Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух.ф_н. учёт в АПК Михайлов.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.9 Mб
Скачать

18.6. Облік надзвичайний витрат

На рахунку 99 «Надзвичайні витрати» ведеться облік втрат і витрат, пов'язаних з подіями або операціями, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вони повторюватимуться періодично або в кожному звітному періоді.

За дебетом рахунку відображається сума визнаних витрат, за кредитом — списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

До витрат від надзвичайних подій відносяться як прямі втрати за наслідками цих подій, так і витрати на здійснення заходів, пов'язаних з запобіганням та ліквідацією таких наслідків (від­шкодування, сплата стороннім організаціям, заробітна плата пра­цівників, зайнятих на відновлюваних роботах, вартість викорис­таних сировини та матеріалів тощо).

Рахунок 99 «Надзвичайні витрати» має такі субрахунки:

  • 991 «Втрати від стихійного лиха»;

  • 992 «Втрати від техногенних катастроф і аварій»;

  • 993 «Інші надзвичайні витрати».

На субрахунку 991 «Втрати від стихійного лиха» ведеться облік втрат від стихійного лиха (повінь, землетрус, град тощо).

На субрахунку 992 «Втрати від техногенних катастроф і аварій» ведеться облік втрат, понесених підприємством у ре­зультаті техногенних катастроф і аварій, що сталися на самому підприємстві чи іншому підприємстві.

На субрахунку 993 «Інші надзвичайні витрати» ведеться об­лік втрат від інших надзвичайних подій.

Схема записів в регістрах бухгалтерського обліку з формуван­ня витрат діяльності подана в додатках 31 та 32.

404

ФОРМУВАННЯ ТА ОБЛІК ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

  1. Формування та облік фінансових результатів за видами діяльності.

  2. Формування та облік фінансових результатів сільськогосподарської діяльності

Використані джерела:

  1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку ЗО «Біологічні активи», затверджене наказом Мініс­терства фінансів України від 18.2005 року № 790.

  2. Методичні рекомендації з бухгалтерського облі­ку біологічних активів, затверджено наказом Мініс­терства фінансів України від 29.12.2006 року № 1315.

  3. Облік сільськогосподарської діяльності: Навча­льний посібник / За ред. Жука В.М. — К.: Видавницт­во ТОВ «Юр-Агро-Веста», — 2007. — 368 с

19.1. Формування та облік фінансових результатів за видами діяльності

Фінансовими результатами діяльності будь-якого підприємст­ва є прибуток чи збиток. Прибуток посідає одне з головних місць у загальній системі вартісних інструментів ринкової економіки. Він є головною метою підприємницької діяльності, основним спонукальним мотивом будь-якого бізнесу.

Фінансовий результат (прибуток чи збиток) в бухгалтерсько­му обліку визначається порівнянням суми отриманих доходів та витрат, понесених для отримання цих доходів.

Так як доходи та витрати діяльності відображаються за вида­ми діяльності на відповідних рахунках 7 та 9 класів, то і фінан­сові результати поточного звітного періоду формуються на окре­мих субрахунках рахунку 79 «Фінансові результати» за видами Діяльності. Завдяки цьому в обліку отримується інформація про фінансові результати за видами діяльності, тобто, за сукупністю економічно однорідних операцій.

405

Для формування та визначення фінансових результатів при­значений рахунок 79 «Фінансові результати». На активно-пасивному рахунку 79 «Фінансові результати» узагальнюється інформація про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій.

За кредитом рахунку 79 «Фінансові результати» відобража­ються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебе­том— суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Рахунок 79 «Фінансові результати» має такі субрахунки:

  • 791 «Результат операційної діяльності»;

  • 792 «Результат фінансових операцій»;

  • 793 «Результат іншої звичайної діяльності»;

  • 794 «Результат надзвичайних подій».

