Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СП екзамен.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
145.7 Кб
Скачать

15.Державна реєстрація шлюбу

Шлюб матиме правові наслідки - тобто утворення сімї і набуття прав та обов’язків подружжя, лише за умови державної реєстрації такого шлюбу в органах ДРАЦС.

Значення обовязкової державної реєстрації шлюбу полягає в забезпеченні стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства (ч. 1 ст. 27 СК).

Разом з цим державна реєстрація шлюбу передбачає і певну мету. Така мета полягає у забезпеченні реалізації прав фізичної особи та офіційному визнанні і підтвердженні державою шлюбу.

Обов’язковість державної реєстрації шлюбу, як акту цивільного стану, закріплена у статті 49 ЦК.

Державна реєстрація шлюбу здійснюється за чітко визначеною процедурою відповідно до глави 4 СК, Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 1 липня 2010 р. та Правил державної реєстрації актів цивільного стану.

Державна реєстрація шлюбу включає в себе ряд послідовних дій, які зводяться до такого.

I. Подача жінкою та чоловіком заяви про реєстрацію шлюбу до будь-якого органу ДРАЦС за їх вибором. Особи, що подали заяву набувають статусу наречених (ст. 28 СК).

II. Ознайомлення органом ДРАЦС наречених з їхніми правами та обов’язками (ст. 29).

III. Взаємне повідомлення нареченими один одного про стан свого здоров’я (ст. 30 СК).

IV. Призначення дати реєстрації шлюбу та приготування наречених до реєстрації шлюбу (ст. 32 СК). За загальним правилом шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу.

V. Фактична реєстрація шлюбу в органі ДРАЦС (статті 33-34 СК).

VI. Видача Свідоцтва про шлюб, яким засвідчується державна реєстрація шлюбу (ст. 27 СК).

16. Поняття припинення шлюбу

Під припиненням шлюбу розуміється припинення правовідносин між подружжям, зумовлене настанням певних юридичних фактів.

Припинення шлюбу відбувається внаслідок:

  • — смерті одного з подружжя або оголошення його померлим;

  • — розірвання шлюбу.

Шлюб може бути припинено шляхом його розірвання внаслідок волевиявлення обох, або одного з них, на підставі постанови державного органу реєстрації актів цивільного стану, або на підставі рішення суду.

Припинення шлюбу є юридичним фактом, із яким закон пов'язує важливі правові наслідки. В разі припинення шлюбу припиняються особисті та майнові правовідносини подружжя. В той же час припинення шлюбу може слугувати підставою виникнення інших правовідносин, нових особистих та майнових прав колишнього подружжя.

17. Підстави і порядок припинення шлюбу

Стаття 104. Підстави припинення шлюбу

1. Шлюб припиняється внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим.

2. Шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

3. Якщо один із подружжя помер до набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу, вважається, що шлюб припинився внаслідок його смерті.

4. Якщо у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу один із подружжя помер, вважається, що шлюб припинився внаслідок його розірвання.