Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СП екзамен.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
145.7 Кб
Скачать

81. Порядок проведення усиновлення

Для усиновлення дитини необхідно стати на облік кандидатів в усиновлювачі. Для цього в Службу у справах дітей за місцем свого проживання подається наступний пакет документів:

  1. заява про взяття на облік;

  2. копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

  3. довідка з офіційного місця роботи про заробітну плату за останні 6 місяців. Також підійде декларація про дохід за попередній рік, завірена в податковій інспекції;

  4. копія свідоцтва про укладення шлюбу;

  5. довідка з медичного закладу про фізичний і психологічний здоров’я кожного кандидата спеціального зразка;

  6. письмова нотаріально завірена згода на усиновлення другого з подружжя, коли усиновлювачем виступає тільки один;

  7. довідка про відсутність судимості;

  8. копія документа, що підтверджує право власності або користування нерухомістю.

Термін дії вищеперерахованих документів становить 1 рік.

Отримавши необхідну документацію, Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів повинна:

  1. перевірити подані документи;

  2. обстежити житлово-побутові умови заявника та скласти відповідний акт;

  3. провести співбесіду з майбутніми усиновлювачами.

При позитивному результаті Служба у справах дітей ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі, вносить інформацію щодо них до Єдиного банку даних і складає висновок щодо можливості бути усиновлювачами. Термін дії такого висновку становить 1 рік і може бути продовжений не більше ніж на 1 рік.

Рішення про відмову у взятті на облік виноситься в разі невідповідності усиновителів вимогам закону і видається в письмовому вигляді.

Служба у справах дітей надасть для вивчення інформацію зі списку дітей, які перебувають на централізованому, регіональному або місцевому обліку.

Анкета дитини, яка може бути всиновлена, повинна включати в себе фотографію, дату і місце народження, стать, ім’я, інформацію щодо фізичного і психологічного стану здоров’я, особливості розвитку, дані щодо її батьків або родичів, якщо такі відомі, опис звичок і характеру.

Якщо знаєте, кого хочете усиновити, або вже вибрали з наданих кандидатів, то видається направлення на знайомство і спілкування з дитиною.

У разі якщо рішення про усиновлення конкретної дитини прийнято, необхідно подати заяву в Службу у справах дітей того району, в якому проживає дитина. Служба в свою чергу отримує згоду дитини (якщо вона здатна в силу віку висловити свою думку), і готує висновок про можливість усиновлення.

Наступним етапом усиновлення є подача заяви в суд за місцем знаходження дитини. До заяви про усиновлення необхідно додати:

  1. копію свідоцтва про шлюб або письмову згоду другого з подружжя (якщо усиновлювачем є тільки один);

  2. медичну довідку про стан здоров’я;

  3. довідку з роботи, в якій вказано розмір зарплати або копію декларації про доходи;

  4. документ про право власності або користування житлом;

  5. згода на усиновлення самої дитини.

Під час судового розгляду справи про усиновлення орган опіки та піклування п одає до суду свій висновок про можливість усиновлення, до якого додає акт обстеження житлових умов заявника, свідоцтво про народження дитини та медичну довідку про стан здоров’я дитини.

Суд зобов’язаний з’ясувати мотиви усиновлення, ставлення дитини до усиновителів та безліч інших питань для прийняття рішення.

У разі прийняття позитивного рішення, дитину можна забрати після набрання рішенням чинності (якщо ніхто не оскаржить, то 10 днів з моменту отримання його копії усіма учасниками процесу).