На субрахунку 791 «Результат операційної діяльності» ви­значається прибуток (збиток) від операційної діяльності підприєм­ства. За кредитом субрахунку відображається в порядку закриття рахунків сума доходів від реалізації готової продукції, товарів, ро­біт, послуг та від іншої операційної діяльності (рахунки 70 «Дохо­ди від реалізації», 71 «Іншій операційний дохід»), за дебетом — сума в порядку закриття рахунків обліку собівартості реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг, адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат (90 «Собівартість реа­лізації», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності»).

На субрахунку 792 «Результат фінансових операцій» визна­чається прибуток (збиток) від фінансових операцій підприємства. За кредитом субрахунку відображається списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів, за дебетом — списання фінансових витрат з рахунків 95 «Фінансові витрати» та 96 «Втрати від участі в капіталі».

На субрахунку 793 «Результат від іншої звичайної діяльно­сті» визначається прибуток (збиток) від іншої звичайної діяльно­сті підприємства. За кредитом рахунку відображається списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від інвестицій­ної та іншої звичайної діяльності підприємства, за дебетом — списання витрат з рахунку 97 «Інші витрати».

На субрахунку 794 «Результат надзвичайних подій» визна­чається прибуток (збиток) від надзвичайних подій. За кредитом

406

субрахунку відображається списання доходів, одержаних від над­звичайних подій, за дебетом — списання витрат від надзвичай­них подій, що обліковуються на рахунку 99 «Надзвичайні ви­трати».

Підприємства, які для узагальнення інформації про витрати застосовують тільки рахунки класу 8 «Витрати за елементами», субрахунки рахунку 79 дебетують у кореспонденції з кредитом рахунків 23 «Виробництво», 26 «Готова продукція», 27 «Про­дукція сільськогосподарського виробництва» і з кредитом ра­хунків класу 8 «Витрати за елементами» у порядку закриття цих рахунків.

Таблиця 19.1

КОРЕСПОНДЕНЦІЇ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

Зміст операції

Дебет

Кредит

Списуються витрати операційної діяльності

— собівартість реалізації

791

90

— інші операційні витрати

791

94

— адміністративні витрати

791

92

— витрати на збут

791

93

Списуються доходи:

— чистий доход від реалізації

70

791

— інші операційні доходи

71

791

Фінансовий результат від операційної діяльності пере­носиться на рахунок 44:

Прибуток

791

441

Збиток

442

791

Нараховано податок на прибуток

98

64

Списані витрати по прибутку

791

98

Списано суму податку на збитки

442

791

Списуються фінансові витрати:

792

95,96

Списуються фінансові доходи

72,73

792

Фінансовий результат від фінансових операцій перено­ситься на рахунок 44

Прибуток

792

441

407

Закінчення табл. 19.1

Зміст операції

Дебет

Кредит

Збиток

442

792

Списуються інші витрати

793

96

Списуються інші доходи

74

793

Фінансовий результат від іншої діяльності переноситься на рахунок 44

Прибуток

793

441

Збиток

442

793

Списуються надзвичайні витрати

794

99

Списуються надзвичайні доходи

75

794

Фінансовий результат від надзвичайних подій перено­ситься на рахунок 44

Прибуток

794

441

Збиток

442

794

19.2. Формування та облік фінансових результатів сільськогосподарської діяльності

З прийняттям П(С)БО ЗО «Біологічні активи» відображення в обліку фінансових результатів в сільськогосподарській діяльно­сті мають свої особливості.

Відповідно до цього положення фінансовий результат від ос­новної діяльності визначається в декілька етапів та складається з наступних складових:

  1. Фінансовий результат від первісного визнання сільськогос­подарської продукції та додаткових біологічних активів.

  2. Фінансовий результат від реалізації запасів — сільськогос­подарської продукції та біологічних активів, оцінка яких здійс­нюється за справедливою вартістю за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу.

  3. Фінансовий результат від зміни справедливої вартості біо­логічних активів на дату балансу, оцінка яких здійснюється за справедливою вартістю за вирахуванням витрат на місці продажу.

408

При цьому доходи, витрати та фінансові результати відно­сяться до операційної діяльності. Планом рахунків для їх обліку передбачено рахунки: