язок батьків поважати дитину; 12) право батьків та дітей на безперешкодне спілкування; 13) право дитини на захист своїх прав та інтересів; 14) обов'язок дитини (повнолітніх дочки та сина) піклуватися про батьків.

Особисті права та обов'язки учасників батьківських правовідносин в основному тривають до досягнення дітьми повноліття або до часу їх одруження. Достроково ці права та обов'язки можуть припинитися тільки у випадках, передбачених законом.

Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати своїх дітей, піклуватися про їх здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей, поважати гідність дітей, готу­вати їх до самостійного життя та праці. При неналеж­ному виконанні (одним з батьків) обов'язків щодо вихо­вання дітей або при зловживанні батьківськими пра­вами діти мають право звернутися до органів опіки і піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій за захистом своїх прав та інтересів. Крім цього, якщо дитина досягла 14 років, вона може звернутися за захис­том своїх прав та інтересів безпосередньо до суду.

60. Загальна характеристика особистих немайнових прав дитини.

Кожна дитина одночасно з народженням визнається суб'єктом права і наділяється правоздатністю, складовою частиною якої є право на особисті немайнові права.

Діти мають рівні права та обов’язки щодо батьків, незалежно від того, чи перебували їхні батьки у шлюбі між собою.

Право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Дитина має право противитися неналежному виконанню батьками своїх обов'язків щодо неї.

Дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів безпосередньо до суду, якщо вона досягла чотирнадцяти років.

Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім'ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім'ї.

Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав. При неналеж­ному виконанні (одним з батьків) обов'язків щодо вихо­вання дітей або при зловживанні батьківськими пра­вами діти мають право звернутися до органів опіки і піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій за захистом своїх прав та інтересів. Крім цього, якщо дитина досягла 14 років, вона може звернутися за захис­том своїх прав та інтересів безпосередньо до суду.

Дитина, повнолітні дочка, син зобов'язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.

Повнолітні дочка, син мають право звернутися за захистом прав та інтересів непрацездатних, немічних батьків як їх законні представники, без спеціальних на те повноважень.

Якщо повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непрацездатних, немічних батьків, з них можуть бути за рішенням суду стягнуті кошти на покриття витрат, пов'язаних із наданням такого піклуванн